Alfalfa
Fakta om alfalfa.Alfalfa är en baljväxt och äts främst som groddar. Det låga fett- och kolhydratinnehållet (med nästan inga sockerarter) i kombination med höga värden av K-vitaminer och viktiga aminosyror gör att alfalfa bland annat äts för dess nyttiga egenskaper. Vattenhalten i alfalfa är 93 %.
Det går att köpa alfalfa både som färska groddar eller torkade frön. Främst används dock alfalfa i djurfoder.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Alfalfa innehåller inget fett, protein och kolhydrater varav mest fiber (ca 2 g per 100 g).
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 1 | |
Protein | 4 | |
Kolhydrater | 2 |
Mineraler
Det mineral som finns mest av i alfalfa är fosfor.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 70 | 10 |
Järn | 1 | 7 |
Kalcium | 32 | 4 |
Kalium | 79 | 4 |
Magnesium | 27 | 7 |
Natrium | 6 | 1 |
Selen | 0.6 | 1 |
Zink | 0.9 | 9 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i alfalfa är Vitamin K, Vitamin B9 (folat) och Vitamin C.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 8 | 1 |
Vitamin B1 | 0.1 | 7 |
Vitamin B2 | 0.1 | 9 |
Vitamin B3 | 0.5 | 3 |
Vitamin B6 | 0.03 | 2 |
Vitamin B9 | 36 | 18 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 8 | 10 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.02 | 0 |
Vitamin K | 31 | 41 |
Näringsämnen och antioxidanter
Alfalfa innehåller bland annat aminosyror såsom glutaminsyra (producerar signalsubstansen glutamat) samt asparaginsyra och leucin, vilka är viktiga för reperara och bygga upp muskler.
Allergier
Ingen känd information om alfalfa och allergi.