Pinjefrön
Fakta om pinjefrön.
Pinjefrön är en bra källa till fett (främst enkel- och fleromättat) och protein (ca 14 %). Mikronäringsämnen i större halter är järn, magnesium, mangan och zink samt vitaminer med särskilt höga halter av vitamin E och vitamin K.
Innehållet av socker och salt är lågt. Vattenhalten är 2,3 %.
I affärer säljs oftast pinjekärnor, vilket utgör den vita, inre delen av pinjefröet när skalet tagits bort. Det finns olika sorter varav Pinus pinea som växer i Medelhavsområdet, Pinus massoniana som bland annat växer i Taiwan, samt den rundare från växten Pinus armandii som ibland kallas ”Huashan” och främst växer i södra Kina är några av sorterna.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Pinjefrön innehåller mycket fett (varav mest omättat), relativt mycket protein och lite kolhydrater (varav ungefär lika mycket sockerarter och fibrer).
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 68 | |
Protein | 14 | |
Kolhydrater | 4 |
Mineraler
De mineraler som finns mest av i pinjefrön är fosfor, magnesium och zink.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 575 | 82 |
Järn | 6 | 40 |
Kalcium | 16 | 2 |
Kalium | 597 | 30 |
Magnesium | 251 | 67 |
Natrium | 2 | 0 |
Selen | 0.7 | 1 |
Zink | 6 | 65 |
Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.
RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i pinjefrön är Vitamin E, Vitamin K och Vitamin B3.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 1 | 0 |
Vitamin B1 | 0.4 | 33 |
Vitamin B2 | 0.2 | 16 |
Vitamin B3 | 6 | 39 |
Vitamin B6 | 0.1 | 7 |
Vitamin B9 | 34 | 17 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 1 | 1 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 9.3 | 78 |
Vitamin K | 54 | 72 |
Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.
RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.
Näringsämnen och antioxidanter
Pinjenötter är rikare på arginin än många andra frön och nötter (2,4 g per 100 g) samt steroler (236 mg per 100 g). Pinjefrön innehåller en mindre mängd polyfenoler (68 mg per 100 g) som med antioxidantisk verkan. Nöten innehåller spårämnen såsom koppar (1,2 mg per 100 g) och mangan (6,9 mg per 100 g).
Allergier
Allergi mot pinjefröns kärna förekommer. Analysnamn för allergen vid test är S-Pinjekärna-ak.