Mörk choklad
Jämförelse mörk choklad i butiken. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 10 aug 2024
Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om kakao- och chokladvaror kräver beteckningen mörk choklad minst 35 % kakaotorrsubstans inklusive minst 18 % kakaosmör och minst 14 % fettfri kakaotorrsubstans.
Jämförelser av mängden socker (tabell 1), kakaohalt (tabell 2), kalorier (tabell 3) och antal tillsatser (tabell 4) i chokladprodukter.
Tabell 1. Socker gram per 100 gram
Smak |
Socker |
Tillverkare |
Excellence 90% |
7 |
Lindt |
Excellence 85% |
11 |
Lindt |
Excellence 78% |
17 |
Lindt |
Excellence Mild 70% |
29 |
Lindt |
Excellence 70% |
30 |
Lindt |
Premium 86% |
13 |
Marabou |
Premium 70% |
28 |
Marabou |
Cacao 85% |
13 |
Garant |
Ekologisk Mörk Choklad 70% |
29 |
Garant |
Cacao 70% |
29 |
Garant |
Havssalt 70% |
29 |
Garant |
Hallon 70% |
29 |
Garant |
Tranbär 70% |
31 |
Garant |
Peru 100% (ekologisk) |
0.2 |
Blanxart |
Guayaquil 95% |
6 |
Blanxart |
Nicaragua 86% (ekologisk) |
16 |
Blanxart |
Brasil 76 % (eko) |
24 |
Blanxart |
República Dominicana 72% (eko) |
20 |
Blanxart |
Divine 85% |
14 |
Divine |
Xocolaters 85% |
16 |
Simón Coll |
Dark Chocolate 70% Cocoa |
27 |
Änglamark |
ICA Selection 74% |
26 |
ICA |
ICA Selection 70% |
31 |
ICA |
Dark Chocolate 85% Cocoa |
13 |
J.D. Gross |
Madagascar 70% Cocoa |
27 |
J.D. Gross |
Premium 70% Pekan & havssalt |
30 |
Marabou |
Creation 70% Cacao Crème Brûlée |
30 |
Lindt |
Premium 70% Mint |
31 |
Marabou |
Lindor Dark 60% |
31 |
Lindt |
Lindor Double Chocolate* |
36 |
Lindt |
Premium 70% Lakrits |
37 |
Marabou |
Les Grandes Mandel & Havssalt |
38 |
Lindt |
Les Grandes Hazelnuts |
39 |
Lindt |
Excellence Honung Mandel |
46 |
Lindt |
Excellence Intense Orange |
48 |
Lindt |
Excellence Intense Mint |
49 |
Lindt |
Excellence Karamell Havssalt |
54 |
Lindt |
Excellence Fikon |
50 |
Lindt |
Mørk Chokolade 55% |
44 |
Odense |
Ekologisk Raw Original 83 |
15 |
Wermlands |
Ekologisk Raw Choklad Kaffe |
23 |
Wermlands |
Ekologisk Raw Original 73 |
27 |
Wermlands |
Ekologisk Choklad 70% |
23 |
Wermlands |
Vivani Feine Bitter 85% |
14 |
Vivani |
Vivani Edel Bitter 70% |
28 |
Vivani |
Ferrero Rocher Dark 55% Hazelnut |
40 |
Ferrep Rocher |
Dark Chocolate Delights |
47 |
Anthon Berg |
Dark Chocolate |
50 |
Xtra |
Mörk Choklad |
52 |
Marabou |
Decimaltal över 1 är avrundade till heltal.
* Endast delvis mörk choklad vars kakaohalt uppgår till 45 %.
Mörk choklad innehåller mindre socker än ljus choklad (och dessutom till skillnad från mjölkchoklad inget kolesterol). Generellt är sockerhalten lägre vid högre kakaohalter. Det finns mörk choklad med mycket låg sockerhalt utsatt, men då innehåller den i stället sötningsmedel. Ett exempel är Cloettas "Mörk Choklad 72 % Sockerfri" med bara 0,5 % socker, fast med sötningsmedel i form av maltitoler (E965) och steviolglykosider (E960).
Wermlands Choklad använder kokosblomssocker i stället för vanligt socker, vilket bland annat har lägre GI-värde än vanligt socker. Lindt använder demerarasocker (brunt rörsocker), vilket kan anses nyttigare än vanligt socker, men skillnaderna är troligtvis inte stora.
