Vitamin K

Vitaminen K i mat.

K-vitaminer fås normalt i tillräckligt mängd genom kosten och brist på detta mikronäringsgämne är mycket ovanligt. Ämnet är ändå av nytta då det bland annat kan bidra till ökad bendensiteten och vice versa reducera risken för minskad bendensitet.

Mat som innehåller mest av denna vitamin är främst grönsaker, örter och bär.

Tabell 1. Mat och mängd Vitamin K mikrogram (µg) per 100 g
Livsmedel mg RDI (%)
Grönkål 618 824
Mâchesallat 377 503
Spenat 357 476
Koriander 310 413
Mangold 193 257
Rapsolja 73 97
Pinjefrön 54 72
Purjolök 54 72
Olivolja 45 60
Isbergssallat 44 59
Vitkål 44 59
Brunkål 43 57
Alfalfa 31 41
Kanel 31 41
Ägg 26 35
Gurka 24 32
Avokado 19 25
Jordnötter 19 25
Morot 19 25
Granatäpple 16 22
Indiskt fikon 16 22
Röd vinbär 16 21
Blåbär 15 20
Tzatziki 15 20
Hasselnöt 14 19
Havtorn 14 19
Kikärter 14 19
Pistagenöt 13 18
Valnöt 13 17
Hallon 11 15
Rönnbär 11 15
Paprika 9 13
Kidneybönor 8 11
Krusbär 8 11
Lingon 8 11
Mullbär 8 10
Aubergine 6 8
Plommon 6 8
Jordgubbar 5 7
Pumpakärnor 5 7
Sill 4 5

mµ (milkrogram) har avrundats till en decimal och tal över tio till heltal.
RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.
RDI skiljer sig för män, kvinnor och barn (se mer nedan).

Uppgifterna är senast kontrollerade juli 2024.

Omräkning av mikrogram (µg) till rekommenderat dagligt intag (RDI) för Vitamin K sker här enligt formeln 1*1,33.

Vad gäller paprika avses grön paprika (gul och röd paprika har lägre halter).
Vad gäller ägg avses kokta.
Vad gäller sill avses inlagd sill.

Uppgifterna i listan är tänkta att vara generella och därför kan avvikelser förekomma. På Livsmedelverket.se står följande: "Innehållet av K-vitamin i livsmedel påverkas av faktorer såsom sort, odlings- och lagringsförhållanden. Vitamin K1 är ljuskänsligt, men relativt värmestabilt. Studier tyder på att biotillgängligheten av vitamin K1 i grönsaker kan vara låg och att den påverkas av måltidens fettinnehåll."1

K-vitamin fakta

K-vitaminer är bland annat viktiga för blodets koagulering och därmed förhindrande av häftigt blödande samt bentätheten och därmed minskande risk för benbrott. Ibland skiljer man mellan vitamin K1 (fyllokinon) och K2 (menakinoner), vilka i högre grad erhålls från respektive vegetabiliska och animaliska födoämnen.

Rekommenderat dagligt intag av K-vitamin (enligt Livsmedelsverket): 70–75 µg (män), 60–65 µg (kvinnor), 10 µg (spädbarn), 15–30 µg (barn 1–10 år), 45–60 µg (flickor 11–17 år), 50–65 µg (pojkar 11–17 år), 80 µg (gravida), 65 µg (ammande)2

Vitamin K-brist

Brist på K-vitaminer är mycket sällsynt och inträffar i stort sett endast då någon förveckling i kroppen hindrar normalt upptag.

För mycket K-vitamin

Det är liten risk för att intag av K-vitaminer från kosten medför hälsorisker. Person som tar blodförtunnande mediciner med K-vitaminantagonister rekommenderas att vara restriktiv med livsmedel som innehåller stora mängder K-vitaminer (notera att många blodförtunnande läkemedel inte innehåller K-vitaminantagonister).

Relevant läsning: Vitamin B1 i maten

Referenser

  1. Livsmedelsverket.se, "K-vitamin" hämtad 2024-07-21 från https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/k-vitamin
  2. Ibid.

Källor