Röda vinbär

Fakta om röda vinbär. Röda vinbär
48 kalorier (kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
4%
10%
86%
1 dl röda vinbär vikt ca 63 g: Kalorier 30 g
Fett 0,1 g
Protein 0,8 g
Kolhydrater 8 g
Socker 5 g
Salt 0 mg

Såväl röda som svarta vinbär innehåller det mörkblå pigmentet antocyanin. Röda vinbär innehåller mycket höga doser av Vitamin C och cirka 0,8 dl räcker för det dagliga rekommenderade intaget. Fiberhalten är ungefär på samma nivå som för blåbär och hallon, dock är sockerhalten högre. Vattenhalten är 86 %.

Färska vinbär finns sällan i livsmedelsbutiker. Däremot går det ibland att hitta frysta, men då sällan svenska. När det inte är plocksäsong (bären brukar mogna i slutet av juni) är den som vill inkludera vinbär i kosten hänvisad till sådant som juice, saft och sylt.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Röda vinbär innehåller lite fett och protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 1  
Protein 1  
Kolhydrater 8  

Mineraler

Det mineral som finns mest av i röda vinbär är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 35 5
Järn 0.8 6
Kalcium 43 5
Kalium 260 13
Magnesium 14 4
Natrium 4 1
Selen 0 0
Zink 0.2 2

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i röda vinbär är Vitamin C och Vitamin K.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 1.5 0
Vitamin B1 0.02 2
Vitamin B2 0.02 1
Vitamin B3 0.1 3
Vitamin B6 0.04 3
Vitamin B9 10 5
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 134 168
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.8 7
Vitamin K 16 21

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Röda vinbär innehåller nyttiga näringsämnen inklusive relativt höga mängder av kolin och lutein, båda antioxidanter. Som många bär innehåller röda vinbär relativt höga halter av aminosyran glutaminsyra.

Allergier

Det finns få rapporterade fall när det gäller allergier mot röda vinbär.

Förvaring

Färska bär kan förvaras i kyl eller frysas in.

Hållbarhet

Några dagar i kyl eller flera månader i frys.

Tillagning

Kan ätas som dem är.

Röda vinbär kan även exempelvis ätas ihop med yoghurt.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel