Grönsaker och bekämpningsmedel
Fakta och översikt över grönsaker och bekämpningsmedel. – senast uppdaterad 3 aug 2024Aktuellt
Listan nedan för grönsaker (tabell 1) är baserad på den ranking som ges i den hållbarhetsdeklaration som tillhandahålls av Coop. Listorna visar fruktsort, land där frukten odlats samt ranking 1–5 där 1 är den bästa poängen (dvs. lägst grad av bekämpningsmedel). Notera att de gränsvärden för högsta tillåtna bekämpningsmedelshalter som fastställts av Europeiska kommissionen överskrids endast av ranking 5.
Ranking 1 = Samma nivå som för KRAV-märkta livsmedel.
Ranking 2 = 0–30 % resthalter av bekämpningsmedel.
Ranking 3 = 30–50 % resthalter av bekämpningsmedel.
Ranking 4 = 50–70 % resthalter av bekämpningsmedel.
Ranking 5 = 70–100 % resthalter av bekämpningsmedel.
Sort | Land | Ranking |
---|---|---|
Aubergine | Nederländerna | 2 |
Brysselkål | Storbritannien | 2 |
Fänkål | Italien | 2 |
Gurka | Sverige | 2 |
Grönkål | Spanien | 2 |
Ingefära | Kina | 2 |
Mâchesallat | Frankrike | 2 |
Morot | Sverige | 1 |
Paprika grön | Spanien | 2 |
Paprika gul | Spanien | 2 |
Paprika röd | Spanien | 2 |
Purjolök | Nederländerna | 2 |
Rotselleri | Nederländerna | 2 |
Rucola | Italien | 2 |
Röd lök | Sverige | 2 |
Röd lök (eko) | Sverige | 1 |
Rödkål | Sverige | 2 |
Schalottenlök | Frankrike | 2 |
Spenat Hackad | Belgien | 4 |
Stjälkselleri (eko) | Spanien | 1 |
Tomat | Spanien | 2 |
Tomat (eko) | Spanien | 1 |
Vitkål | Tyskland | 2 |
Vitlök | Spanien | 2 |
Som framgår av listan är grönsaker relativt lite besprutat av bekämpningsmedel och bortsett från några undantag befinner sig samtliga de sorter som finns i tabellen långt under gällande gränsvärden. Information om kriterierna för denna ranking kan du läsa om här.