Aubergine

Fakta om aubergine. Aubergine
Kalorier (19 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
5%
24%
71%
1 st aubergine vikt ca 260 g: Kalorier 49 g | Fett 0,3 g | Protein 2,9 g | Kolhydrater 11,7 g | Socker 6,7 g | Salt 0 mg

Fettsyror (gram) fördelning: Omega-6 0 g | Omega-3 0 g

Aubergine, som även kallas äggplanta, är en grönsak och räknas som en potatisväxt även om den kanske har mer likheter med gurka och zucchini (vars näringsprofiler dessutom tangeras). Den är mycket kalorisnål och innehåller minimalt med fett och inget salt. Grönsaken är relativt näringsfattig. Vattenhalten är 94 %.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Aubergine innehåller nästan inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav ungefär lika mycket fibrer och sockerarter.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.1  
Protein 1  
Kolhydrater 5  

Mineraler

Det mineral som finns mest av i aubergine är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 24 3
Järn 0.2 2
Kalcium 10 1
Kalium 210 11
Magnesium 14 4
Natrium 2 0
Selen 0 0
Zink 0.2 2

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i aubergine är Vitamin B9 (folat).

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 3 0
Vitamin B1 0.02 2
Vitamin B2 0 0
Vitamin B3 0.8 5
Vitamin B6 0.04 3
Vitamin B9 21 11
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 3 4
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.1 1
Vitamin K 6 8

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Aubergine innehåller bland annat rikligt med delphinidiner, vilka fungerar som antioxidant, samt halter av fytokemikalier.

Allergier

Allergi mot aubergine är ovanligt, men förekommer. Analysnamn för aubergine som allergen vid test är S-Äggplanta-ak.

Förvaring

Förvaras svalt, men helst inte i kylskåp eller normal rumstemperatur då den idealiska temperaturen är runt 10 grader.

Hållbarhet

Cirka 4–5 dagar.

Tillagning

Kan exempelvis skivas på längden och grillas i ugn. Kan även ätas rå, till exempel som ingrediens i sallader.

Relevant läsning: Grönsaker fakta om grönsaker.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel