Potatis

Fakta om potatis. Potatis
79 kalorier (kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
1%
9%
90%
1 st sötpotatis vikt ca 110 g: Kalorier 87 g
Fett 0,1 g
Protein 1,9 g
Kolhydrater 18 g
Socker 0,3 g
Salt 0 mg

Potatis räknas som en rotfrukt och är en stapelvara inom svensk matlagning. Potatis är fortfarande en huvudingrediens i många middagar och utgör förstås även huvudingrediens i sådant som pommes strips och potatischips. Dessutom ingår den i många charkprodukter som tillsats och så finns potatis i form av mjöl.

Potatisen är mycket fettsnål (fetthalten kan dock öka vid vissa tillagningsmetoder) och innehåller lite socker och inget salt. Potatis är vidare en bra källa till kalium. Notera att näringsinnehållet kan skifta beroende på potatissort. Vattenhalten är 79 %.

När potatis kokas minskar vattenhalten och energiinnehållet ökar något proportionellt. Innehållet av vitaminer och mineraler påverkas inte nämnvärt av kokning undantaget Vitamin C, tiamin och kalium där minskningen kan vara upp till cirka en tredjedel. Kokning medför samtidigt högre halter av högre halter av α-tokoferol.1

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Potatis innehåller nästan inget fett, lite protein och en del kolhydrater.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.1  
Protein 1.7  
Kolhydrater 16  

Mineraler

Den mineral som finns mest av i potatis är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 31 4
Järn 0.5 3
Kalcium 4 1
Kalium 468 23
Magnesium 24 6
Natrium 2 0
Selen 0.1 0
Zink 0.4 4

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i potatis är Vitamin B6, Vitamin C och Vitamin B3 (niacin).

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 0 0
Vitamin B1 0.07 6
Vitamin B2 0.05 4
Vitamin B3 1.7 11
Vitamin B6 0.2 14
Vitamin B9 19 10
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 11 14
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0 0
Vitamin K 0 0

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Potatis antioxidanter i flera kategorier bland annat polyfenoler och karotenoider

Allergier

Allergi mot potatis förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för potatis som allergen vid test är S-Potatis-ak F35.

Förvaring

Förvaras i rumstemperatur eller kyl.

Hållbarhet

Cirka 20-40 dagar.

Tillagning

Kan kokas, stekas eller gratineras.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Referenser

  1. Rapport från Livsmedelsverket Potatis- analys av näringsämnen (2010) av Veronica Öhrvik m.fl. hämtad 2024-12-21 från https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2010/potatis---analys-av-naringsamnen-rapport-19-2010.pdf

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel