Grönsaker och bekämpningsmedel

Fakta och översikt över grönsaker och bekämpningsmedel. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 7 jan 2024

Listan nedan för grönsaker (tabell 1) är baserad på den ranking som ges i den hållbarhetsdeklaration som tillhandahålls av Coop. Listorna visar fruktsort, land där frukten odlats samt ranking 1–5 där 1 är den bästa poängen (dvs. lägst grad av bekämpningsmedel). Notera att de gränsvärden för högsta tillåtna bekämpningsmedelshalter som fastställts av Europeiska kommissionen överskrids endast av ranking 5.

Ranking 1 = Samma nivå som för KRAV-märkta livsmedel.
Ranking 2 = 0–30 % resthalter av bekämpningsmedel.
Ranking 3 = 30–50 % resthalter av bekämpningsmedel.
Ranking 4 = 50–70 % resthalter av bekämpningsmedel.
Ranking 5 = 70–100 % resthalter av bekämpningsmedel.

Tabell 1. Grönsaker och bekämpningsmedel (poäng 1–5)
Sort Land Ranking
Aubergine Nederländerna 2
Brysselkål Storbritannien 2
Fänkål Italien 2
Gurka Sverige 2
Grönkål Spanien 2
Ingefära Kina 2
Mâchesallat Frankrike 2
Morot Sverige 1
Paprika grön Spanien 2
Paprika gul Spanien 2
Paprika röd Spanien 2
Purjolök Nederländerna 2
Rotselleri Nederländerna 2
Rucola Italien 2
Röd lök Sverige 2
Röd lök (eko) Sverige 1
Rödkål Sverige 2
Schalottenlök Frankrike 2
Spenat Hackad Belgien 4
Stjälkselleri (eko) Spanien 1
Tomat Spanien 2
Tomat (eko) Spanien 1
Vitkål Tyskland 2
Vitlök Spanien 2

Uppgifterna är senast kontrollerade januari 2024. De avser Coop och avvikelser kan förekomma i andra mataffärer.

Som framgår av listan är grönsaker relativt lite besprutat av bekämpningsmedel och bortsett från några undantag befinner sig samtliga de sorter som finns i tabellen långt under gällande gränsvärden. Information om kriterierna för denna ranking kan du läsa om här.

Tänk på att frukt och grönsaker i butik kan innehålla rester av bekämpningsmedel. Ekologiska grönsaker har mindre bekämpningsmedel, men de även dessa är normalt besprutade. Svenskodlade grönsaker har i tester visat sig ha lägre halter av bekämpningsmedel än importerade grönsaker. Läs mer: Vad gäller för KRAV-märkta frukter och grönsaker.

Fakta om bekämpningsmedel i grönsaker

Stig Bengmark har listat särskilt grönsaker som gynnsamma att köpa då dessa besprutas av mycket lite bekämpningsmedel och anser att det inte finns någon anledning att välja ekologiska alternativ för dessa:

Stig Bengmark utnämner å andra sidan särskilt dessa grönsaker som tveksamma att köpa och äta på grund bekämpningsmedlen:

Se även listan över frukt och bekämpningsmedel.

Bengmark skriver att även om han överväger utesluta dessa varor trots allt köper dessa grönsaker, men i mindre mängd.

Sallat är nyttigt, men det finns alltså även nackdelar som risken med besprutning samt möjligheten till förekomst av mikroorganismer på bladen. Mikroorganismerna kan utsöndra ämnen som kan vara skadliga för tarmen. För att skydda sig bör man tänka på att främst köpa sallad odlad i Sverige (det är oftare sallad från utlandet som är smittat av mikroorganismer) och eventuellt göra ett uppkok.

Relevant läsning: De 6 mest besprutade grönsakerna (Land.se)

Välj ekologiska grönsaker för mindre kemiska medel

De bästa valet rent allmänt för att minska mängden kemikalier man får sig via maten i form av rester från bekämpningsmedel är att köpa ekologiskt odlade grönsaker. Då slipper man ämnen som glyfosat i maten.

Aktuellt

PFAS vid grönsaksodling oroar (23 jan 2024 Aktuellhallbarhet.se)
Inget stopp för glyfosat på tio år (1 dec 2023 Aktuellhallbarhet.se)

Inte heller ekologiska grönsaker är alltid rena från pesticider. I en kontroll under 2018 som utfördes av Livsmedelsverket framkom det 6 av totalt 215 prov från ekologiska odlingar påträffades bekämpningsmedel otillåtna för ekologisk odling (det finns alltså även bekämpningsmedel tillåtna för ekologisk odling).1

Orsaker till att otillåtna bekämpningsmedel kan påträffas i ekologiska grönsaker är utöver avsiktligt fusk kontaminering från angränsande icke-ekologiska odlingar.

Även om det alltså blev några bockar i protokollet har svenskodlade grönsaker i tester visat sig ha lägre halter av bekämpningsmedel än importerade grönsaker och vill man minimera bekämpningsmedel (och främst de farligaste) rekommenderas ekologiska svenska grönsaker som förstavalet och därefter från övriga EU. Svenska grönsaker är för övrigt ganska bra val även när det gäller icke-ekologiskt: när Livsmedelsverket tog prover av konventionellt odlade grönsaker i Sverige var hela 64 % utan resthalter, vilket kan jämföras med 47 % i EU-länder exklusive Sverige och 28 % i länder utan för EU.2

Hur effektivt är sköljning?

Vi uppmanas att skölja grönsakerna för att ta bort eventuellt smuts och rester av bekämpningsmedel. I tester som gjorts visar det sig att skölja i rinnande vatten avlägsnar ungefär hälften av bekämpningsmedelsrester.3 En metod som visat sig vara mer effektiv, men också mer tidskrävande, är att blötlägga grönsakerna i saltvatten (efteråt sköljs grönsakerna för att avlägsna saltet).

Referenser

  1. Livsmedelsverket (2020), Kontroll av bekämpningsmedelsrester i livsmedel 2018.
  2. Livsmedelsverket (2023), Kontroll av bekämpningsmedelsrester i livsmedel 2021.
  3. Konsten att inte dö (2018) av Michael Greger och Gene Stone (övers. Helene Sandström) s 352 f

Källor