Mörk choklad

Jämförelse mörk choklad i butiken. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 10 aug 2024

Mörk choklad förpackningarEnligt Livsmedelsverkets föreskrifter om kakao- och chokladvaror kräver beteckningen mörk choklad minst 35 % kakaotorrsubstans inklusive minst 18 % kakaosmör och minst 14 % fettfri kakaotorrsubstans.

Jämförelser av mängden socker (tabell 1), kakaohalt (tabell 2), kalorier (tabell 3) och antal tillsatser (tabell 4) i chokladprodukter.

Tabell 1. Socker gram per 100 gram
Smak Socker Tillverkare
Excellence 90% 7 Lindt
Excellence 85% 11 Lindt
Excellence 78% 17 Lindt
Excellence Mild 70% 29 Lindt
Excellence 70% 30 Lindt
Premium 86% 13 Marabou
Premium 70% 28 Marabou
Cacao 85% 13 Garant
Ekologisk Mörk Choklad 70% 29 Garant
Cacao 70% 29 Garant
Havssalt 70% 29 Garant
Hallon 70% 29 Garant
Tranbär 70% 31 Garant
Peru 100% (ekologisk) 0.2 Blanxart
Guayaquil 95% 6 Blanxart
Nicaragua 86% (ekologisk) 16 Blanxart
Brasil 76 % (eko) 24 Blanxart
República Dominicana 72% (eko) 20 Blanxart
Divine 85% 14 Divine
Xocolaters 85% 16 Simón Coll
Dark Chocolate 70% Cocoa 27 Änglamark
ICA Selection 74% 26 ICA
ICA Selection 70% 31 ICA
Dark Chocolate 85% Cocoa 13 J.D. Gross
Madagascar 70% Cocoa 27 J.D. Gross
Premium 70% Pekan & havssalt 30 Marabou
Creation 70% Cacao Crème Brûlée 30 Lindt
Premium 70% Mint 31 Marabou
Lindor Dark 60% 31 Lindt
Lindor Double Chocolate* 36 Lindt
Premium 70% Lakrits 37 Marabou
Les Grandes Mandel & Havssalt 38 Lindt
Les Grandes Hazelnuts 39 Lindt
Excellence Honung Mandel 46 Lindt
Excellence Intense Orange 48 Lindt
Excellence Intense Mint 49 Lindt
Excellence Karamell Havssalt 54 Lindt
Excellence Fikon 50 Lindt
Mørk Chokolade 55% 44 Odense
Ekologisk Raw Original 83 15 Wermlands
Ekologisk Raw Choklad Kaffe 23 Wermlands
Ekologisk Raw Original 73 27 Wermlands
Ekologisk Choklad 70% 23 Wermlands
Vivani Feine Bitter 85% 14 Vivani
Vivani Edel Bitter 70% 28 Vivani
Ferrero Rocher Dark 55% Hazelnut 40 Ferrep Rocher
Dark Chocolate Delights 47 Anthon Berg
Dark Chocolate 50 Xtra
Mörk Choklad 52 Marabou

Decimaltal över 1 är avrundade till heltal.
* Endast delvis mörk choklad vars kakaohalt uppgår till 45 %.

Mörk choklad innehåller mindre socker än ljus choklad (och dessutom till skillnad från mjölkchoklad inget kolesterol). Generellt är sockerhalten lägre vid högre kakaohalter. Det finns mörk choklad med mycket låg sockerhalt utsatt, men då innehåller den i stället sötningsmedel. Ett exempel är Cloettas "Mörk Choklad 72 % Sockerfri" med bara 0,5 % socker, fast med sötningsmedel i form av maltitoler (E965) och steviolglykosider (E960).

Wermlands Choklad använder kokosblomssocker i stället för vanligt socker, vilket bland annat har lägre GI-värde än vanligt socker. Lindt använder demerarasocker (brunt rörsocker), vilket kan anses nyttigare än vanligt socker, men skillnaderna är troligtvis inte stora.

Vanilj är vanligt i choklad, vilket är en smakkombination med lång historia då redan aztekerna kryddade chokladen med vanilj.1

