Vitamin B9 i maten

Vitaminen B9 i mat.

B9-vitamin ingår i den större gruppen B-vitaminer och är även känd vid namnet folat. Medan folat finns naturligt i mat är folsyra konstgjord framställd B9-vitamin och förekommer i kosttillskott samt berikad mat. Folat är viktig i nybildningen av celler och röda blodkroppar. Folat kan enligt vissa studier dämpa depression. Låg nivå av B9 är relativt vanligt. Läs mer om rekommenderat intag och brist på Vitamin B9.

Mat som innehåller mest av denna vitamin är bland annat baljväxter, grönsaker, nötter, frön och bär.

Tabell 1. Mat och mängd Vitamin B9 mikrogram (µg) per 100 g
Livsmedel µg RDI (%)
Ungnötslever 1790 895
Mungbönor (torkade) 625 312
Kikärter (torkade) 557 279
Linser (torkade) 433 216
Bondbönor (torkade) 423 212
Vetegroddar 330 165
Vetekli 260 130
Spenat 202 101
Persilja 183 92
Broccoli 197 88
Brysselkål 159 80
Tofu 130 65
Sparris 119 60
Avokado 116 58
Jordnötter 101 51
Rucola 97 49
Sesamfrön 97 49
Machêsallat 91 46
Kålrot 90 45
Blomkål 88 44
Linfrön 87 44
Jordgubbar 86 43
Savoykål 79 40
Palsternacka 78 39
Paprika 77 39
Kronärtskocka 74 37
Kikärter 73 37
Hasselnötter 72 36
Purjolök 72 36
Cashewnötter 69 35
Rödbeta 69 35
Valnöt 66 33
Solrosfrön 60 30
Ägg 60 30
Endive 52 26
Physalis 51 26
Pistagenöt 50 25
Mandel 48 24
Hallon 46 23
Rödkål 46 23
Kiwi 42 21
Majs 41 21
Bovete 40 20
Pekannöt 39 20
Dill 36 18
Alfalfa 36 18
Leverpastej 36 18
Mango 36 18
Björnbär 34 17
Ost 34 17
Pinjefrön 34 17
Champinjoner 31 15
Apelsin 30 15
Grönkål 30 15
Hjortron 30 15
Honungsmelon 30 15
Mangold 30 15
Pesto 29 15
Isbergssallat 29 14
Kidneybönor 29 14
Rödlök 28 14
Rädisa 27 14
Kokosnöt 26 13
Lingon 25 12
Havtorn 24 12
Mazarin 23 12
Aubergine 21 11
Gul lök 20 10
Banan 19 10
Vitkål 19 10
Tomat 17 8
Morot 16 8
Räkor 14 7
Citron 11 6
Sötpotatis 11 6
Blåbär 10 5
Granatäpple 10 5
Grapefrukt 10 5
Gurka 10 5
Ostron 10 5
Röda vinbär 10 5

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.
RDI skiljer sig för män, kvinnor och barn (se mer nedan).

Vad gäller ungnötslever (kalvlever) avses rå.
Vad gäller ägg avses kokt.
Vad gäller ost avses fetthalt 26 %.
Vad gäller paprika avses röd paprika (grön och gul paprika har lägre innehåll).
Vad gäller kiwi avses grön kiwi (gul kiwi har något lägre innehåll).

Föjande lista visar livsmedel som är berikade med Vitamin B9 (folsyra).

Tabell 2. Livsmedel berikat med folsyra milligram (µg) per 100 g
Livsmedel µg RDI (%)
Kelloggs Special K*   15

* Mängd ej angett.
RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till en decimal.

Uppgifterna är senast kontrollerade juli 2024.

B9 som vitamin

Vitamin B9 har en central roll i tillväxten av celler, produktionen av DNA och RNA samt röda blodkroppar. Under en graviditet är folat extra viktig och folsyratillskott rekommenderas under graviditetens första trimester.
Rekommenderat dagligt intag (enligt Livsmedelsverket): 330 µg (män och kvinnor), 90 µg (spädbarn), 120–200 µg (barn 1–10 år), 280–310 µg (flickor 11–17 år), 260–320 µg (pojkar 11–17 år), 600 µg (gravida), 490 µg (ammande)1

B9-brist

Brist på B9-vitaminer är någorlunda vanligt. Följder av för låga nivåer, ofta i samband med för låga nivåer av Vitamin B12, är främst blodbrist (anemi). Vid graviditet ökar för låga nivåer risken för ryggmärgsbråck hos fostret samt missfall.

För mycket B9-vitamin

För mycket folat är inte någon riskfaktor. Däremot kan för mycket folsyra genom kosttillskott hindra att symptom från för låga nivåer av Vitamin B12 döljs. En övre rekommenderad gräns för folsyra är därför satt vid 1000 mikrogram per dag för vuxna.

Relevant läsning: Vitamin B12 i maten

Referenser

  1. Livsmedelsverket.se, "Folat" hämtad 2024-07-06 från https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/folat

Källor