Vanilj är vanligt i choklad, vilket är en smakkombination med lång historia då redan aztekerna kryddade chokladen med vanilj.1
Tabell 2. Kakaohalt (%)
Smak |
Kakaohalt |
Tillverkare |
Peru 100% |
100 |
Blanxart |
Guayaquil 95% |
95 |
Blanxart |
Excellence 90% |
90 |
Lindt |
Nicaragua 86% |
86 |
Blanxart |
Premium 86% |
86 |
Marabou |
Excellence 85% |
85 |
Lindt |
Cacao 85% |
85 |
Garant |
Divine 85% |
85 |
Divine |
Ekologisk Raw Original 83 |
83 |
Wermlands |
Excellence 78% |
78 |
Lindt |
ICA Selection 74% |
74 |
ICA |
Ekologisk Raw Original 73% |
73 |
Wermlands |
República Dominicana 72% |
72 |
Blanxart |
Cacao 70% |
70 |
Garant |
Excellence Mild 70% |
70 |
Lindt |
Premium 70% |
70 |
Marabou |
Dark Chocolate 70% |
70 |
Änglamark |
Ekologisk Choklad 70% |
70 |
Wermlands |
ICA Selection 70% |
70 |
ICA |
Lindor Dark 60% |
60 |
Lindt |
Seasalt Dark Chocolate |
55 |
Änglamark |
Mørk Chokolade 55% |
55 |
Odense |
Dark Chocolate Delights |
52 |
Anthon Berg |
Dark Chocolate |
50 |
Xtra |
Noblesse Mörk Choklad Crisp |
45 |
Marabou |
Mörk Choklad |
43 |
Marabou |
Dark Chocolate Chewy Toffee |
30 |
Riesen |
Notera att då det exempelvis står 55 % kakao avses minst 55 % och det kan var något där över. Kakaohalten överstiger dock sällan 86 % eftersom det då blir svårt att få ingredienserna att hålla ihop. Det som utskrivs på förpackningen anger minsta garanterade halt och alltså kan halten vara något högre. Tänk på att det är koffein i choklad och att halten ökar i mörka sorter. Det rekommenderade dagliga intaget av kakao är maximalt 40 gram.
Tabell 3. Kilo kalorier gram per 100 gram
Smak |
kcal |
Tillverkare |
Excellence 90% |
592 |
Lindt |
Excellence 85% |
584 |
Lindt |
Excellence 78% |
576 |
Lindt |
Cacao 70% |
580 |
Garant |
Cacao 85% |
597 |
Garant |
Excellence Mild 70% |
610 |
Lindt |
Premium 86% |
640 |
Marabou |
Premium 70% |
600 |
Marabou |
Dark Chocolate 70% |
619 |
Änglamark |
ICA Selection 74% |
557 |
ICA |
ICA Selection 70% |
554 |
ICA |
Mørk Chokolade 55% |
507 |
Odense |
Premium 70% Pekan & havssalt |
595 |
Marabou |
Premium 70% Mint |
590 |
Marabou |
Premium 70% Lakrits |
570 |
Marabou |
Excellence Honung Mandel |
530 |
Lindt |
Excellence Karamell Havssalt |
507 |
Lindt |
Nicaragua 86% |
583 |
Blanxart |
Ekologisk Choklad 70% |
591 |
Wermlands |
Ren kakao innehåller 230 kilokalorier per 100 gram. Vad gäller mängden mättat fett finns i till exempel sorten Marabou Premium 86% 35 gram mättat fett per 100 gram (ca 62 % av det totala fettinnehållet).
Tänk på att kakao kan innehålla rester av kemiska bekämpningsmedel, vilket kan störa den ekologiska mångfalden. Detta är inte fallet med KRAV-märkta produkter.
Tänk på att du kan välja att köpa Fairtrade choklad för hållbar produktion och för att motverka barnarbete och andra dåliga arbetsförhållanden för odlarna. Läs mer på
Fairtrade.se.
Kakao certifierad med Rainforest Alliance-symbolen visar att produkten uppnår standardens hållbarhetskrav. Läs mer om
Rainforest Alliance.
Matfakta.nu rekommenderar:
Lindt Excellence 90% hög kakaohalt, låg sockerhalt (7 %), utan sojalecetin, glutenfri
Lindt Excellence 85% hög kakaohalt, låg sockerhalt (11 %), utan sojalecetin, glutenfri
Garant Cacao 85% hög kakaohalt, låg sockerhalt (13 %), utan sojalecetin
Blanxart 85% Nicaragua hög kakaohalt, låg sockerhalt (16 %), utan sojalecetin eller smaktillsats, ekologisk
Wermlands Raw Choklad Kaffe relativt hög kakaohalt (73 %), kokosblomssocker, utan sojalecetin eller smaktillsats, ekologisk, mjölk- och glutenfri
Lindt har lanserat ett hållbarhetsprogram med att av målen att kakao ska framställas utan avskogning. Garant och Blanxart har Fairtrade-certifieringar.
