Plommon

Fakta om plommon. Rött plommon
Kalorier (47 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
1%
5%
94%
1 st plommon vikt ca 45 g: Kalorier 21 g | Fett 0,1 g | Protein 0,2 g | Kolhydrater 4,6 g | Socker 3,2 g | Salt 0 mg

Fettsyror (gram) fördelning: Omega-6 0 g | Omega-3 0 g

Plommon är en frukt som oftast är röd eller gula (underarten katrinplommon är blåa). Plommon innehåller bland annat relativt mycket C-vitaminer. Vattenhalten är 87 %.

I matbutiker brukar det också finnas torkade plommon där vattenhalten är klart lägre med följden av en mycket högre sockerhalt, men också fiberhalten är högre.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Plommon innehåller minimalt med fett, lite protein och en del kolhydrater varav mest sockerarter.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.1  
Protein 0.5  
Kolhydrater 10  

Mineraler

Den mineral som finns mest av i plommon är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 14 2
Järn 0.2 1
Kalcium 8 1
Kalium 154 8
Magnesium 10 3
Natrium 0 0
Selen 0.2 0
Zink 0.1 1

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

Den vitamin som finns mest av i plommon är Vitamin C.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 36 5
Vitamin B1 0.01 1
Vitamin B2 0.02 1
Vitamin B3 0.3 2
Vitamin B6 0.04 3
Vitamin B9 1 1
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 10 13
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.3 3
Vitamin K 6 8

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Plommon innehåller näringsämnen som fytosteroler samt flera antioxidanter. Antioxidantinnehållet skiljer sig beroende på fruktens färg. I gula plommon finns mycket betakaroten, i röda mycket polyfenoleri och i blå mycket antocyaniner.

Allergier

Allergi mot plommon förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för plommon som allergen vid test är S-Plommon-ak.

Förvaring

Förvaras i kylskåp. Kan vid behov frysas in i plastpåsar. Bör dock först kärnas ur.

Hållbarhet

Cirka 10 dagar.

Tillagning

Ett plommon äts som det är inklusive det tunna skalet, fast utan kärnan.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel