Prebiotika

Fakta om prebiotika och olika slags prebiotika. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 28 feb 2024

Prebiotika namnDefinitionen av prebiotika är substanser som inte bryts ned av magsyra och enzymer, som är fermenterade och som stimulerar tillväxt och aktivitet av gynnsamma bakterier.

Skillnaden mellan prebiotika och probiotika är att prebiotika är mat som göder de bakterier som finns i tarmfloran medan probiotika är tillskott som tillför nya bakterier till tarmfloran.

Prebiotika fås främst från färska och råa växtbaserade livsmedel (dessa kan även bidra med probiotika, särskilt genom de mjölksyrabakterier som finns i frukt och grönsaker). Den kände kostrådgivaren och läkaren David Perlmutter rekommenderar intag av prebiotika med minst 12 gram per dag och baserat på två måltider om dagen där dessa ämnen ingår.1

Några dokumenterade effekter av prebiotika:

En lista på födoämnen som innehåller prebiotika:

Även ämnen som pektin (en kolhydrat) och betaglukaner (ett slags fiber) kan fungera som prebiotika:

Även Xylo-oligosackarid (XOS) uppvisar prebiotiska egenskaper och har i studier2 påvisats kunna minska förekomsten av LPS (lipopolysackarider) som består av fettmolekyler är potentiellt inflammationsframkallande.

Sorter av prebiotika

Några av de vanligaste sorter av prebiotika som finns i livsmedel alternativt olika kosttillskott:

Gemensamt för dessa bakteriestammar är att de kan ha en stärkande effekt på tarmslemhinnan och minska tarmgenomsläpplighet. De kan också minska LPS (Lipopolysackarider) och bidrar därför till att bibehålla balans i tarmfloran.

Dessa former av prebiotika finns ofta tillsammans i olika kombinationer i livsmedel, men nedan följer exempel på förekomster i livsmedel.

Lactobacillus plantarum finns bland annat i fermenterad mat såsom kimchi, surkål, saltinlagda oliver, fermenterad sojamjölk och tofu. Perlmutter omnämner Lactobacillus plantarum som ”en av de allra nyttigaste bakterierna för kroppen” och att den ”överlever länge i magsäcken och fyller många funktioner som hjälper till att reglera immunitet och hämma inflammation i tarmarna”. 3

Relevant läsning: Lactobacillus plantarum 299v minskar risken för hjärt–kärlsjukdom (Lakartidningen.se)

Lactobacillus acidophilus finns till exempel i Skånemejerier A-fil (filmjölk).

Lactubacillus brevis kan bland annat finnas i cheddarost och såväl vin som öl.

Lactobacillus rhamnosus kan bland annat finnas i kefir inklusive Valio Kefir Naturell.

Bifidobacterium lactis kan bland annat finnas i yoghurt, inklusive Arla Dofilus Yoghurt och kefir inklusive Salakis Kefir Naturell.

Matfakta.nu rekommenderar generellt att näringsämnen, inklusive prebiotika, intas genom naturliga födoämnen. Men för vissa personer kan det vara gynnsamt att komplettera med tillskott.

Referenser

1. Skydda din hjärna (2019) av David Perlmutter (övers. Jan Wibom) s. 200, 213
2. En studie som testat prebiotiska effekter finns redovisad här https://ichgcp.net/sv/clinical-trials-registry/NCT02287844
3. Perlmutter ibid s. 213 f

Källor

Wikipedia.org, "Prebiotic (nutrition)", hämtad 2023–08–18 från https://en.wikipedia.org/wiki/Prebiotic_(nutrition)
Skydda din hjärna (2019) av David Perlmutter (övers. Jan Wibom)