Frön

Fakta om frön. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 18 dec 2024

Frön (inkl. kärnor) såsom linfrön, pumpakärnor och solroskärnor är mycket näringsrika, vilket beror på att innan växten dör samlas all näring i fröet. Exempel på frön är solrosfrö, sesamfrö, chiafrön, senapsfrö, pinje och vallmofrö.

Frön består precis som nötter främst av fett samt rikligt med protein och relativt lite kolhydrater. De innehåller vitaminer, främst B och E samt rikligt med mineraler av många sorter, bland annat höga halter av magnesium, kalcium, kalium, natrium och zink. Förutom mycket mineraler och vitaminer är sockerhalten är relativt låg och saltnivån mycket låg. Därtill finns nyttiga antioxidanter i frön.

Frön kan ha positiva hälsoeffekter, bland annat på grund av att de innehåller väldigt mycket om fiber medan de saknar kolesterol, vilket ger inflammationsdämpande effekter och god fettförbränning. Frön kan liksom spannmål orsaka en irritation av tarmslemhinnan.

Fakta och näringsvärden

Matfakta.se har en faktabas med information om bland annat näringsinnehåll för frön och kärnor:

Protein och fibrer

Tabell 1 frösorter och mängden protein, fibrer och socker.

Tabell 1. Protein, fibrer och socker i frösorter (%)
Sort Protein Fibrer Socker
Chiafrön 20 35 1
Hampa 30 5 3
Linfrön 22 29 2
Pinje 14 4 0
Psyllium 15 67 0
Pumpafrön 25 5 1
Solrosfrön 21 9 3
Sesamfrön 21 10 1
Vallmofrön 18 20 3

Siffrorna har avrundats till heltal.

Kalorier

Frön innehåller mycket kalorier där bland annat pumpa och pinje innehåller över cirka 650 kcal per 100 g. Men det finns inga större anledningar att oroa sig för att gå upp i vikt genom att äta frön då de också är mättande.

Omega-3 och omega-6

Vissa frön är en mycket god källa till de nyttiga omega-3-fettsyrorna, även om innehållet av omega-6 överträffar omega-3 i de flesta fall. Tabell 2 visar frön och mängden omega-3 och omega-6.

Tabell 2. Omega-3 och omega-6 i frösorter (gram) per 100 gram
Sort Omega-3 Omega-6
Chiafrön 5 1.7
Hampa 9 31
Linfrön 23 6
Pinje 14 4
Pumpafrön 0.2 21
Solrosfrön 0.1 23
Sesamfrön 0.4 21
Vallmofrön 0.3 28

Tal över 1 har avrundats till heltal.

Det slags omega-3 som finns i frön är vegetabilisk omega-3, även kallat alfalinolensyra.

Allergi

En del är allergiska mot frön. Den goda nyheten är dock att detta vanligtvis brukar gälla en del frön medan andra inte ger reaktioner. Rådet är att prova sig fram.

Frön som olja och hälsoeffekter

Solrosolja och chiaolja är exempel på oljor baserade på frön. De har länge ansetts nyttiga, men vissa experter varnar nu för dess ohälsosamma effekter. Främst hör det ohälsosamma ihop med hur de tillverkas, vilket sker genom att det pressas ur olja genom upphettning samt kemisk raffinering.

Det har blivit populärt att ersätta vanligt fett från smör med vegetabiliska fetter bland annat för att minska mängden mättat fett. Den kända Minnesota Coronary- studien (Minnesota Coronary study) där det ingick nästan 10 000 personer menade att kopplingen att vegetabiliska oljor med linolsyra ledde till mindre fall av hjärtsjukdomar än vid smör med mättat fett var överdriven. Idén om att en minskning av mättat fett skulle minska risken för hjärtsjukdomar grundades på att det skulle minska mängden lipoprotein med låg densitet, vilket påverkar kroppens LDL-kolesterolnivå. Men i gengäld visade det sig intag av vegetabiliska oljor rika på linolsyra medförde en mängd biokemiska reaktioner inklusive förändringar i oxidationen av lipoproteinpartiklar, vilket också kunde kopplas till hjärtsjukdomar. Förenklat skulle man kunna säga att en fördel neutraliserades av en annan nackdel, vilka båda vara sammanhörande med lipoprotein. Dessutom är det oklart hur starka kopplingen är mellan nivåer av lipoprotein med låg densitet och hjärtsjukdomar då det har visat sig svårt att isolera detta som en faktor.1 

Referenser

  1. Bmj.com, "Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnesota Coronary Experiment (1968-73)" hämtad 2024-04-19 från https://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246

Källor