Kantareller
Fakta om kantareller.Kantareller innehåller enorma mängder Vitamin D vars mängd står i särklass jämte andra växtbaserade källor (D-vitaminer finns rikligast i animaliska livsmedel och i synnerhet fisk). Kantareller innehåller också prebiotiska fibrer gynnsamma för tarmens bakterieflora. Vattenhalten är 92 %.
Jämfört med champinjoner innehåller kantareller mer fibrer – kantareller ger dock mindre tillskott av B- och C-vitaminer.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Kantareller innehåller nästan inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater (varav mest fibrer).
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0.3 | |
Protein | 2 | |
Kolhydrater | 5 |
Mineraler
Den mineral som finns mest av i kantareller är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 40 | 6 |
Järn | 0.6 | 4 |
Kalcium | 3 | 0 |
Kalium | 384 | 19 |
Magnesium | 7 | 2 |
Natrium | 1 | 0 |
Selen | 0 | 0 |
Zink | 0.7 | 7 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i kantareller är Vitamin D och Vitamin B3 (niacin).
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 75 | 9 |
Vitamin B1 | 0.04 | 4 |
Vitamin B2 | 0.13 | 9 |
Vitamin B3 | 4.2 | 26 |
Vitamin B6 | 0.02 | 1 |
Vitamin B9 | 4 | 2 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 0 | 0 |
Vitamin D | 15 | 307 |
Vitamin E | 0 | 0 |
Vitamin K | 0 | 0 |
Näringsämnen och antioxidanter
Kantareller innehåller bland annat ergotionein och karotenoider som räknas som antioxidanter, vilka ger skydd åt cellerna i kroppen. De innehåller en någorlunda stor mängd pantotensyra (Vitamin B5).
Allergier
Ingen information om kantareller och allergi.