Avokado

Fakta om avokado. Avokado hel och delad
Kalorier (160 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
88%
4%
8%
1 st avokado vikt ca 150 g (exklusive kärna och skal): Kalorier 240 g | Fett 42 g | Protein 4 g | Kolhydrater 14 g | Socker 1 g | Salt 0 mg

Fettsyror (gram) fördelning:
Omega-6
Omega-3
2,4 g / 0,2 g (25:1)

Avokado är den frukt som av många anses nyttigast. I jämförelse med andra frukter gäller en mycket låg sockerhalt och detta i kombination med hög kalorihalt innebär att den är mättande. Alltså mycket energi med minimalt sockerintag. Den är dessutom rik på fibrer och har för en frukt även hög proteinhalt.

Därutöver innehåller den rikligt med nyttiga fettsyror, mineraler, vitaminer och antioxidanter. Vattenhalten är 70 %.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Avokado innehåller relativt mycket fett varav mest enkelomättat fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav mest fibrer (ca 5 g per 100 g).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 15  
Protein 2  
Kolhydrater 4  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i avokado är kalium, fosfor och magnesium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 67 10
Järn 0.3 2
Kalcium 14 2
Kalium 600 30
Magnesium 32 9
Natrium 5 1
Selen 0 0
Zink 0.4 4

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i avokado är Vitamin B9 (folat), Vitamin E, Vitamin B6 och Vitamin K.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 6.2 1
Vitamin B1 0.1 6
Vitamin B2 0.1 7
Vitamin B3 2.1 13
Vitamin B6 0.4 26
Vitamin B9 116 58
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 3.3 4
Vitamin D 0 0
Vitamin E 3.4 28
Vitamin K 19 25

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Avokado innehåller bland annat glutation, en tripeptid, känd som kroppens starkaste antioxidant. Utöver glutation finns även antixodantiskt innehåll i lutein (karotenoid) och betasitosterol (fyosteroler), vilka alla bidrar till att motverka oxidativ stress och fria radikaler i kroppen.

Dessutom innehåller avokado olika aminosyror med högst halter av asparginsyra (280 mg per 100) och glutaminsyra (210 mg per 100).

Allergier

Allergi mot avokado förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för avokado som allergen vid test är S-Avocado-ak.

Förvaring

Kylskåp.

Hållbarhet

14 dagar.

Tillagning

Brukas skäras mitt itu, men kan också skalas (skalet är inte ätbart), och sedan gröps frukten ur med förslagsvis en sked. Om halva avokadon ska sparas är ett tips är behålla delen som kärnan sitter i. Ska förvaras i kylskåp efter den delats/skalats.

Ibland rekommenderas att avokadoer ska sköljas med skalet på. Bakterier, smuts och dylikt kan finnas på skalet som kan fastna på knivbladet när det skär genom skalet och då kommer i kontakt med innanmätet.

Receptförslag: en halv avokado, 1 tsk olivolja, peppar.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel