Mat och dryck vid feber och förkylning

Fakta om effekter från mat och dryck på förkylning och feber. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 28 juli 2024

Det finns många artiklar på internet med rubriker som och "Ät dig frisk från förkylningen". Sådana rubriceringar bör inte tas på särskilt stort allvar även om det finns mat och dryck som, i viss mån, kan påverka sjukdomsförlopp genom att verka dämpande på förkylningar och febertillstånd. Den som är förkyld kan till exempel vara behjälpt av slemlösande inslag i maten.

En förkylning beror på en virusinfektion i luftvägarna. Inkubationstiden är vanligen 3–4 dagar och förkylningen brukar läka ut efter några dagar. Febern är kroppens reaktion mot infektioner: en förhöjd kroppstemperatur försvårar för virus att överleva och föröka sig (av samma anledning bör inte läkemedel sättas in mot måttlig feber).

Vila, vatten och eventuellt medicin

Vid förkylning och feber är det viktigast att vila för att ge kroppen den återhämtning som behövs.

Vid feber förlorar kroppen mer vatten än normalt och man bör följaktligen dricka mera. Främst rekommenderas vatten, men även te, särskilt vid frossa då det finns extra behov av värmande dryck (vars effekt dock är kortvarig). Mängden extra vatten beror därför på hur hög febern är, men efter en viss mängd avtar de fördelaktiga effekterna.

Vid febertillstånd kan eventuellt febernedsättande läkemedel användas (läs instruktioner för dosering som anges på förpackning eller bipacksedel). Men som nämndes ovan är febern en naturlig reaktion hos kroppen som sätts in mot virusinfektioner och febern kan därmed förkorta förkylningen.

Minskad aptit

Vid förkylning minskar normalt aptiten. Det är en reaktion från kroppen för att minska potentiella bakteriegifter i tarmarna och därmed ytterligare belastning som tillförs från maten. Som nämndes ovan är det viktigt att dricka, däremot är det i sin ordning att minska på kostintaget.

Tänk också på att du behöver mindre mat när du är sjuk eftersom du anstränger dig mindre och förbrukar mindre energi.

Hur påverkar olika livsmedel?

Mat kan ha en viss verkan, positivt eller negativt, på förkylningar och feber. En del livsmedel har egenskaper som bidrar till att motverka inflammationer, både i ett förebyggande skede och under ett sjukdomstillstånd.

Generellt är nyttig mat som innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter bra att äta när man är sjuk liksom då man är frisk. Sådan mat bidrar bland annat till ett starkare immunförsvar. Att intag av specifika livsmedel laddade med vitaminer och antioxidanter ska ge en snabb märkbar positiv effekt vid förkylning och feber, jämförbart med läkemedel, lär dock inte inträffa.

Mat med potentiellt positiva effekter

Mat med potentiellt negativa effekter

Relevant läsning: Prebiotika – prebiotika och dess effekter på kroppen.

Mat och feber – fördjupning

Här följer några länkar som sammanställts av Matfakta.nu för vidare läsning i ämnet mat, dryck och feber:

Visste du detta om feber? (Artikel från Vardfokus.se)
Ur artikeln: ”På 1700-talet kom nya teorier som förespråkade nedkylning av patienter med feber. Än i dag kyls febriga ner med hjälp av fläktar, ispåsar, kylmadrasser, kylfiltar och kall vätska. Nedkylning av patienter finns i nationella riktlinjer och rekommendationer för feberbehandling på sjukhus. Forskarna Ewa Grodzinsky och Märta Sund Levander påpekar dock att evidensen för nedkylning av febriga patienter är låg. Det kan till och med vara så att det får motsatt effekt. Hela tanken med feber är ju att du får ett ökat värmeflöde för att kroppen ska kunna ta hand om främmande mikrober — om du kyler ner kroppen i stället motarbetar du det.”
Debunking the "Feed a Cold, Starve a Fever" Adage (Artikel från Verywellhealth)
Ur artikeln: "The adage “feed a cold, starve a fever” has some truth to it. You should eat (but not overeat) when you have a cold."

Medan Matfakta.nu är en sida som primärt informerar om mat saknas medicinsk expertkunskap. Du som användare bör notera detta när du tar del av informationen i denna artikel.

Källor