Te

Jämförelser av te i butiken och annan information om te. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 8 aug 2024

Genomskinnligt glas med teTe anses som en hälsosam dryck, men hälsomässiga fördelar har i vissa studier bara visat sig vid intag av grönt te. Det finns dock antioxidanter även i svart, rött och vitt te. Se nedan om te och hälsoeffekter.

Undvik helst påsar då det har varnats för att dessa kan innehålla plastprodukten epichlorohydrin som i kontakt med vatten frisätter carcinogener som är potentiellt cancerframkallande. Epichlorohydrin förekommer i vissa tepåsar gjorda av papper och används för att förstärka papperet. Om påsarna innehåller epichlorohydrin är svårt att få reda på då informationen sällan ges av tillverkaren (samma ämne kan för övrigt förekomma i kaffefilter).

Teet i påsarna är dessutom vanligtvis av sämre kvalitet än det te som handlas i lösvikt. Lösvikt finns inte alltid i matbutiker, men det finns undantag och dessa finns med i listan (se tabell 1), med reservation för senare förändringar.

Tabell 1. Te i lösvikt och sorter
Smak Butik Tillverkare Typ Aromer
Sencha (ekologiskt) Life Sonnentor Grönt Nej
Ekologiskt Ceylon Te Coop Änglamark Svart Nej
Kamomillblomma (ekologiskt) Råvarubutiken Råvarubutiken Ört Nej
Hibiskus Flowers (ekologiskt) Rawfoodshop Rawfoodshop Ört Nej
Earl Grey (ekologiskt) Coop Kobbs Svart Ja
Lösviktste Himlagott Coop/Willys Kobbs Svart Ja
Lösviktste Sörgårdste Coop Kobbs Svart Ja
Earl Green Coop Kobbs Grönt Ja
Grönt Citrus Te Willys Garant Grönt Ja
Earl Grey Te Willys Garant Svart Ja
Gamla Söder Willys Garant Svart Ja
Rabarber Vanilj Willys Garant Svart Ja
Earl Grey Classic Coop Lipton Svart Ja

Uppgifterna är senast kontrollerade maj 2023.

När detta skrivs finns inga sorter med lösviktste på Ica (via deras onlinebutik).

Svart te

Framställs genom att bladen får vissna, vilket gör att de får en svart färg.

Grönt te

Framställs genom upphettning (t.ex. genom ångning eller torrstekning) av blad. Grönt te innehåller mer antioxidanter än svart te.

Vitt te

Framställs av soltorkade blad. Denna process är den som påverkar bladen minst och därför finns det mest antioxidanter i vitt te.

Örtte

Några exempel på örtte är från växter såsom citronmellis, ginseng, grönmynta, hibiskus, kamomill och krysantemum.

Hibiskuste

Hibiskuste är en av de drycker som innehåller allra mest antioxidanter. Det finns syror i hibiskuste som kan mjuka upp tandemaljen och därför rekommenderas det att skölja munnen med vatten efter dryckesintaget.

Koffein i te

Te innehåller omkring 20–70 mg koffein, vilket är ungefär hälften gentemot kaffe (det är svårt att göra noga jämförelser då mängden kan skifta avsevärt mellan olika sorters te och likaså med olika sorters kaffe).

Svart te innehåller mest koffein medan rött te och örtte inte innehåller något koffein alls.

Bly i te

En stor del av all världens te produceras i Kina. Blyhalten i marken på kinesiska teplantager är högre än normalt på grund av utsläpp av tungmetaller och för att bly varit en tillsats i bensin (förbjöds först år 2000).

Bly i te är inte isolerat till te från Kina och ett sätt att reducera riskerna generellt för att få i sig bly via teet är att välja grönt te framför svart – bly från svarta teblad läcker ut i tevattnet mångdubbelt mer än från svarta blad. Särskilt att tänka på är teblad som äts i form av pulvriserat svart te. I dessa kommer risken för att få i sig bly vara än högre.

Socker i te

I enstaka fall finns socker i te i lösvikt. I påste är det vanligt med 0,5 gram socker per 100 gram.

Majsstärkelse i te

I ett fåtal fall går det att hitta majsstärkelse bland ingredienserna i te. Ett exempel är Lipton Svart te Vanilla & Caramel påste.

Hälsoeffekter av te

Flera hälsoeffekter har påvisats av te. Notera att effekter på hälsan från mat och dryck ofta beror på mängden och att det kan krävas rejäla och/eller regelbundna intag för att effekterna ska bli märkbara.

