Isbergssallat
Odla isbergssallat.
Isbergssallat är en grönsak som i växer i huvud ovanför en mindre rot och behöver därför ett stort plantavstånd.
Grönsaken kan odlas med direktsådd från slutet av april. Växten trivs i mullhaltig jord i lägen med sol eller halvskugga. Vattna regelbundet för undvika torka (och att växten går i blom av för lite vatten), men se upp för övervattning vilket kan få sallaten att ruttna. Rekommenderas att odlas i växthus eller pallkrage.
Isbergssallat skördas när huvuden är välutvecklade eller senast när de går i blom genom att de klipps av nere vid jorden. De brukar vara klara omkring en och en halv till över två månader efter sådd. Alternativet är att successivt plocka av de yttersta bladen likt plocksallat. Den senare metoden är ibland att föredra då det ger en jämnare skörd. Valet avgörs bland annat på åtgången.
Planteras | vår, sommar |
---|---|
Skördas | sommar, höst |
Jordtyp | mull |
Växtplats | mark, pallkrage |
Jorddjup | 25 cm |
Läge | sol, halvskugga |
Vattning | medel |
Sådd–skörd | ca 50–80 dagar |
Mångårig | nej |
Isbergssallat ingår i sallatsläktet som i sin tur ingår i familjen korgblommiga växter. Isbergssallat kan exempelvis odlas tillsammans med plocksallat, dill, morot eller jordärtskocka.
Bilden ovan visar grönsaken med odlingssorten "Iceberg 2" från märket Odla.