Mandel

Fakta om mandel. Mandelnötter
579 kalorier (kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
64%
18%
18%
Fettsyror (gram) fördelning:
Omega-6
Omega-3
 10.5
 0.4

Mandelnötter (egentligen en stenfrukt) har höga halter av fiber, fosfor, kalium, magnesium samt E- och B-vitaminer (riboflavin och niacin främst). Mandel är särskilt en mycket rik källa till vitamin E då cirka 80 gram ger hela dagsbehovet.

Mandeln består också av i hög grad nyttiga fetter. Vattenhalten är 5 %.

Det finns alternativ mellan att köpa obehandlad mandel och behandlad såsom sötmandel, skalad, hackad och skållad (dvs. kokad). Sötmandel innehåller mer socker än naturlig mandel. Mandelmassa innehåller än mer socker då socker eller sirap tillsätts vid framställningen.

Notera att mandeln helst bör ätas med sitt tunna skal då de flesta av dess antioxidanter finns i skalet.
Mandel kan innehålla aflatoxin, vilket är ett potentiellt hälsofarligt ämne
Sorten bittermandel innehåller vätecyanid, vilket är giftigt i större mängder. Läs mer om bittermandel på Livsmedelsverket.se.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Mandelnötter innehåller mycket fett och relativt mycket protein och kolhydrater (varav mer fibrer än sockerarter).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 50  
Protein 21  
Kolhydrater 13  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i mandel är magnesium, fosfor och järn.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 490 70
Järn 5 37
Kalcium 276 5
Kalium 740 37
Magnesium 278 74
Natrium 14 3
Selen 4 7
Zink 3 33

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i mandel är Vitamin E, Vitamin B2 och Vitamin B3.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 0.3 0
Vitamin B1 0.3 23
Vitamin B2 0.7 50
Vitamin B3 6.8 43
Vitamin B6 0.1 4
Vitamin B9 48 24
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 0.1 1
Vitamin D 0 0
Vitamin E 26 220
Vitamin K 0.3 0

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Mandel innehåller bland annat kolin (som bland annat hjälper levern) och coumestrol (fungerar bland annat som östrogenreceptormodulerare). Den stora dosen av E-vitaminer består särskilt av den grupp av vitaminen som kallas beta-tokoferol och fungerar som en antioxidant. Bland essentiella aminosysror bidrar mandel med bland fenylalanin i stora mängder.

Allergier

Även om mandel inte formellt klassas som en nöt kan nötallergiker reagera på mandel i likhet med andra trädnötter. Reaktionerna kan eventuellt utebli om nötterna upphettas. Analysnamn för mandel som allergen vid test är S-Mandel-ak.

Förvaring

Öppnad förpackning förvaras torrt och lufttätt.

Hållbarhet

Håller normalt ett upp till ett halvår med skal och ett par månader om de är skalade.

Tillagning

Mandelnötter kan köpas med skal och utan. Det tunna skalet kan ätas.

Recept

Müsli med mandel, fikon och kardemumma

Relevant läsning: Nötter och socker jämförelser och fakta om olika nötter.

Källor