Motverkar cancer. Tedrickande har uppvisat samband med lägre förekomst av cancer. Detta tros bero på att polyfenolerna neutraliserar fria radikaler som annars kan bidra till skador på celler.

Motverkar hjärtsjukdom. Tedrickande har uppvisat samband med lägre förekomst av hjärtsjukdom. Detta tros bero på att polyfenolerna arbetar emot oxidation av blodfetter och detta minskar risken för åderförkalkning. Effekten är dock relativt liten och 2–3 koppar om dagen uppskattas behövas för ett märkbart resultat.

Bättre blodcirkulation. Blodcirkulationen kan stimuleras av te och effekten tycks ske både med svart och grönt te samt ingefärste (notera att alla sorter av te inte är identiska och beroende på örtblandningen kan effekterna variera). När det gäller ökad blodcirkulation är tedrickande förstås bara en komponent av flera och det är också viktigt med bland annat fysisk aktivitet, undvika stress och annat som rör kosten.

Sänker blodtrycket. Hibiskuste har lovordats för sina många nyttiga egenskaper. Förmågan att sänka blodtrycket är en sådan som prövats i forskningen. I en studie1 där försöksdeltagarna drack tre koppar hibiskuste om dagen visade resultatet på en tydlig sänkning av det systoliska blodtrycket i paritet med effekter av blodtrycksmediciner.

Minskar säsongsallergier. Att dricka grönt Benifuuki-te under ett par veckor före pollensäsongen har visat sig kunna minska de allergiska symtomen.2

Positiva hälsoeffekter av rött te och rooibos?

Rött te, som också kallas rooibos eftersom bladen i teet kommer från rooibosbusken, påstås ibland (särskilt av butiker som säljer te av någon anledning) ha en rad positiva effekter för hälsan. Rött te ska kunna förebygga allergier samt lindra kolik, astma, snuva, eksem och sömnlöshet. Vidare ska det ge starkare tänder och skelett. Var beläggen för detta skulle finnas uppges sällan och nämns det alls något i den vägen sträcker sig anspråken inte längre än "det påstås att ...".

Finns det då några studier som ger stöd för positiva hälsoeffekter från rött te? I en översyn av forskningen 2023 där 18 studier sammanfattades kunde det först och främst konstateras att hittillsvarande kunskap i hög grad härstammar från observationer av djur samt cellodlingar. Konklusionen av forskningsläget löd: "Thus, it can be presumed that rooibos tea provides some health benefits, yet these findings are based on a limited number of human intervention studies and a small total sample size."3

En av de 18 studier gällde rött te och allergi och var från 1982 med titeln The effect of rooibos tea on the type I allergic reaction. Betraktar man denna närmare finner man att hypoteser om positiva effekter gällande allergi genom rooibos tillbakavisades tydligt. I studiens summering konstateras: "the ingestion of rooibos tea failed to inhibit these reactions, and it is highly unlikely that this substance has any value in the treatment of this type of allergic disease."4

Vad man dra fram som vetenskapligt underlag för rött te ifråga om positiva hälsoeffekter tycks alltså inte vara särskilt mycket för tillfället. Dock finns rikligt med antioxidantinnehåll i rött te, vilket har antiinflammatoriska egenskaper.

Sömneffekter av te

De flesta påverkas mindre av te än kaffe när det gäller sömnen. Men det beror på mängden koffein och som nämndes ovan innehåller svart te mer koffein än andra tesorter, ibland är halten till och med högre än den i kaffe.

Allergier och te

Eftersom det kan ingå ett flertal ingredienser i teblandningar finns risker för allergiska reaktioner för känsliga personer. Några av de många ingredienser som kan ingå i te och kan utgöra källa till allergi är apelsinskal, cikoriarot, ingefära, mynta och nypon. Dessa är oftast kopplade till korsallergier. Notera att i många tesorter (särskilt påste) används aromer (artificiell smaksättning), vilket kan påverka allergibilden.

Referenser

  1. Studien var PREMIER Clinical Trial och genomfördes 2003. Se vidare: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12875806/.
  2. I studien ingick tre koppar per dag under sex till tio veckor. Konsten att inte dö (2018) av Michael Greger och Gene Stone (övers. Helene Sandström) s 402
  3. Studien (egentligen en förstudie) var The health benefits of rooibos tea in humans (aspalathus linearis) av Daniel Afrifa et al. Se vidare: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10774856/.
  4. The effect of rooibos tea on the type I allergic reaction (1982) av Hesseling P och Joubert JR.

Källor