Frukt och sockerhalt
Fakta och översikt över frukters sockermängd. – senast uppdaterad 5 juli 2024Frukt är bland det nyttigaste vi kan äta. Men om vi äter mycket av dem får vi också i oss mycket socker. I frukt finns flera sockerarter, främst fruktos (fruktsocker) och glukos (druvsocker), men också rörsocker i mindre mängder (i några frukter däribland ananas och banan dominerar rörsocker).
Listorna visar frukt (tabell 1) och torkad frukt (tabell 2) med lågt sockerinnehåll till de med högst sockerinnehåll.
Sort | Socker |
---|---|
Avokado | 0.5 |
Lime | 0.6 |
Citron | 2 |
Cantaloupemelon | 4.1 |
Carambola | 4 |
Galiamelon | 5 |
Passionsfrukt | 6.2 |
Grapefrukt | 6.5 |
Plommon | 7.2 |
Kumquats | 7.5 |
Honungsmelon | 7.8 |
Persika | 7.8 |
Päron | 8.5 |
Vattenmelon | 8.7 |
Apelsin | 8.9 |
Papaya | 9.2 |
Kiwi | 9.2 |
Bergamot | 9.4 |
Granatäpple | 10 |
Ananas | 11 |
Mango | 11 |
Nektarin | 11 |
Äpple | 11 |
Physalis | 12 |
Fikon* | 12 |
Banan | 14 |
Vindruvor† | 15 |
Kaki‡ | 16 |
Fruktos mängd per frukt
Om du vill veta mängden socker (främst fruktos) i en frukt följer här en lista baserat på olika frukters genomsnittsvikt:
- En apelsin innehåller cirka 12 gram socker.
- En banan innehåller cirka 16 gram socker.
- En citron innehåller cirka 3 gram socker.
- Ett plommon innehåller cirka 3 gram socker.
- En persika innehåller cirka 12 gram socker.
- Ett päron innehåller cirka 13 gram socker.
- Ett äpple innehåller cirka 22 gram socker.
Observera att mängden socker kan påverkas av den specifika fruktsorten (t.ex. finns det ofta något mer socker i röda äpplen än i gröna). Mognadsgraden är ytterligare en faktor. I takt med att frukten mognar förvandlas alltmer av växtfibret till socker. Därför får du i dig mindre socker om du äter bananen när skalet är grönt än när det hunnit bli gult.
Ett tips är att frysa in en del av frukten du köpt i stället för att låta en del av den ligga för länge i kylskåpet innan du hinner äta upp den. Eventuellt kan du skära upp frukten i bitar och ta bort kärnor (en del väljer att frysa in med skalet på, bl.a. bananer). Frysa in fungerar med de flesta frukter även om resultaten kan variera. För bland annat päron, banan, plommon och persikor brukar infrysning inte försämra smakupplevelsen efter upptining. I vissa fall kan konsistensen förändras och smaken bli sämre (t.ex. kan detta hända med äpple). En frukt som inte lämpar sig att frysa in är melon.
Sort | Socker |
---|---|
Plommon | 38 |
Katrinplommon | 38 |
Aprikos | 43 |
Gojibär | 46 |
Mango | 47 |
Ananas | 50 |
Papaya | 54 |
Fikon | 60 |
Russin | 60 |
Dadlar | 69 |
Observera att sockerhalten ibland kan variera i torkad frukt, särskilt beroende på odlingsförhållandena. Andelen socker är större i torkad än i färsk frukt vars orsak förklaras nedan.