Tabell 2. Kakaohalt (%)
Smak Kakaohalt Tillverkare
Peru 100% 100 Blanxart
Guayaquil 95% 95 Blanxart
Excellence 90% 90 Lindt
Nicaragua 86% 86 Blanxart
Premium 86% 86 Marabou
Excellence 85% 85 Lindt
Cacao 85% 85 Garant
Divine 85% 85 Divine
Ekologisk Raw Original 83 83 Wermlands
Excellence 78% 78 Lindt
ICA Selection 74% 74 ICA
Ekologisk Raw Original 73% 73 Wermlands
República Dominicana 72% 72 Blanxart
Cacao 70% 70 Garant
Excellence Mild 70% 70 Lindt
Premium 70% 70 Marabou
Dark Chocolate 70% 70 Änglamark
Ekologisk Choklad 70% 70 Wermlands
ICA Selection 70% 70 ICA
Lindor Dark 60% 60 Lindt
Seasalt Dark Chocolate 55 Änglamark
Mørk Chokolade 55% 55 Odense
Dark Chocolate Delights 52 Anthon Berg
Dark Chocolate 50 Xtra
Noblesse Mörk Choklad Crisp 45 Marabou
Mörk Choklad 43 Marabou
Dark Chocolate Chewy Toffee 30 Riesen

Notera att då det exempelvis står 55 % kakao avses minst 55 % och det kan var något där över. Kakaohalten överstiger dock sällan 86 % eftersom det då blir svårt att få ingredienserna att hålla ihop. Det som utskrivs på förpackningen anger minsta garanterade halt och alltså kan halten vara något högre. Tänk på att det är koffein i choklad och att halten ökar i mörka sorter. Det rekommenderade dagliga intaget av kakao är maximalt 40 gram.

Tabell 3. Kilo kalorier gram per 100 gram
Smak kcal Tillverkare
Excellence 90% 592 Lindt
Excellence 85% 584 Lindt
Excellence 78% 576 Lindt
Cacao 70% 580 Garant
Cacao 85% 597 Garant
Excellence Mild 70% 610 Lindt
Premium 86% 640 Marabou
Premium 70% 600 Marabou
Dark Chocolate 70% 619 Änglamark
ICA Selection 74% 557 ICA
ICA Selection 70% 554 ICA
Mørk Chokolade 55% 507 Odense
Premium 70% Pekan & havssalt 595 Marabou
Premium 70% Mint 590 Marabou
Premium 70% Lakrits 570 Marabou
Excellence Honung Mandel 530 Lindt
Excellence Karamell Havssalt 507 Lindt
Nicaragua 86% 583 Blanxart
Ekologisk Choklad 70% 591 Wermlands

Ren kakao innehåller 230 kilokalorier per 100 gram. Vad gäller mängden mättat fett finns i till exempel sorten Marabou Premium 86% 35 gram mättat fett per 100 gram (ca 62 % av det totala fettinnehållet).

Tänk på att kakao kan innehålla rester av kemiska bekämpningsmedel, vilket kan störa den ekologiska mångfalden. Detta är inte fallet med KRAV-märkta produkter.
Tänk på att du kan välja att köpa Fairtrade choklad för hållbar produktion och för att motverka barnarbete och andra dåliga arbetsförhållanden för odlarna. Läs mer på Fairtrade.se.
Kakao certifierad med Rainforest Alliance-symbolen visar att produkten uppnår standardens hållbarhetskrav. Läs mer om Rainforest Alliance.
Matfakta.nu rekommenderar:
Lindt Excellence 90% hög kakaohalt, låg sockerhalt (7 %), utan sojalecetin, glutenfri
Lindt Excellence 85% hög kakaohalt, låg sockerhalt (11 %), utan sojalecetin, glutenfri
Garant Cacao 85% hög kakaohalt, låg sockerhalt (13 %), utan sojalecetin
Blanxart 85% Nicaragua hög kakaohalt, låg sockerhalt (16 %), utan sojalecetin eller smaktillsats, ekologisk
Wermlands Raw Choklad Kaffe relativt hög kakaohalt (73 %), kokosblomssocker, utan sojalecetin eller smaktillsats, ekologisk, mjölk- och glutenfri

Lindt har lanserat ett hållbarhetsprogram med att av målen att kakao ska framställas utan avskogning. Garant och Blanxart har Fairtrade-certifieringar.

Tillsatser i mörk choklad

Mörk choklad från Lindt

Inga tillsatser i chokladen utan särskilda smaker undantaget Excellence Mild 70%. Lindt anger ”fettreducerad kakao” på sina förpackningar, vilket innebär kakaopulver med mindre än 20% kakaosmör. Vattenfritt mjölkfett anges för vissa produkter, vilket är en form av flytande smör som kan förbättra texturen. I sorter med smaksättning kan det förekomma rapslecitin (E322) tillsammans med sojalecitin (E322) samt aromämnen. I sorten Excellence 70% Cocoa ingår vanilj bland ingredienserna.

Mörk choklad från Blanxart

Blanxart använder inga tillsatser i vissa sorter såsom 76% Brasil, 85% Cacao Trinitario (Nicaragua) och 95% Guayaquil.

