Alfalfa

Fakta om alfalfa. Alfalfa
Kalorier (23 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
17%
60%
23%
Fettsyror (gram) fördelning:
Omega-6
Omega-3
0,2 g / 0,2 g (1:1)

Alfalfa är en baljväxt och äts främst som groddar. Det låga fett- och kolhydratinnehållet (med nästan inga sockerarter) i kombination med höga värden av K-vitaminer och viktiga aminosyror gör att alfalfa bland annat äts för dess nyttiga egenskaper. Vattenhalten i alfalfa är 93 %.

Det går att köpa alfalfa både som färska groddar eller torkade frön. Främst används dock alfalfa i djurfoder.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Alfalfa innehåller inget fett, protein och kolhydrater varav mest fiber (ca 2 g per 100 g).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 1  
Protein 4  
Kolhydrater 2  

Mineraler

Det mineral som finns mest av i alfalfa är fosfor.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 70 10
Järn 1 7
Kalcium 32 4
Kalium 79 4
Magnesium 27 7
Natrium 6 1
Selen 0.6 1
Zink 0.9 9

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i alfalfa är Vitamin K, Vitamin B9 (folat) och Vitamin C.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 8 1
Vitamin B1 0.1 7
Vitamin B2 0.1 9
Vitamin B3 0.5 3
Vitamin B6 0.03 2
Vitamin B9 36 18
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 8 10
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.02 0
Vitamin K 31 41

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Alfalfa innehåller bland annat aminosyror såsom glutaminsyra (producerar signalsubstansen glutamat) samt asparaginsyra och leucin, vilka är viktiga för reperara och bygga upp muskler.

Allergier

Ingen känd information om alfalfa och allergi.

Förvaring

Alfalfa-groddar förvaras i kylskåp.

Hållbarhet

Cirka 7 dagar.

Tillagning

Alfalfa-groddar kan ätas som de är. Bör sköljas.

Alfalfa används bland annat som ingrediens i sallader och i te.

Relevant läsning: Grönsaker fakta om grönsaker.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel