Vitamin E
Vitaminen E i mat.E-vitaminer skyddar bland annat vävnader mot nedbrytning och förbättrar syreupptagningen. Det är ovanligt med E-vitaminbrist för den som äter en balanserad kost. Läs mer om rekommenderat intag och brist på Vitamin E.
Mat som innehåller mest av denna vitamin är främst frön och nötter.
Livsmedel | mg | RDI (%) |
---|---|---|
Solrosfrön | 28 | 234 |
Mandel | 26 | 220 |
Pumpakärnor | 26 | 220 |
Rapsolja | 26 | 213 |
Olivolja | 21 | 176 |
Hasselnötter | 21 | 175 |
Majonäs | 21 | 171 |
Pesto | 11 | 93 |
Pinjefrön | 9.3 | 78 |
Jordnötter | 9.1 | 76 |
Cashewnötter | 7 | 62 |
Kaviar | 6.6 | 55 |
Aprikoser | 6.2 | 52 |
Hampafrön | 5.8 | 48 |
Ägg | 5.6 | 47 |
Tonfisk | 5.5 | 46 |
Grönkål | 5 | 45 |
Mazarin | 5 | 40 |
Räkor | 3.9 | 33 |
Avokado | 3.4 | 28 |
Paprika | 3.2 | 27 |
Pekannöt | 3.1 | 26 |
Havtorn | 3 | 26 |
Persilja | 2.7 | 23 |
Valnöt | 2.6 | 22 |
Kyckling | 2.3 | 19 |
Kräftor | 2 | 17 |
Pistagenötter | 1.9 | 16 |
Dill | 1.7 | 14 |
Kanel | 1.7 | 14 |
Mango | 1.8 | 15 |
Nektarin | 1.8 | 15 |
Passionsfrukt | 1.8 | 15 |
Persika | 1.8 | 15 |
Senap | 1.8 | 15 |
Lingon | 1.6 | 13 |
Mâchesallat | 1.6 | 13 |
Sötpotatis | 1.6 | 13 |
Vetekli | 1.6 | 13 |
Lax | 1.5 | 13 |
Svarta vinbär | 1.5 | 13 |
Hallon | 1.4 | 12 |
Kikärter | 1.3 | 11 |
Pumpa | 1 | 8 |
Granatäpple | 0.9 | 8 |
Indiskt fikon | 0.9 | 8 |
Mangold | 0.9 | 8 |
Ostron | 0.9 | 8 |
Torsk | 0.9 | 8 |
Mullbär | 0.9 | 7 |
Isbergssallat | 0.8 | 7 |
Purjolök | 0.8 | 7 |
Röda vinbär | 0.8 | 7 |
Fetaost | 0.7 | 6 |
Kokos | 0.7 | 6 |
Ost | 0.7 | 6 |
Palsternacka | 0.7 | 6 |
Tomat | 0.7 | 6 |
Ansjovis | 0.6 | 5 |
Apelsin | 0.6 | 5 |
Banan | 0.6 | 5 |
Björnbär | 0.6 | 5 |
Jordgubbar | 0.6 | 5 |
Omräkning av milligram (mg) till rekommenderat dagligt intag (RDI) för Vitamin E sker här enligt formeln 1*8,35.
Vad gäller solrosfrön avses torkade (solrosolja innehåller ännu högre halt).
Vad gäller aprikos avses torkade.
Vad gäller paprika avses röd paprika (gul och grön paprika har något lägre halter).
Vad gäller ägg avses kokta.
Vad gäller kyckling avses grillad.
Vad gäller lax avses stekt.
Vad gäller torsk avses kokt.
Uppgifterna i listan är tänkta att vara generella och därför kan avvikelser förekomma i fall då livsmedlet finns i olika form eller har skilda tillagningssätt.