Potatis
Fakta om potatis.Fett 0,1 g
Protein 1,9 g
Kolhydrater 18 g
Socker 0,3 g
Salt 0 mg
Potatis räknas som en rotfrukt och är en stapelvara inom svensk matlagning. Potatis är fortfarande en huvudingrediens i många middagar och utgör förstås även huvudingrediens i sådant som pommes strips och potatischips. Dessutom ingår den i många charkprodukter som tillsats och så finns potatis i form av mjöl.
Potatisen är mycket fettsnål (fetthalten kan dock öka vid vissa tillagningsmetoder) och innehåller lite socker och inget salt. Potatis är vidare en bra källa till kalium. Notera att näringsinnehållet kan skifta beroende på potatissort. Vattenhalten är 79 %.
När potatis kokas minskar vattenhalten och energiinnehållet ökar något proportionellt. Innehållet av vitaminer och mineraler påverkas inte nämnvärt av kokning undantaget Vitamin C, tiamin och kalium där minskningen kan vara upp till cirka en tredjedel. Kokning medför samtidigt högre halter av högre halter av α-tokoferol.1
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Potatis innehåller nästan inget fett, lite protein och en del kolhydrater.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0.1 | |
Protein | 1.7 | |
Kolhydrater | 16 |
Mineraler
Den mineral som finns mest av i potatis är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 31 | 4 |
Järn | 0.5 | 3 |
Kalcium | 4 | 1 |
Kalium | 468 | 23 |
Magnesium | 24 | 6 |
Natrium | 2 | 0 |
Selen | 0.1 | 0 |
Zink | 0.4 | 4 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i potatis är Vitamin B6, Vitamin C och Vitamin B3 (niacin).
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 0 | 0 |
Vitamin B1 | 0.07 | 6 |
Vitamin B2 | 0.05 | 4 |
Vitamin B3 | 1.7 | 11 |
Vitamin B6 | 0.2 | 14 |
Vitamin B9 | 19 | 10 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 11 | 14 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0 | 0 |
Vitamin K | 0 | 0 |
Näringsämnen och antioxidanter
Potatis antioxidanter i flera kategorier bland annat polyfenoler och karotenoider
Allergier
Allergi mot potatis förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för potatis som allergen vid test är S-Potatis-ak F35.