Röda vinbär
Fakta om röda vinbär.Fett 0,1 g
Protein 0,8 g
Kolhydrater 8 g
Socker 5 g
Salt 0 mg
Såväl röda som svarta vinbär innehåller det mörkblå pigmentet antocyanin. Röda vinbär innehåller mycket höga doser av Vitamin C och cirka 0,8 dl räcker för det dagliga rekommenderade intaget. Fiberhalten är ungefär på samma nivå som för blåbär och hallon, dock är sockerhalten högre. Vattenhalten är 86 %.
Färska vinbär finns sällan i livsmedelsbutiker. Däremot går det ibland att hitta frysta, men då sällan svenska. När det inte är plocksäsong (bären brukar mogna i slutet av juni) är den som vill inkludera vinbär i kosten hänvisad till sådant som juice, saft och sylt.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Röda vinbär innehåller lite fett och protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 1 | |
Protein | 1 | |
Kolhydrater | 8 |
Mineraler
Det mineral som finns mest av i röda vinbär är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 35 | 5 |
Järn | 0.8 | 6 |
Kalcium | 43 | 5 |
Kalium | 260 | 13 |
Magnesium | 14 | 4 |
Natrium | 4 | 1 |
Selen | 0 | 0 |
Zink | 0.2 | 2 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i röda vinbär är Vitamin C och Vitamin K.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 1.5 | 0 |
Vitamin B1 | 0.02 | 2 |
Vitamin B2 | 0.02 | 1 |
Vitamin B3 | 0.1 | 3 |
Vitamin B6 | 0.04 | 3 |
Vitamin B9 | 10 | 5 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 134 | 168 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.8 | 7 |
Vitamin K | 16 | 21 |
Näringsämnen och antioxidanter
Röda vinbär innehåller nyttiga näringsämnen inklusive relativt höga mängder av kolin och lutein, båda antioxidanter. Som många bär innehåller röda vinbär relativt höga halter av aminosyran glutaminsyra.
Allergier
Det finns få rapporterade fall när det gäller allergier mot röda vinbär.