Rödlök
Fakta om rödlök.Rödlök är nyttig och anses bland annat ha positiva effekter på tarmfloran.
Rödlök innehåller relativt lite mineraler och vitaminer. Vattenhalten är 87 %.
I en jämförelse med gul lök är dessa livsmedel i stort sett likvärdiga vad gäller såväl makronutrienter som näringsämnen.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Rödlök innehåller nästan inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater (varav mer än dubbelt så mycket sockerarter som fibrer).
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0 | |
Protein | 1 | |
Kolhydrater | 11 |
Mineraler
De mineraler som finns mest av i rödlök är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 34 | 5 |
Järn | 0.2 | 1 |
Kalcium | 26 | 3 |
Kalium | 200 | 10 |
Magnesium | 11 | 3 |
Natrium | 3 | 1 |
Selen | 0 | 0 |
Zink | 0.2 | 2 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i rödlök är Vitamin B9 (folat), Vitamin B6 och Vitamin C.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 0 | 0 |
Vitamin B1 | 0.04 | 4 |
Vitamin B2 | 0 | 0 |
Vitamin B3 | 0.4 | 3 |
Vitamin B6 | 0.2 | 12 |
Vitamin B9 | 28 | 14 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 9 | 12 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.1 | 0 |
Vitamin K | 0 | 0 |
Näringsämnen och antioxidanter
Rödlök innehåller bland annat flavonoider som räknas som antioxidanter och har flera positiva hälsoeffekter.
Allergier
Allergi mot rödlök förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för lök som allergen vid test är S-Lök-ak.