Mörk choklad från Wermlands Choklad

Wermlands Choklad använder inga tillsatser i vissa sorter såsom Ekologisk Raw Choklad Kaffe.

Mörk choklad från Garant

Garant använder inga tillsatser i vissa sorter utöver vaniljextrakt. I något fall som smaken Tranbär ingår solrosolja. Kakaobönor är handlade enligt Fairtrade-kriterierna.

Mörk choklad från Marabou

Marabou använder emulgeringsmedel i form av sojalecitin (E322). Aromer används också. I sorter med smaksättning kan det förekomma färgämnen, till exempel vegetabiliskt kol (E153) i smaken "Lakrits".

Mörk choklad från Änglamark

Änglamark använder emulgeringsmedel i form av sojalecitin (E322). Vaniljextrakt används också.

Mörk choklad från ICA

ICA använder emulgeringsmedel i form av solroslecitin (E322). Aromer används också.

Mörk choklad från Odense

Odense använder emulgeringsmedel i form av sojalecitin (E322).

Mörk choklad från J.D. Gross

J.D. Gross använder emulgeringsmedel i form av sojalecitin (E322). Vaniljextrakt används också.

Mörk choklad från Simón Coll

Simón Coll använder emulgeringsmedel i form av sojalecitin (E322) samt arom i form av vaniljextrakt.

Tabell 4. Mörk choklad och tillsatser
Smak Tillsatser Tillverkare
Excellence 90% Inga Lindt
Excellence 85% Inga Lindt
Excellence 78% Inga Lindt
Excellence 70% Inga Lindt
Cacao 85% Inga Garant
Ekologisk mörk choklad 70% Inga Garant
Cacao 70% Inga Garant
76% Brasil Inga Blanxart
Excellence Mild 70% Sojalecitin Lindt
Creation 70% Cacao Crème Brûlée Sojalecitin Lindt
Lindor Double Chocolate Sojalecitin Lindt
Premium 86% Sojalecitin Marabou
Premium 86% Sojalecitin Marabou
Dark Chocolate 70% Cocoa Sojalecitin Änglamark
Mørk Chokolade 55% Sojalecitin Odense
Dark Chocolate Delights Sojalecitin Anthon Berg

Eftersom tillsatserna inte skiljer sig nämnvärt i de flesta produkter har tabellen reducerats till ett fåtal exempel. Extrakt och arom har inte inkluderats i tabellen.

Mörk choklad och soja

En vanlig tillsats i choklad är sojalecitin. Lecitiner (E322) är ett emulgeringsmedel baserat på en fettmolekyl som finns naturligt i bland annat ägg. När det handlar om choklad är det främst den sojalecitin som utvinns ur sojabönor som förekommer som emulgeringsmedel. Anledningen att emulgeringsmedel alls används i mörk choklad är att det underlättar att binda samman kakaosmöret och kakaomassan. Sojalecitin ska högst utgöra 0,5 % av den färdiga produkten.2 Soja är en av de mest tveksamma ingredienserna utifrån ett etiskt perspektiv. Sojaodlingar är en stor bidragande orsak till att regnskog skövlas. Dessutom handlar det ofta om dåliga arbetsvillkor och andra sociala besvärande omständigheter. Konventionell soja är ofta kraftigt besprutad (bättre är generellt hållbart odlad soja).

Som framgår av tabell 4 finns det produkter utan sojalecitin och ofta är det sorter med höga kakaohalter, med finare choklad eller ekologiska.

Mörk choklad utan sojalecitin

Sorterna Excellence 90%, Excellence 85%, Excellence 78% och Excellence 70% från tillverkaren Lindt är exempel på mörk choklad utan sojalecitin. Observera dock att det enligt innehållsförteckningen framgår att dessa produkter "kan innehålla nötter, mjölk, soja, sesamfrö".

Även sorterna Mörk Choklad Cacao 70% och Cacao 85% från Garant görs utan lecitiner.

Ekologisk Choklad Klassisk Mörk 70% från Wermlands Choklad är ännu ett sojafritt alternativ.

Divine Chocolate använder oftast solroslecitin i stället för soja.

Mörk choklad utan gluten

Det är inte ovanligt med glutenfri mörk choklad. Lindt Excellence 70%, 85% och 90% är alla glutenfria. Två andra exempel är Nicaragua 85% Cacao Trinitario och Vegan 70 från Blanxart respektive Greenstar.

Mjölkpulver i mörk choklad

En del produkter innehåller mjölkpulver och/eller skummjölkspulver. Till exempel Lindt Lindor Dark 60% (mjölkpulver och skummjölkspulver), Lindt Creation 70% Cacao Crème Brûlée (mjölkpulver), Lindt Creation Chokladmousse (mjölkpulver), Marabou Premium Fylld Fransk Nougat (skummjölkspulver). Det är dock inte svårt att hitta mjölkfria alternativ, till exempel Ekologisk Raw Choklad Kaffe från Wermlands Choklad.

