Grönsaker och bekämpningsmedel

Fakta och översikt över grönsaker och bekämpningsmedel. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 3 aug 2024

Aktuellt

PFAS vid grönsaksodling oroar (23 jan 2024 Aktuellhallbarhet.se)
Inget stopp för glyfosat på tio år (1 dec 2023 Aktuellhallbarhet.se)

Listan nedan för grönsaker (tabell 1) är baserad på den ranking som ges i den hållbarhetsdeklaration som tillhandahålls av Coop. Listorna visar fruktsort, land där frukten odlats samt ranking 1–5 där 1 är den bästa poängen (dvs. lägst grad av bekämpningsmedel). Notera att de gränsvärden för högsta tillåtna bekämpningsmedelshalter som fastställts av Europeiska kommissionen överskrids endast av ranking 5.

Ranking 1 = Samma nivå som för KRAV-märkta livsmedel.
Ranking 2 = 0–30 % resthalter av bekämpningsmedel.
Ranking 3 = 30–50 % resthalter av bekämpningsmedel.
Ranking 4 = 50–70 % resthalter av bekämpningsmedel.
Ranking 5 = 70–100 % resthalter av bekämpningsmedel.

Tabell 1. Grönsaker och bekämpningsmedel (poäng 1–5)
Sort Land Ranking
Aubergine Nederländerna 2
Brysselkål Storbritannien 2
Fänkål Italien 2
Gurka Sverige 2
Grönkål Spanien 2
Ingefära Kina 2
Mâchesallat Frankrike 2
Morot Sverige 1
Paprika grön Spanien 2
Paprika gul Spanien 2
Paprika röd Spanien 2
Purjolök Nederländerna 2
Rotselleri Nederländerna 2
Rucola Italien 2
Röd lök Sverige 2
Röd lök (eko) Sverige 1
Rödkål Sverige 2
Schalottenlök Frankrike 2
Spenat Hackad Belgien 4
Stjälkselleri (eko) Spanien 1
Tomat Spanien 2
Tomat (eko) Spanien 1
Vitkål Tyskland 2
Vitlök Spanien 2

Uppgifterna är senast kontrollerade januari 2024. De avser Coop och avvikelser kan förekomma i andra mataffärer.

Som framgår av listan är grönsaker relativt lite besprutat av bekämpningsmedel och bortsett från några undantag befinner sig samtliga de sorter som finns i tabellen långt under gällande gränsvärden. Information om kriterierna för denna ranking kan du läsa om här.

Tänk på att frukt och grönsaker i butik kan innehålla rester av bekämpningsmedel. Ekologiska grönsaker har mindre bekämpningsmedel, men de även dessa är normalt besprutade. Svenskodlade grönsaker har i tester visat sig ha lägre halter av bekämpningsmedel än importerade grönsaker. Läs mer: Vad gäller för KRAV-märkta frukter och grönsaker.

Fakta om bekämpningsmedel i grönsaker

Stig Bengmark har listat särskilt grönsaker som gynnsamma att köpa då dessa besprutas av mycket lite bekämpningsmedel och anser att det inte finns någon anledning att välja ekologiska alternativ för dessa:

Stig Bengmark utnämner å andra sidan särskilt dessa grönsaker som tveksamma att köpa och äta på grund bekämpningsmedlen:

Se även listan över frukt och bekämpningsmedel.

Bengmark skriver att även om han överväger utesluta dessa varor trots allt köper dessa grönsaker, men i mindre mängd. Han poängterar att det är noga att välja de ekologiska alternativen fastän även ekologiska grönsaker långt ifrån är rena från pesticider. Svenskodlade grönsaker har i tester visat sig ha lägre halter av bekämpningsmedel än importerade grönsaker.

Sallat är nyttigt, men det finns alltså även nackdelar som risken med besprutning samt möjligheten till förekomst av mikroorganismer på bladen. Mikroorganismerna kan utsöndra ämnen som kan vara skadliga för tarmen. För att skydda sig bör man tänka på att främst köpa sallad odlad i Sverige (det är oftare sallad från utlandet som är smittat av mikroorganismer) och eventuellt göra ett uppkok.

Relevant läsning: De 6 mest besprutade grönsakerna (Land.se)

Välj ekologiska grönsaker för mindre kemiska medel

De bästa valet rent allmänt för att minska mängden kemikalier man får sig via maten i form av rester från bekämpningsmedel är att köpa ekologiskt odlade grönsaker. Då slipper man ämnen som glyfosat i maten.

Källor