Rödlök

Fakta om rödlök.

Röd lök hel och klyftaRödlök är nyttig och anses bland annat ha positiva effekter på tarmfloran.

Rödlök innehåller relativt lite mineraler och vitaminer. Vattenhalten är 87 %.

I en jämförelse med gul lök är dessa livsmedel i stort sett likvärdiga vad gäller såväl makronutrienter som näringsämnen.

Rekommenderas ibland att ätas rå i stället för att stekas. Rå rödlök räknas som en prebiotika.
Säsongen för rödlök odlad i Sverige brukar vara september–april.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Rödlök innehåller nästan inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater (varav mer än dubbelt så mycket sockerarter som fibrer).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0  
Protein 1  
Kolhydrater 11  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i rödlök är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 34 5
Järn 0.2 1
Kalcium 26 3
Kalium 200 10
Magnesium 11 3
Natrium 3 1
Selen 0 0
Zink 0.2 2

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i rödlök är Vitamin B9 (folat), Vitamin B6 och Vitamin C.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 0 0
Vitamin B1 0.04 4
Vitamin B2 0 0
Vitamin B3 0.4 3
Vitamin B6 0.2 12
Vitamin B9 28 14
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 9 12
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.1 0
Vitamin K 0 0

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Rödlök innehåller bland annat flavonoider som räknas som antioxidanter och har flera positiva hälsoeffekter.

Allergier

Allergi mot rödlök förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för lök som allergen vid test är S-Lök-ak.

Förvaring

I rumstemperatur eller kylskåp. Lök bör alltid förvaras i torr miljö, vilket gör att den inte bör ligga på platser i kylskåpet där den kan dra åt sig fukt eller förvaras i rumstemperatur om sommaren då det är hög luftfuktighet. Om löken skalats eller delats bör den alltid förvaras svalt.

Hållbarhet

Cirka två veckor i rumstemperatur och en månad i kylskåp.

Tillagning

Skalas och skärs ofta i tunna skivor som sedan sönderfaller i mindre strimlor. Lök brukar inte sköljas på grund av det skyddande skalet, fast ibland rekommenderas sköljning för att undvika att bakterier, smuts och dylikt som kan finnas på skalet fastnar på knivbladet när det skär genom skalet och då kommer i kontakt med innanmätet.

Relevant läsning: Odla rödlök fakta och tips.

Källor

Livsmedelsinfo.nu, https://livsmedelsinfo.nu/livsmedel/n%C3%A4ringsv%C3%A4rde-l%C3%B6k-gul.html
Sök livsmedelJämför livsmedel