Kolhydrater

Näringsämnet kolhydrater i mat. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 30 juni 2024

Kolhydrater i specialgjord textningKroppen behöver kolhydrater för energi och undvika för lågt blodsocker. Energin från kolhydrater behövs både för att utföra fysiska aktiviteter där musklerna är involverade och mentala där hjärnan är involverad. Under matsmältningsprocessen sönderdelas kolhydrater och tas upp av blodet. I musklerna omvandlas glukos till glykogen och blir energi vid fysiska prestationer. Även levern omvandlar en del av kolhydraterna till glykogen och återstoden blir till fett som lagras i vävnader.

I en typisk västerländsk kost svarar kolhydraterna för omkring hälften av kaloriintaget. Alltså är kolhydrater den viktigaste energikällan för de flesta människor.

Tabell 1. Livsmedel och kolhydrater per 100 gram
Livsmedel Kolhydrater Kategori
Cashew 32 Nötter
Pistasch 22 Nötter
Valnöt 18 Nötter
Hasselnöt 15 Nötter
Mandel 13 Nötter
Pekannöt 9 Nötter
Pumpakärnor 13 Frön
Solroskärnor 13 Frön
Chiafrön 4 Frön
Linfrön 2 Frön
Quinoa 22 Baljväxter
Kikärtor 17 Baljväxter
Röda linser 11 Baljväxter
Kidneyböna 13 Bönor
Svarta bönor 14 Bönor
Vita bönor 11 Bönor
Champinjoner 3 Svamp
Kantareller 3 Svamp
Kalkon 24 Kött
Blodpudding 21 Kött
Skinka 21 Kött
Bacon 19 Kött
Fläskkotlett 7 Kött
Kyckling 6 Kött
Fläskkotlett 7 Kött
Chorizo 4 Kött
Falukorv 4 Kött
Sill (inlagd) 20 Fisk
Ansjovis (inlagd) 12 Fisk
Tonfisk 0 Fisk
Torsk 0 Fisk
Lax 0 Fisk
Ägg 0 Animaliskt
Pasta 26 Pasta
Ris 25 Ris
Nudlar 25 Ris
Couscous 22 Ris
Bulgur 17 Ris
Wästgöta Kloster Munkens Svarta 10% 33 Mejeri
Mjölk 5 Mejeri
Filmjölk 4 Mejeri
Yoghurt (naturell) 4 Mejeri
Kvarg 3 Mejeri
Vispgrädde 3 Mejeri
Ädelost 2 Mejeri
Ost 0 Mejeri
GB Gräddglass Vanilj 9 Glass
Vetemjöl 70 Mjöl
Grahamsmjöl 60 Mjöl
Havregryn 60 Mjöl
Vetegroddar 31 Mjöl
Vetekli 30 Mjöl
Havregryn (fullkorn) 20 Mjöl
Vitlök 33 Grönsaker
Majs 29 Grönsaker
Kikärtor 17 Grönsaker
Grönkål 10 Grönsaker
Gul lök 9 Grönsaker
Morot 8 Grönsaker
Paprika 7 Grönsaker
Rödkål 7 Grönsaker
Brysselkål 5 Grönsaker
Tomat 4 Grönsaker
Gurka 3 Grönsaker
Isbergssallat 3 Grönsaker
Rädisa 3 Grönsaker
Broccoli 3 Grönsaker
Banan 24 Frukt
Päron 15 Frukt
Kiwi 14 Frukt
Äpple 14 Frukt
Apelsin 12 Frukt
Citron 9 Frukt
Honungsmelon 9 Frukt
Ananas 4 Frukt
Avokado 2 Frukt
Fikon 76 Torkad frukt
Russin 69 Torkad frukt
Dadlar 68 Torkad frukt
Lingon 14 Bär
Björnbär 12 Bär
Blåbär 12 Bär
Jordgubbar 10 Bär
Hallon 8 Bär
Röda vinbär 8 Bär
Gojibär 78 Torkade bär
Tranbär 77 Torkade bär

Talen har avrundats till heltal.

Det höga innehållet av kolhydrater i torkad frukt och torkade bär beror främst på att vattenhalten minskat betydligt och proprtionerande därmed förändrats.

Quinoa avser kokt quinoa
Röda linser avser kokade linser
Bönor (samtliga sorter) avser kokade bönor
Kyckling avser friterad kyckling
Kalkon avser rökt kalkon
Skinka avser rökt skinka
Pasta avser kokt pasta
Ris (liksom nudlar, couscous och bulgur) avser kokat ris

Långsamma och snabba kolhydrater

När vi äter långsamma kolhydrater sker en långsam stegring av blodsockernivåerna, vilket följs av en långsam återgång till lägre nivåer. När vi äter snabba kolhydrater däremot blir blodsockernivåerna snabbt högre och som följd av detta måste kroppen producera insulin. Om vi äter för mycket snabba kolhydrater under lång tid kan under kroppens förmåga att frisätta insulin på sikt minska. Detta medför att mer socker hamnar i blodet, vilket kan leda till inflammation, åderförkalkning och diabetes.

Relevant läsning: Proteiner Maten som innehåller mest protein.

Källor