Vitamin E
Vitaminen E i mat.E-vitaminer skyddar bland annat vävnader mot nedbrytning och förbättrar syreupptagningen. Mat som innehåller mest av denna vitamin är främst frön och nötter.
Rekommenderat dagligt intag av E-vitamin (enligt Livsmedelsverket): 11 alfatokoferolekvivalenter (män), 90–10 alfatokoferolekvivalenter (kvinnor), 5 alfatokoferolekvivalenter (spädbarn), 7–9 alfatokoferolekvivalenter (barn 1–10 år), 10–11 alfatokoferolekvivalenter (flickor 11–17 år), 11–12 alfatokoferolekvivalenter (pojkar 11–17 år), 11 alfatokoferolekvivalenter (gravida), 12 alfatokoferolekvivalenter (ammande)1
Alfatokoferolekvivalenter (förkortas ibland α-TE) används som enhet gällande mängd av Vitamin E (alfa-tokoferol är den mest aktiva formen av vitaminen och den som främst förknippas med E-vitamin).
Det är ovanligt med E-vitaminbrist för den som äter en balanserad kost. Det är dock relativt förekommande bland barn där möjliga tecken på brist kan visa sig i fördröjda reflexer och försämrad koordination.
Läs mer om Vitamin E.
Livsmedel | mg | RDI (%) |
---|---|---|
Solrosfrön | 28 | 234 |
Mandel | 26 | 220 |
Pumpakärnor | 26 | 220 |
Rapsolja | 26 | 213 |
Olivolja | 21 | 176 |
Hasselnötter | 21 | 175 |
Majonäs | 21 | 171 |
Pesto | 11 | 93 |
Pinjefrön | 9.3 | 78 |
Jordnötter | 9.1 | 76 |
Cashewnötter | 7 | 62 |
Kaviar | 6.6 | 55 |
Aprikoser | 6.2 | 52 |
Hampafrön | 5.8 | 48 |
Ägg | 5.6 | 47 |
Tonfisk | 5.5 | 46 |
Grönkål | 5 | 45 |
Mazarin | 5 | 40 |
Räkor | 3.9 | 33 |
Avokado | 3.4 | 28 |
Paprika | 3.2 | 27 |
Pekannöt | 3.1 | 26 |
Havtorn | 3 | 26 |
Persilja | 2.7 | 23 |
Valnöt | 2.6 | 22 |
Kyckling | 2.3 | 19 |
Kräftor | 2 | 17 |
Pistagenötter | 1.9 | 16 |
Dill | 1.7 | 14 |
Kanel | 1.7 | 14 |
Mango | 1.8 | 15 |
Nektarin | 1.8 | 15 |
Passionsfrukt | 1.8 | 15 |
Persika | 1.8 | 15 |
Senap | 1.8 | 15 |
Lingon | 1.6 | 13 |
Mâchesallat | 1.6 | 13 |
Sötpotatis | 1.6 | 13 |
Vetekli | 1.6 | 13 |
Lax | 1.5 | 13 |
Svarta vinbär | 1.5 | 13 |
Hallon | 1.4 | 12 |
Kikärter | 1.3 | 11 |
Pumpa | 1 | 8 |
Granatäpple | 0.9 | 8 |
Indiskt fikon | 0.9 | 8 |
Mangold | 0.9 | 8 |
Ostron | 0.9 | 8 |
Torsk | 0.9 | 8 |
Mullbär | 0.9 | 7 |
Isbergssallat | 0.8 | 7 |
Purjolök | 0.8 | 7 |
Röda vinbär | 0.8 | 7 |
Fetaost | 0.7 | 6 |
Kokos | 0.7 | 6 |
Ost | 0.7 | 6 |
Palsternacka | 0.7 | 6 |
Tomat | 0.7 | 6 |
Ansjovis | 0.6 | 5 |
Apelsin | 0.6 | 5 |
Banan | 0.6 | 5 |
Björnbär | 0.6 | 5 |
Jordgubbar | 0.6 | 5 |
mg (milligram) har avrundats till en decimal och tal över tio till heltal.
RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.
RDI skiljer sig för män, kvinnor och barn (se mer nedan).
Uppgifterna är senast kontrollerade juli 2024.
Omräkning av milligram (mg) till rekommenderat dagligt intag (RDI) för Vitamin E sker här enligt formeln 1*8,35.
Vad gäller solrosfrön avses torkade (solrosolja innehåller ännu högre halt).
Vad gäller aprikos avses torkade.
Vad gäller paprika avses röd paprika (gul och grön paprika har något lägre halter).
Vad gäller ägg avses kokta.
Vad gäller kyckling avses grillad.
Vad gäller lax avses stekt.
Vad gäller torsk avses kokt.
Uppgifterna i listan är tänkta att vara generella och därför kan avvikelser förekomma i fall då livsmedlet finns i olika form eller har skilda tillagningssätt.