Aubergine
Fakta om aubergine.Fettsyror (gram) fördelning: Omega-6 0 g | Omega-3 0 g
Aubergine, som även kallas äggplanta, är en grönsak och räknas som en potatisväxt även om den kanske har mer likheter med gurka och zucchini (vars näringsprofiler dessutom tangeras). Den är mycket kalorisnål och innehåller minimalt med fett och inget salt. Grönsaken är relativt näringsfattig. Vattenhalten är 94 %.
Skalet kan ätas och är nyttigt. Vissa sorter som dena runda indiska auberginen (ibland kallad miniaubergine) har ett ljusare lila skal som är hårdare, men även dessa kan ätas fastän vissa föredrar att skala.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Aubergine innehåller nästan inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav ungefär lika mycket fibrer och sockerarter.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0.1 | |
Protein | 1 | |
Kolhydrater | 5 |
Mineraler
Det mineral som finns mest av i aubergine är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 24 | 3 |
Järn | 0.2 | 2 |
Kalcium | 10 | 1 |
Kalium | 210 | 11 |
Magnesium | 14 | 4 |
Natrium | 2 | 0 |
Selen | 0 | 0 |
Zink | 0.2 | 2 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i aubergine är Vitamin B9 (folat).
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 3 | 0 |
Vitamin B1 | 0.02 | 2 |
Vitamin B2 | 0 | 0 |
Vitamin B3 | 0.8 | 5 |
Vitamin B6 | 0.04 | 3 |
Vitamin B9 | 21 | 11 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 3 | 4 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.1 | 1 |
Vitamin K | 6 | 8 |
Näringsämnen och antioxidanter
Aubergine innehåller bland annat rikligt med delphinidiner, vilka fungerar som antioxidant, samt halter av fytokemikalier.
Allergier
Allergi mot aubergine är ovanligt, men förekommer. Analysnamn för aubergine som allergen vid test är S-Äggplanta-ak.