Kantareller

Fakta om kantareller.

KantarellerKantareller innehåller enorma mängder Vitamin D vars mängd står i särklass jämte andra växtbaserade källor (D-vitaminer finns rikligast i animaliska livsmedel och i synnerhet fisk). Kantareller innehåller också prebiotiska fibrer gynnsamma för tarmens bakterieflora. Vattenhalten är 92 %.

Jämfört med champinjoner innehåller kantareller mer fibrer – kantareller ger dock mindre tillskott av B- och C-vitaminer.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Kantareller innehåller nästan inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater (varav mest fibrer).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.3  
Protein 2  
Kolhydrater 5  

Mineraler

Den mineral som finns mest av i kantareller är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 40 6
Järn 0.6 4
Kalcium 3 0
Kalium 384 19
Magnesium 7 2
Natrium 1 0
Selen 0 0
Zink 0.7 7

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i kantareller är Vitamin D och Vitamin B3 (niacin).

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 75 9
Vitamin B1 0.04 4
Vitamin B2 0.13 9
Vitamin B3 4.2 26
Vitamin B6 0.02 1
Vitamin B9 4 2
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 0 0
Vitamin D 15 307
Vitamin E 0 0
Vitamin K 0 0

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Kantareller innehåller bland annat ergotionein och karotenoider som räknas som antioxidanter, vilka ger skydd åt cellerna i kroppen. De innehåller en någorlunda stor mängd pantotensyra (Vitamin B5).

Allergier

Ingen information om kantareller och allergi.

Förvaring

Kan förvaras i kylskåp i papperspåse. För längre lagring kan kantareller frysas efter förvälling.

Hållbarhet

Omkring en vecka i kylskåp.

Tillagning

Svamparna borstas hellre än sköljs. Om det behövs kan jordiga delar skäras bort med kniv. Kan sedan stekas med smör i stekpanna.

Relevant läsning: Grönsaker fakta om grönsaker.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel