Vitamin E

Vitaminen E i mat.

E-vitaminer skyddar bland annat vävnader mot nedbrytning och förbättrar syreupptagningen. Det är ovanligt med E-vitaminbrist för den som äter en balanserad kost. Läs mer om rekommenderat intag och brist på Vitamin E.

Mat som innehåller mest av denna vitamin är främst frön och nötter.

Tabell 1. Mat och mängd Vitamin E milligram (mg) per 100 g
Livsmedel mg RDI (%)
Solrosfrön 28 234
Mandel 26 220
Pumpakärnor 26 220
Rapsolja 26 213
Olivolja 21 176
Hasselnötter 21 175
Majonäs 21 171
Pesto 11 93
Pinjefrön 9.3 78
Jordnötter 9.1 76
Cashewnötter 7 62
Kaviar 6.6 55
Aprikoser 6.2 52
Hampafrön 5.8 48
Ägg 5.6 47
Tonfisk 5.5 46
Grönkål 5 45
Mazarin 5 40
Räkor 3.9 33
Avokado 3.4 28
Paprika 3.2 27
Pekannöt 3.1 26
Havtorn 3 26
Persilja 2.7 23
Valnöt 2.6 22
Kyckling 2.3 19
Kräftor 2 17
Pistagenötter 1.9 16
Dill 1.7 14
Kanel 1.7 14
Mango 1.8 15
Nektarin 1.8 15
Passionsfrukt 1.8 15
Persika 1.8 15
Senap 1.8 15
Lingon 1.6 13
Mâchesallat 1.6 13
Sötpotatis 1.6 13
Vetekli 1.6 13
Lax 1.5 13
Svarta vinbär 1.5 13
Hallon 1.4 12
Kikärter 1.3 11
Pumpa 1 8
Granatäpple 0.9 8
Indiskt fikon 0.9 8
Mangold 0.9 8
Ostron 0.9 8
Torsk 0.9 8
Mullbär 0.9 7
Isbergssallat 0.8 7
Purjolök 0.8 7
Röda vinbär 0.8 7
Fetaost 0.7 6
Kokos 0.7 6
Ost 0.7 6
Palsternacka 0.7 6
Tomat 0.7 6
Ansjovis 0.6 5
Apelsin 0.6 5
Banan 0.6 5
Björnbär 0.6 5
Jordgubbar 0.6 5

mg (milligram) har avrundats till en decimal och tal över tio till heltal.
RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.
RDI skiljer sig för män, kvinnor och barn (se mer nedan).

Uppgifterna är senast kontrollerade juli 2024.

Omräkning av milligram (mg) till rekommenderat dagligt intag (RDI) för Vitamin E sker här enligt formeln 1*8,35.

Vad gäller solrosfrön avses torkade (solrosolja innehåller ännu högre halt).
Vad gäller aprikos avses torkade.
Vad gäller paprika avses röd paprika (gul och grön paprika har något lägre halter).
Vad gäller ägg avses kokta.
Vad gäller kyckling avses grillad.
Vad gäller lax avses stekt.
Vad gäller torsk avses kokt.

Uppgifterna i listan är tänkta att vara generella och därför kan avvikelser förekomma i fall då livsmedlet finns i olika form eller har skilda tillagningssätt.

E-vitamin fakta

E-vitaminer som är fettlösliga och utgörs av en grupp med åtta sorters alfa-, beta-, gamma- och delta-tokoferol samt alfa-, beta-, gamma- och delta-tokotrienol.

Relevant läsning: Viktigt att ta rätt form av E-vitamin! (Allmän och produktrelaterad information från Greatlife.se)

Vitamin E som även kallas alfatokoferol räknas också som en antioxidant.
Rekommenderat dagligt intag av E-vitamin (enligt Livsmedelsverket): 11 alfatokoferolekvivalenter (män), 90–10 alfatokoferolekvivalenter (kvinnor), 5 alfatokoferolekvivalenter (spädbarn), 7–9 alfatokoferolekvivalenter (barn 1–10 år), 10–11 alfatokoferolekvivalenter (flickor 11–17 år), 11–12 alfatokoferolekvivalenter (pojkar 11–17 år), 11 alfatokoferolekvivalenter (gravida), 12 alfatokoferolekvivalenter (ammande)1

Alfatokoferolekvivalenter (förkortas ibland α-TE) används som enhet gällande mängd av Vitamin E (alfa-tokoferol är den mest aktiva formen av vitaminen och den som främst förknippas med E-vitamin).

Vitamin E-brist

Brist på E-vitaminer är sällsynt och uppstår i stort sett bara som resultat av någon underliggande sjukdom eller hos för tidigt födda spädbarn. Några av de symptom som uppges ha tänkbara, men inte nödvändiga, samband med E-vitaminbrist är muskelsvaghet, koordinationsproblem och synförsämring. Nyfödda barn med brist på vitamin E kan drabbas av anemi.2

För mycket E-vitamin

Det finns i stort sett ingen risk för ett för stort intag vitamin E från maten, men däremot från kosttillskott, vilket tros kunna orsaka ohälsosamma tillstånd. Den övre rekommenderade gränsen satt av Efsa vid användandet av tillskott är 300 mg (vuxna) och 100–260 (barn 1–17 år).3

Relevant läsning: Vitamin K i maten

Referenser

  1. Livsmedelsverket.se, "E-vitamin" hämtad 2024-07-18 från https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/e-vitamin
  2. Medicalnewstoday.com, "What are the symptoms of low vitamin E?" hämtad 2024-07-18 från https://www.medicalnewstoday.com/articles/321800#symptoms-of-deficiency
  3. Efsa.europa.eu, "Overview on Tolerable Upper Intake Levels as derived by the Scientific Committee on Food (SCF) and the EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA)" hämtad 2024-07-18 från https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2024-05/ul-summary-report.pdf

Källor