Tillsatser i mörk choklad
Mörk choklad från Lindt
Inga tillsatser i chokladen utan särskilda smaker undantaget Excellence Mild 70%. Lindt anger ”fettreducerad kakao” på sina förpackningar, vilket innebär kakaopulver med mindre än 20% kakaosmör. Vattenfritt mjölkfett anges för vissa produkter, vilket är en form av flytande smör som kan förbättra texturen. I sorter med smaksättning kan det förekomma rapslecitin (E322) tillsammans med sojalecitin (E322) samt aromämnen. I sorten Excellence 70% Cocoa ingår vanilj bland ingredienserna.
Mörk choklad från Blanxart
Blanxart använder inga tillsatser i vissa sorter såsom 76% Brasil, 85% Cacao Trinitario (Nicaragua) och 95% Guayaquil.
Mörk choklad från Wermlands Choklad
Wermlands Choklad använder inga tillsatser i vissa sorter såsom Ekologisk Raw Choklad Kaffe.
Mörk choklad från Garant
Garant använder inga tillsatser i vissa sorter utöver vaniljextrakt. I något fall som smaken Tranbär ingår solrosolja. Kakaobönor är handlade enligt Fairtrade-kriterierna.
Mörk choklad från Marabou
Marabou använder emulgeringsmedel i form av sojalecitin (E322). Aromer används också. I sorter med smaksättning kan det förekomma färgämnen, till exempel vegetabiliskt kol (E153) i smaken "Lakrits".
Mörk choklad från Änglamark
Änglamark använder emulgeringsmedel i form av sojalecitin (E322). Vaniljextrakt används också.
Mörk choklad från ICA
ICA använder emulgeringsmedel i form av solroslecitin (E322). Aromer används också.
Mörk choklad från Odense
Odense använder emulgeringsmedel i form av sojalecitin (E322).
Mörk choklad från J.D. Gross
J.D. Gross använder emulgeringsmedel i form av sojalecitin (E322). Vaniljextrakt används också.
Mörk choklad från Simón Coll
Simón Coll använder emulgeringsmedel i form av sojalecitin (E322) samt arom i form av vaniljextrakt.
Tabell 4. Mörk choklad och tillsatser
Smak |
Tillsatser |
Tillverkare |
Excellence 90% |
Inga |
Lindt |
Excellence 85% |
Inga |
Lindt |
Excellence 78% |
Inga |
Lindt |
Excellence 70% |
Inga |
Lindt |
Cacao 85% |
Inga |
Garant |
Ekologisk mörk choklad 70% |
Inga |
Garant |
Cacao 70% |
Inga |
Garant |
76% Brasil |
Inga |
Blanxart |
Excellence Mild 70% |
Sojalecitin |
Lindt |
Creation 70% Cacao Crème Brûlée |
Sojalecitin |
Lindt |
Lindor Double Chocolate |
Sojalecitin |
Lindt |
Premium 86% |
Sojalecitin |
Marabou |
Premium 86% |
Sojalecitin |
Marabou |
Dark Chocolate 70% Cocoa |
Sojalecitin |
Änglamark |
Mørk Chokolade 55% |
Sojalecitin |
Odense |
Dark Chocolate Delights |
Sojalecitin |
Anthon Berg |
Eftersom tillsatserna inte skiljer sig nämnvärt i de flesta produkter har tabellen reducerats till ett fåtal exempel. Extrakt och arom har inte inkluderats i tabellen.
Mörk choklad och soja
En vanlig tillsats i choklad är sojalecitin. Lecitiner (E322) är ett emulgeringsmedel baserat på en fettmolekyl som finns naturligt i bland annat ägg. När det handlar om choklad är det främst den sojalecitin som utvinns ur sojabönor som förekommer som emulgeringsmedel. Anledningen att emulgeringsmedel alls används i mörk choklad är att det underlättar att binda samman kakaosmöret och kakaomassan. Sojalecitin ska högst utgöra 0,5 % av den färdiga produkten.2 Soja är en av de mest tveksamma ingredienserna utifrån ett etiskt perspektiv. Sojaodlingar är en stor bidragande orsak till att regnskog skövlas. Dessutom handlar det ofta om dåliga arbetsvillkor och andra sociala besvärande omständigheter. Konventionell soja är ofta kraftigt besprutad (bättre är generellt hållbart odlad soja).
Som framgår av tabell 4 finns det produkter utan sojalecitin och ofta är det sorter med höga kakaohalter, med finare choklad eller ekologiska.
Mörk choklad utan sojalecitin
Sorterna Excellence 90%, Excellence 85%, Excellence 78% och Excellence 70% från tillverkaren Lindt är exempel på mörk choklad utan sojalecitin. Observera dock att det enligt innehållsförteckningen framgår att dessa produkter "kan innehålla nötter, mjölk, soja, sesamfrö".
Även sorterna Mörk Choklad Cacao 70% och Cacao 85% från Garant görs utan lecitiner.
Ekologisk Choklad Klassisk Mörk 70% från Wermlands Choklad är ännu ett sojafritt alternativ.
