Vitamin B9 i maten
Vitaminen B9 i mat.B9-vitamin ingår i den större gruppen B-vitaminer och är även känd vid namnet folat. Medan folat finns naturligt i mat är folsyra konstgjord framställd B9-vitamin och förekommer i kosttillskott samt berikad mat. Folat är viktig i nybildningen av celler och röda blodkroppar. Mat som innehåller mest av denna vitamin är bland annat baljväxter, grönsaker, nötter, frön och bär.
Rekommenderat dagligt intag (enligt Livsmedelsverket): 330 µg (män och kvinnor), 90 µg (spädbarn), 120–200 µg (barn 1–10 år), 280–310 µg (flickor 11–17 år), 260–320 µg (pojkar 11–17 år), 600 µg (gravida), 490 µg (ammande)1
Låg nivå av B9 är relativt vanligt. Det kanske tidigaste och vanligaste symtomet är trötthet medan blodbrist (anemi) är ett annat av de tillstånd som främst förknippas med låga nivåer av folat. Andra möjliga förekommande symptom är låg energinivå, muskelsvaghet, nedstämdhet, viktnedgång samt tecken på anemi som innefattar blekhet och yrsel.
Läs mer om Vitamin B9.
Livsmedel | µg | RDI (%) |
---|---|---|
Ungnötslever | 1790 | 895 |
Mungbönor (torkade) | 625 | 312 |
Kikärter (torkade) | 557 | 279 |
Linser (torkade) | 433 | 216 |
Bondbönor (torkade) | 423 | 212 |
Vetegroddar | 330 | 165 |
Vetekli | 260 | 130 |
Spenat | 202 | 101 |
Persilja | 183 | 92 |
Broccoli | 197 | 88 |
Brysselkål | 159 | 80 |
Tofu | 130 | 65 |
Sparris | 119 | 60 |
Avokado | 116 | 58 |
Hampa | 110 | 55 |
Jordnötter | 101 | 51 |
Rucola | 97 | 49 |
Sesamfrön | 97 | 49 |
Mâchesallat | 91 | 46 |
Kålrot | 90 | 45 |
Blomkål | 88 | 44 |
Linfrön | 87 | 44 |
Jordgubbar | 86 | 43 |
Savoykål | 79 | 40 |
Palsternacka | 78 | 39 |
Paprika | 77 | 39 |
Kronärtskocka | 74 | 37 |
Kikärter | 73 | 37 |
Hasselnötter | 72 | 36 |
Purjolök | 72 | 36 |
Cashewnötter | 69 | 35 |
Rödbeta | 69 | 35 |
Valnöt | 66 | 33 |
Solrosfrön | 60 | 30 |
Ägg | 60 | 30 |
Endive | 52 | 26 |
Physalis | 51 | 26 |
Pistagenöt | 50 | 25 |
Mandel | 48 | 24 |
Hallon | 46 | 23 |
Rödkål | 46 | 23 |
Kiwi | 42 | 21 |
Majs | 41 | 21 |
Bovete | 40 | 20 |
Pekannöt | 39 | 20 |
Dill | 36 | 18 |
Alfalfa | 36 | 18 |
Leverpastej | 36 | 18 |
Mango | 36 | 18 |
Björnbär | 34 | 17 |
Ost | 34 | 17 |
Pinjefrön | 34 | 17 |
Champinjoner | 31 | 15 |
Apelsin | 30 | 15 |
Grönkål | 30 | 15 |
Hjortron | 30 | 15 |
Honungsmelon | 30 | 15 |
Mangold | 30 | 15 |
Pesto | 29 | 15 |
Isbergssallat | 29 | 14 |
Kidneybönor | 29 | 14 |
Rödlök | 28 | 14 |
Rädisa | 27 | 14 |
Kokosnöt | 26 | 13 |
Lingon | 25 | 12 |
Havtorn | 24 | 12 |
Mazarin | 23 | 12 |
Aubergine | 21 | 11 |
Gul lök | 20 | 10 |
Majrova | 20 | 10 |
Banan | 19 | 10 |
Potatis | 19 | 10 |
Vitkål | 19 | 10 |
Tomat | 17 | 8 |
Morot | 16 | 8 |
Räkor | 14 | 7 |
Kvarg | 12 | 6 |
Citron | 11 | 6 |
Sötpotatis | 11 | 6 |
Blåbär | 10 | 5 |
Granatäpple | 10 | 5 |
Grapefrukt | 10 | 5 |
Gurka | 10 | 5 |
Ostron | 10 | 5 |
Röda vinbär | 10 | 5 |
RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.
RDI skiljer sig för män, kvinnor och barn (se mer nedan).
Vad gäller ungnötslever (kalvlever) avses rå.
Vad gäller ägg avses kokt.
Vad gäller ost avses fetthalt 26 %.
Vad gäller paprika avses röd paprika (grön och gul paprika har lägre innehåll).
Vad gäller kiwi avses grön kiwi (gul kiwi har något lägre innehåll).
Vad gäller potatis avses rå.
Omräkning av mikrogram (µg) till rekommenderat dagligt intag (RDI) för folat sker här enligt formeln 1*0,5.
Föjande lista visar livsmedel som är berikade med Vitamin B9 (folsyra).
Livsmedel | µg | RDI (%) |
---|---|---|
Kelloggs Special K* | 15 |
* Mängd ej angett.
RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till en decimal.
Uppgifterna är senast kontrollerade juli 2024.