Mat och dryck vid feber och förkylning
Fakta om effekter från mat och dryck på förkylning och feber. – senast uppdaterad 28 juli 2024Det finns många artiklar på internet med rubriker som och "Ät dig frisk från förkylningen". Sådana rubriceringar bör inte tas på särskilt stort allvar även om det finns mat och dryck som, i viss mån, kan påverka sjukdomsförlopp genom att verka dämpande på förkylningar och febertillstånd. Den som är förkyld kan till exempel vara behjälpt av slemlösande inslag i maten.
En förkylning beror på en virusinfektion i luftvägarna. Inkubationstiden är vanligen 3–4 dagar och förkylningen brukar läka ut efter några dagar. Febern är kroppens reaktion mot infektioner: en förhöjd kroppstemperatur försvårar för virus att överleva och föröka sig (av samma anledning bör inte läkemedel sättas in mot måttlig feber).
Vila, vatten och eventuellt medicin
Vid förkylning och feber är det viktigast att vila för att ge kroppen den återhämtning som behövs.
Vid feber förlorar kroppen mer vatten än normalt och man bör följaktligen dricka mera. Främst rekommenderas vatten, men även te, särskilt vid frossa då det finns extra behov av värmande dryck (vars effekt dock är kortvarig). Mängden extra vatten beror därför på hur hög febern är, men efter en viss mängd avtar de fördelaktiga effekterna.
Vid febertillstånd kan eventuellt febernedsättande läkemedel användas (läs instruktioner för dosering som anges på förpackning eller bipacksedel). Men som nämndes ovan är febern en naturlig reaktion hos kroppen som sätts in mot virusinfektioner och febern kan därmed förkorta förkylningen.
Minskad aptit
Vid förkylning minskar normalt aptiten. Det är en reaktion från kroppen för att minska potentiella bakteriegifter i tarmarna och därmed ytterligare belastning som tillförs från maten. Som nämndes ovan är det viktigt att dricka, däremot är det i sin ordning att minska på kostintaget.
Tänk också på att du behöver mindre mat när du är sjuk eftersom du anstränger dig mindre och förbrukar mindre energi.
Hur påverkar olika livsmedel?
Mat kan ha en viss verkan, positivt eller negativt, på förkylningar och feber. En del livsmedel har egenskaper som bidrar till att motverka inflammationer, både i ett förebyggande skede och under ett sjukdomstillstånd.
Generellt är nyttig mat som innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter bra att äta när man är sjuk liksom då man är frisk. Sådan mat bidrar bland annat till ett starkare immunförsvar. Att intag av specifika livsmedel laddade med vitaminer och antioxidanter ska ge en snabb märkbar positiv effekt vid förkylning och feber, jämförbart med läkemedel, lär dock inte inträffa.
Mat med potentiellt positiva effekter
- På grund av dess antibakteriella egenskaper brukar lök rekommenderas vid förkylningar.
- Frukter och andra livsmedel med mycket Vitamin C kan vara värda att överväga då C-vitaminer bidrar till ökad produktion av immunceller, vilket kan ha en tänkbar motverkande effekt vid infektion – vilket är vad som orsakar typiska symtom vid förkylning såsom snuva, huvudvärk och feber.
- Mat med slemlösande verkan kan vara till gagn för den förkylda. Exempel är ingefära och honung. Inom naturmedicinen rekommenderas även inhalation av örter.
- Något som ofta rekommenderas är varm soppa. Utöver soppans ingredienser kan den varma ångan ha en viss kortvarig positiv effekt vid inandning.
Mat med potentiellt negativa effekter
- Mat som förhöjer kroppstemperatur bör undvikas vid feber även om det knappast är någon större fara vid måttliga intag. Exempel på sådana livsmedel är främst starka kryddor som chili, ingefära och peppar.
- Mat som är slembildande bör helst undvikas då det kan fördröja tillfrisknandet och däribland ingår mjölkprodukter, pasta och sötsaker.
- Om koffein brukar påverka din sömn negativt bör du vara extra restriktiv med kaffe, te och kakao eftersom sömn är extra viktigt då du är sjuk.