Äpple
Fakta om äpple.Fettsyror (gram) fördelning: Omega-6 0 g | Omega-3 0 g
Äpple har högt innehåll av flavonoider och polyfenoler kända för sina positiva hälsoeffekter (andelen polyfenoler är högre i svenska äpplen).
Äpplet har egenskaper som stimulerar salivsekretionen som både understöder matsmältningen och är bra för tänderna. De lösliga fibrerna däribland fibertypen pektin hämmar blodsockerstegringen från fruktosen och kan reducera metabola syndrom. Dessutom kan fruktens riklighet av egna bakterier gynna tarmens bakterieflora och motverka inflammationer. Vattenhalten är 85 %.
Äpplen är en av de frukter om vilka studier har visat att dagligt ätande kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.
Äpple finns i olika färger såsom gröna (t.ex. Granny Smith), röda (t.ex. Royal Gala), Gula (t.ex. Golden Delicious) eller röd-gröna (t.ex. Aroma). Givetvis kan näringsinnehållet skilja sig mellan äpplesorter. Till exempel är fruktosmängden några procent lägre i Granny Smith än i Golden Delicious.
Äpple bör ätas med skalet då mycket av de nyttiga näringsämnena finns precis under eller i skalet.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Äpple innehåller i stort sett inget fett eller protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter (äpple är en söt frukt med cirka 11 gram socker per 100 gram).
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0.1 | |
Protein | 0.3 | |
Kolhydrater | 14.2 |
Mineraler
Det mineral som finns mest av i äpple är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 10 | 1 |
Järn | 0.1 | 1 |
Kalcium | 4 | 1 |
Kalium | 109 | 5 |
Magnesium | 5 | 1 |
Natrium | 1 | 0 |
Selen | 0 | 0 |
Zink | 0 | 0 |
Vitaminer
Den vitamin som finns mest av i äpple är Vitamin C.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 1 | 0 |
Vitamin B1 | 0.01 | 1 |
Vitamin B2 | 0.02 | 1 |
Vitamin B3 | 0.2 | 2 |
Vitamin B6 | 0.02 | 2 |
Vitamin B9 | 2 | 1 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 12 | 15 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.2 | 2 |
Vitamin K | 5 | 7 |
Näringsämnen och antioxidanter
Äpple innehåller en hög mängd av antioxidanterna flavonoider och polyfenoler.
- Flavonoider (antioxidant)
- polyfenoler (antioxidant).
Gröna och röda äpplen skiljar sig inte nämnvärt vad gäller näringsinnehåll om än att näringstätheten generellt är något högre i gröna.
Allergier
Allergi mot äpple förekommer och är vanligast som korsallergi mot björkpollen. Vad som ofta ger upphov till en allergisk reaktion från äpple är proteinet Mal-d1 (vilket liknar det ämne som finns i björkpollen). Proteinet Mal-d1 är värmekänsligt och kan därför försvinna vid uppvärmning. Mängden kan också minskas genom att skalet avlägnas då halten är högre i skalet än i fruktköttet. Mal-d1 skiljer sig dessutom mellan äpplesorter. Till exempel innehåller Golden Delicius innehåller cirka tre gånger så mycket av milligram Mal-d1 som Royal Gala och Granny Smith. Ännu lägre halter finns i sorten Jonagold.