Äpple

Fakta om äpple. Äpple helt
Kalorier (56 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
1%
2%
97%
1 st äpple vikt ca 200 g: Kalorier 115 g | Fett 0,2 g | Protein 0,6 g | Kolhydrater 28 g | Socker 22 g | Salt 0 mg

Fettsyror (gram) fördelning: Omega-6 0 g | Omega-3 0 g

Äpple har högt innehåll av flavonoider och polyfenoler kända för sina positiva hälsoeffekter (andelen polyfenoler är högre i svenska äpplen).

Äpplet har egenskaper som stimulerar salivsekretionen som både understöder matsmältningen och är bra för tänderna. De lösliga fibrerna däribland fibertypen pektin hämmar blodsockerstegringen från fruktosen och kan reducera metabola syndrom. Dessutom kan fruktens riklighet av egna bakterier gynna tarmens bakterieflora och motverka inflammationer. Vattenhalten är 85 %.

Äpplen är en av de frukter om vilka studier har visat att dagligt ätande kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

Äpple finns i olika färger såsom gröna (t.ex. Granny Smith), röda (t.ex. Royal Gala), Gula (t.ex. Golden Delicious) eller röd-gröna (t.ex. Aroma). Givetvis kan näringsinnehållet skilja sig mellan äpplesorter. Till exempel är fruktosmängden några procent lägre i Granny Smith än i Golden Delicious.

Äpple bör ätas med skalet då mycket av de nyttiga näringsämnena finns precis under eller i skalet.

På grund av besprutning med bekämpningsmedel rekommenderas att köpa ekologiska äpplen och helst svenska. Äpplen som inte är svenska eller ekologiska bör ätas utan skal.
Notera att äpplen ibland gasas med imetylcykpropen för att förhindra att epylengas bildas och på sätt bromsa mognadsprocessen. Det innebär att äpplen kan se färska ut fastän de är flera månader sedan plockats.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Äpple innehåller i stort sett inget fett eller protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter (äpple är en söt frukt med cirka 11 gram socker per 100 gram).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.1  
Protein 0.3  
Kolhydrater 14.2  

Mineraler

Det mineral som finns mest av i äpple är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 10 1
Järn 0.1 1
Kalcium 4 1
Kalium 109 5
Magnesium 5 1
Natrium 1 0
Selen 0 0
Zink 0 0

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

Den vitamin som finns mest av i äpple är Vitamin C.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 1 0
Vitamin B1 0.01 1
Vitamin B2 0.02 1
Vitamin B3 0.2 2
Vitamin B6 0.02 2
Vitamin B9 2 1
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 12 15
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.2 2
Vitamin K 5 7

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Äpple innehåller en hög mängd av antioxidanterna flavonoider och polyfenoler.

Gröna och röda äpplen skiljar sig inte nämnvärt vad gäller näringsinnehåll om än att näringstätheten generellt är något högre i gröna.

Allergier

Allergi mot äpple förekommer och är vanligast som korsallergi mot björkpollen. Vad som ofta ger upphov till en allergisk reaktion från äpple är proteinet Mal-d1 (vilket liknar det ämne som finns i björkpollen). Proteinet Mal-d1 är värmekänsligt och kan därför försvinna vid uppvärmning. Mängden kan också minskas genom att skalet avlägnas då halten är högre i skalet än i fruktköttet. Mal-d1 skiljer sig dessutom mellan äpplesorter. Till exempel innehåller Golden Delicius innehåller cirka tre gånger så mycket av milligram Mal-d1 som Royal Gala och Granny Smith. Ännu lägre halter finns i sorten Jonagold.

Förvaring

Kylskåp. Svala utrymmen där frukten läggs i lådor eller motsvarande gäller för lagring av större mängder under längre tid (endast oskadade frukter och med stjälken kvar bör långtidslagras).

Hållbarhet

14 dagar.

Tillagning

Kan ätas som dem är förutom stjälk och kärnor. Angående skal, se vad som nämnts ovan.

Förslag: uppskurna äpplen i bitar som överströs med kanel eller toscaäpplen.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel