Prebiotika

Fakta om prebiotika och olika slags prebiotika. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 15 jan 2025

Prebiotika namnBakterier lever huvudsakligen på prebiotika och livsmedel där prebiotika ingår medverkar därför till den hälsosamma floran av bakterier i tarmen. Prebiotika finns naturligt i flera livsmedel, men kan också intas som kosttillskott.

Definitionen av prebiotika är substanser som inte bryts ned av magsyra och enzymer, som är fermenterade och som stimulerar tillväxt och aktivitet av gynnsamma bakterier. Enklare uttryckt är prebiotika kostämnen som tarmbakterierna tycker om då de stimulerar deras tillväxt och aktivitet.

Skillnaden mellan prebiotika och probiotika är att prebiotika främjar förutsättningarna för tillväxten av bakterier i tarmfloran medan probiotika göder och tillför nya bakterier till tarmfloran.

Livsmedel med prebiotika

Prebiotika fås främst från färska och råa växtbaserade livsmedel (dessa kan även bidra med probiotika, särskilt genom de mjölksyrabakterier som finns i frukt och grönsaker).

En lista på födoämnen som innehåller prebiotika:

Även ämnen som pektin (en kolhydrat) och betaglukaner (ett slags fiber) kan fungera som prebiotika:

Även Xylo-oligosackarid (XOS) uppvisar prebiotiska egenskaper och har i studier1 påvisats kunna minska förekomsten av LPS (lipopolysackarider) som består av fettmolekyler är potentiellt inflammationsframkallande.

Effekter av prebiotika

Några dokumenterade effekter av prebiotika:

Notera att effekter från prebiotika i hög grad sammanfaller med de för probiotika då de båda ämnena verkar på liknande sätt.

När det gäller bieffekter från prebiotika är dessa i regel milda eller helt frånvarande. När prebiotika fermenteras i tjocktarmen kan det uppstå gasbildning och uppblåsthet. Hos känsliga individer eller vid doser från tillskott som överskrider rekommendationerna kan prebiotika ge buksmärtor och diarré samt gastroesofageal reflux (åkomma som bl.a. kan orsaka sura uppstötningar och halsbränna).2

Synbiotika

Kosttillkost utvecklad av bland annat svenske forskaren Stig Bengmark där prebiotika och probiotika kombineras och är tänkt att förbättra tarmfloran. Bengmark skriver själv att ”Synbiotika står för en kombination av levande bakterier och verksamma fibrer”.

Till skillnad från prebiotika finns alltså inte synbiotika naturligt i livsmedel.

Symbiotika

Synbiotika ska inte förväxlas med symbiotika även om det rör sig om besläktade fenomen. Symbiotika skapas genom fermentering och baseras på idén om att detta skapar goda bakterier som framför allt ska hjälpa till att uppnå en god bakterieflora och därigenom lindra magbesvär.

Postbiotika

Även postbiotika är en använd, om än ovanlig, term. Med tanke på ordet (med förledet post- för efter) är det en form av motsats till prebiotika. Postbiotika syftar bland annat till de biprodukter som produceras av probiotiska bakterier.

Sorter av prebiotika

Några av de vanligaste sorter av prebiotika som finns i livsmedel alternativt olika kosttillskott:

Gemensamt för dessa bakteriestammar är att de kan ha en stärkande effekt på tarmslemhinnan och minska tarmgenomsläpplighet. De kan också minska LPS (Lipopolysackarider) och bidrar därför till att bibehålla balans i tarmfloran.

Dessa former av prebiotika finns ofta tillsammans i olika kombinationer i livsmedel, men nedan följer exempel på förekomster i livsmedel.

Lactobacillus plantarum finns bland annat i fermenterad mat såsom kimchi, surkål, saltinlagda oliver, fermenterad sojamjölk och tofu.

Relevant läsning: Lactobacillus plantarum 299v minskar risken för hjärt–kärlsjukdom (Lakartidningen.se)

Lactobacillus acidophilus finns till exempel i Skånemejerier A-fil (filmjölk).

Lactubacillus brevis kan bland annat finnas i cheddarost och såväl vin som öl.

Lactobacillus rhamnosus kan bland annat finnas i kefir inklusive Valio Kefir Naturell.

Bifidobacterium lactis kan bland annat finnas i yoghurt, inklusive Arla Dofilus Yoghurt och kefir inklusive Salakis Kefir Naturell.

Matfakta.nu rekommenderar generellt att näringsämnen, inklusive prebiotika, intas genom naturliga födoämnen. Men för vissa personer kan det vara gynnsamt att komplettera med tillskott.

Referenser

  1. En studie som testat prebiotiska effekter finns redovisad här https://ichgcp.net/sv/clinical-trials-registry/NCT02287844
  2. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, "Tolerance of probiotics and prebiotics" av Philippe Marteau och Philippe Seksik hämtad 2025-01-12 från https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31105044/

Källor