Hälsofördelar med mörk choklad

Fastän choklad innehåller socker är det på flera sätt nyttigt, vilket främst hänger ihop med de flavonoider som finns i kakaon. Mörk choklad anses skydda mot åderförkalkning och kan ha en gynnsam effekt på blodflödet. Dagligt intag av 10 gram mörk choklad har visat positiva effekter på hjärnan inklusive kognitiva förmågor och minnet.

För mycket mörk choklad

För vissa bör intaget av mörk choklad, särskilt med höga kakaohalter, begränsas per tillfälle för att undvika magont. Till exempel kan cirka 40–80 gram mörk choklad med 86 % eller högre halt räcka och cirka 70–100 gram mörk choklad med 70 %. Detta är förstås ungefärliga angivelser och var och en bör pröva sig fram.

Vad kan man göra efter ett för stort intag? För den som fått i sig för mycket kakao finns inte mycket annat att göra än att vänta ut effekten. Koncentrationstoppen för teobromin (det ämne som finns i kakao och har likheter med koffeinet i kaffe) är 2–3 timmar medan halveringstiden är 6–8 timmar. Med andra ord märks effekten något långsammare från teobromin än från koffein och varar ungefär lika länge.

Tungmetaller och kakao

Förekomster av tungmetallerna bly och kadmium är relativt vanliga i kakaobönor och därmed främst i choklad med höga kakaohalter. Bly och kadmium kan vara en potentiell hälsofara och därför finns gränsvärden som anses säkra och inte får överskridas.

Efter att ämnet om choklad och dessa tungmetaller på nytt aktualiserats under 2023 utvärderades saken av den amerikanska branschorganisationen NCA (National Confectioners Association), vilket följdes av ett pressmeddelande den 25 oktober 2023. Detta innehöll bland annat summeringen: “Chocolate and cocoa are safe to eat and can be enjoyed as treats as they have been for centuries. Food safety and product quality remain our highest priorities and we remain dedicated to being transparent and socially responsible.”3

Relevant läsning: Mörk choklad – mörka hemligheter? (Dagensps.se)

Arbetsförhållanden vid skörd av kakaobönor

Vid skörd av kakaobönor är arbetsförhållande ofta mycket dåliga och det förekommer ibland barnarbete. Vad du bör tänka på är att köpa choklad med märkningar som Fairtrade.

Relevant läsning: Lindt & Sprüngli Farming program: vårt hållbarhetsprogram (Information från Lindt)

Kakaons framtid

Under 2022–2023 steg priserna på kakao med 25 % och det är en del av en långvarig trend. En anledning var ovanligt mycket regn i Elfenbenskusten som står för omkring 40 % av den globala kakaoproduktionen. Dessutom har priserna stigit på socker. Kombinationen medför dyrare priser på choklad i butiken.

Odling av kakao förespås bli svårare i framtiden på grund av klimatförändringar. Långa perioder av torka, för höga temperaturer eller översvämningar kan göra att kakaoträden dör eller avger sämre skördar.

Här följer några länkar som sammanställts av Matfakta.nu för vidare läsning i frågan:

Så påverkar klimatförändringen produktionen av kakao (Artikel från cec.lu.se)
Ur artikeln: "Kakao är ett av de livsmedel som påverkas av klimatförändringen, de flesta områden där kakao odlas i dag kommer inte att vara lämpliga i framtiden. Det kommer att krävas anpassningsstrategier, som utveckling av mindre känsliga kakaosorter och en återgång till traditionella odlingsformer, för att kunna fortsätta producera kakao."
Cellodlad kakao – när klimatförändringarna stoppar odlingen (Artikel från Aktuellhallbarhet.se)
Ur artikeln: ”Produktionen sker med hjälp av bioteknik i stället för genom konventionellt jordbruk och kräver minimalt med markareal och andra naturresurser vid produktionen."
Relevant läsning: Kex Jämförelse av kex och deras sockerhalt och tillsatser.

Referenser

  1. Kulinariska ord (2011) av Olle Bergman
  2. Battrevarld.nu, "Etisk choklad" hämtad 2023-10-04 från https://www.battrevarld.nu/etisk-choklad/
  3. Candyusa.com, "NCA Statement on Recent Consumer Reports Chocolate and Cocoa Article" hämtad 2023-11-02 från https://candyusa.com/news/nca-statement-on-recent-consumer-reports-chocolate-and-cocoa-article/