Divine Chocolate använder oftast solroslecitin i stället för soja.
Mörk choklad utan gluten
Det är inte ovanligt med glutenfri mörk choklad. Lindt Excellence 70%, 85% och 90% är alla glutenfria. Två andra exempel är Nicaragua 85% Cacao Trinitario och Vegan 70 från Blanxart respektive Greenstar.
Mjölkpulver i mörk choklad
En del produkter innehåller mjölkpulver och/eller skummjölkspulver. Till exempel Lindt Lindor Dark 60% (mjölkpulver och skummjölkspulver), Lindt Creation 70% Cacao Crème Brûlée (mjölkpulver), Lindt Creation Chokladmousse (mjölkpulver), Marabou Premium Fylld Fransk Nougat (skummjölkspulver). Det är dock inte svårt att hitta mjölkfria alternativ, till exempel Ekologisk Raw Choklad Kaffe från Wermlands Choklad.
Hälsofördelar med mörk choklad
Fastän choklad innehåller socker är det på flera sätt nyttigt, vilket främst hänger ihop med de flavonoider som finns i kakaon. Mörk choklad anses skydda mot åderförkalkning och kan ha en gynnsam effekt på blodflödet. Dagligt intag av 10 gram mörk choklad har visat positiva effekter på hjärnan inklusive kognitiva förmågor och minnet.
För mycket mörk choklad
För vissa bör intaget av mörk choklad, särskilt med höga kakaohalter, begränsas per tillfälle för att undvika magont. Till exempel kan cirka 40–80 gram mörk choklad med 86 % eller högre halt räcka och cirka 70–100 gram mörk choklad med 70 %. Detta är förstås ungefärliga angivelser och var och en bör pröva sig fram.
Vad kan man göra efter ett för stort intag? För den som fått i sig för mycket kakao finns inte mycket annat att göra än att vänta ut effekten.
Koncentrationstoppen för teobromin (det ämne som finns i kakao och har likheter med koffeinet i kaffe) är 2–3 timmar medan halveringstiden är 6–8 timmar. Med andra ord märks effekten något långsammare
från teobromin än från koffein och varar ungefär lika länge.
Tungmetaller och kakao
Förekomster av tungmetallerna bly och kadmium är relativt vanliga i kakaobönor och därmed främst i choklad med höga kakaohalter. Bly och kadmium kan vara en potentiell hälsofara och därför finns gränsvärden som anses säkra och inte får överskridas.
Efter att ämnet om choklad och dessa tungmetaller på nytt aktualiserats under 2023 utvärderades saken av den amerikanska branschorganisationen NCA (National Confectioners Association), vilket följdes av ett pressmeddelande den 25 oktober 2023. Detta innehöll bland annat summeringen: “Chocolate and cocoa are safe to eat and can be enjoyed as treats as they have been for centuries. Food safety and product quality remain our highest priorities and we remain dedicated to being transparent and socially responsible.”3
Arbetsförhållanden vid skörd av kakaobönor
Vid skörd av kakaobönor är arbetsförhållande ofta mycket dåliga och det förekommer ibland barnarbete. Vad du bör tänka på är att köpa choklad med märkningar som Fairtrade.
Kakaons framtid
Under 2022–2023 steg priserna på kakao med 25 % och det är en del av en långvarig trend. En anledning var ovanligt mycket regn i Elfenbenskusten som står för omkring 40 % av den globala kakaoproduktionen. Dessutom har priserna stigit på socker. Kombinationen medför dyrare priser på choklad i butiken.
Odling av kakao förespås bli svårare i framtiden på grund av klimatförändringar. Långa perioder av torka, för höga temperaturer eller översvämningar kan göra att kakaoträden dör eller avger sämre skördar.
Här följer några länkar som sammanställts av Matfakta.nu för vidare läsning i frågan:
Så påverkar klimatförändringen produktionen av kakao (Artikel från cec.lu.se)
Ur artikeln: "Kakao är ett av de livsmedel som påverkas av klimatförändringen, de flesta områden där kakao odlas i dag kommer inte att vara lämpliga i framtiden. Det kommer att krävas anpassningsstrategier, som utveckling av mindre känsliga kakaosorter och en återgång till traditionella odlingsformer, för att kunna fortsätta producera kakao."
Relevant läsning: Kex Jämförelse av kex och deras sockerhalt och tillsatser.
Referenser
- Kulinariska ord (2011) av Olle Bergman
- Battrevarld.nu, "Etisk choklad" hämtad 2023-10-04 från https://www.battrevarld.nu/etisk-choklad/
- Candyusa.com, "NCA Statement on Recent Consumer Reports Chocolate and Cocoa Article" hämtad 2023-11-02 från https://candyusa.com/news/nca-statement-on-recent-consumer-reports-chocolate-and-cocoa-article/