Vitamin K
Vitaminen K i mat.K-vitaminer kan bland annat kan bidra till ökad bendensiteten och därför reducera risken för minskad bendensitet. Mat som innehåller mest av denna vitamin är främst grönsaker, örter och bär.
Rekommenderat dagligt intag av K-vitamin (enligt Livsmedelsverket): 70–75 µg (män), 60–65 µg (kvinnor), 10 µg (spädbarn), 15–30 µg (barn 1–10 år), 45–60 µg (flickor 11–17 år), 50–65 µg (pojkar 11–17 år), 80 µg (gravida), 65 µg (ammande)2
K-vitaminer fås normalt i tillräckligt mängd genom kosten och brist på detta mikronäringsgämne är mycket ovanligt.
Läs mer om Vitamin K.
Livsmedel | mg | RDI (%) |
---|---|---|
Grönkål | 618 | 824 |
Mâchesallat | 377 | 503 |
Spenat | 357 | 476 |
Koriander | 310 | 413 |
Mangold | 193 | 257 |
Rapsolja | 73 | 97 |
Pinjefrön | 54 | 72 |
Purjolök | 54 | 72 |
Olivolja | 45 | 60 |
Isbergssallat | 44 | 59 |
Vitkål | 44 | 59 |
Brunkål | 43 | 57 |
Hampafrön | 34 | 45 |
Alfalfa | 31 | 41 |
Kanel | 31 | 41 |
Ägg | 26 | 35 |
Gurka | 24 | 32 |
Avokado | 19 | 25 |
Jordnötter | 19 | 25 |
Morot | 19 | 25 |
Granatäpple | 16 | 22 |
Indiskt fikon | 16 | 22 |
Russin | 16 | 21 |
Röda vinbär | 16 | 21 |
Blåbär | 15 | 20 |
Tzatziki | 15 | 20 |
Hasselnöt | 14 | 19 |
Havtorn | 14 | 19 |
Kikärter | 14 | 19 |
Pistagenöt | 13 | 18 |
Valnöt | 13 | 17 |
Hallon | 11 | 15 |
Rönnbär | 11 | 15 |
Paprika | 9 | 13 |
Kidneybönor | 8 | 11 |
Krusbär | 8 | 11 |
Lingon | 8 | 11 |
Mullbär | 8 | 10 |
Aubergine | 6 | 8 |
Plommon | 6 | 8 |
Jordgubbar | 5 | 7 |
Pumpakärnor | 5 | 7 |
Sill | 4 | 5 |
mµ (milkrogram) har avrundats till en decimal och tal över tio till heltal.
RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.
RDI skiljer sig för män, kvinnor och barn (se mer nedan).
Uppgifterna är senast kontrollerade juli 2024.
Omräkning av mikrogram (µg) till rekommenderat dagligt intag (RDI) för Vitamin K sker här enligt formeln 1*1,33.
Vad gäller paprika avses grön paprika (gul och röd paprika har lägre halter).
Vad gäller ägg avses kokta.
Vad gäller sill avses inlagd sill.
Uppgifterna i listan är tänkta att vara generella och därför kan avvikelser förekomma. På Livsmedelverket.se står följande: "Innehållet av K-vitamin i livsmedel påverkas av faktorer såsom sort, odlings- och lagringsförhållanden. Vitamin K1 är ljuskänsligt, men relativt värmestabilt. Studier tyder på att biotillgängligheten av vitamin K1 i grönsaker kan vara låg och att den påverkas av måltidens fettinnehåll."1