Plommon
Fakta om plommon.Fettsyror (gram) fördelning: Omega-6 0 g | Omega-3 0 g
Plommon är en frukt som oftast är röd eller gula (underarten katrinplommon är blåa). Plommon innehåller bland annat relativt mycket C-vitaminer. Vattenhalten är 87 %.
I matbutiker brukar det också finnas torkade plommon där vattenhalten är klart lägre med följden av en mycket högre sockerhalt, men också fiberhalten är högre.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Plommon innehåller minimalt med fett, lite protein och en del kolhydrater varav mest sockerarter.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0.1 | |
Protein | 0.5 | |
Kolhydrater | 10 |
Mineraler
Den mineral som finns mest av i plommon är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 14 | 2 |
Järn | 0.2 | 1 |
Kalcium | 8 | 1 |
Kalium | 154 | 8 |
Magnesium | 10 | 3 |
Natrium | 0 | 0 |
Selen | 0.2 | 0 |
Zink | 0.1 | 1 |
Vitaminer
Den vitamin som finns mest av i plommon är Vitamin C.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 36 | 5 |
Vitamin B1 | 0.01 | 1 |
Vitamin B2 | 0.02 | 1 |
Vitamin B3 | 0.3 | 2 |
Vitamin B6 | 0.04 | 3 |
Vitamin B9 | 1 | 1 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 10 | 13 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.3 | 3 |
Vitamin K | 6 | 8 |
Näringsämnen och antioxidanter
Plommon innehåller näringsämnen som fytosteroler samt flera antioxidanter. Antioxidantinnehållet skiljer sig beroende på fruktens färg. I gula plommon finns mycket betakaroten, i röda mycket polyfenoleri och i blå mycket antocyaniner.
Allergier
Allergi mot plommon förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för plommon som allergen vid test är S-Plommon-ak.