Isbergssallat

Odla isbergssallat.Isbergssallat blad

Isbergssallat är en grönsak som i växer i huvud ovanför en mindre rot och behöver därför ett stort plantavstånd.

Grönsaken kan odlas med direktsådd från slutet av april. Växten trivs i mullhaltig jord i lägen med sol eller halvskugga. Vattna regelbundet för undvika torka, men se upp för övervattning vilket kan få sallaten att ruttna. Rekommenderas att odlas i växthus eller pallkrage.

Isbergssallat skördas när huvuden är välutvecklade eller senast när de går i blom genom att de klipps av nere vid jorden. De brukar vara klara omkring en och en halv till över två månader efter sådd.

Faktatabell. Odling av isbergssallat
Planteras vår, sommar
Skördas sommar, höst
Jordtyp mull
Växtplats mark, pallkrage
Läge sol, halvskugga
Vattning medel
Sådd–skörd ca 50–80 dagar
Mångårig nej

Isbergssallat ingår i sallatsläktet som i sin tur ingår i familjen korgblommiga växter. Isbergssallat kan exempelvis odlas tillsammans med plocksallat, dill, morot eller jordärtskocka.

Förvaring och hållbarhet

Isbergssallat kan förvaras i kylskåp i upp till en vecka. Den ska ha det fuktigt och placeras helst i plast- eller papperspåse som inte är helt tillsluten. Isbergssallat har alltså en något längre hållbarhet än bladsallat, något som beror på att den är betsående av ett huvud från vilket bladen avverkas först ytterst medan de inre lagren förblir mindre utsatta för den omgivande miljön.

Transport

När det gäller transport efter skörd ingår isbergssallat liksom de flesta andra grönsaker i kategorin kalla vegetabilier för vilket en temperatur lägre än 8 grader rekommenderas. Beroende på hur lång tiden är för transport kan kravet för temperatur modifieras.

Relevant läsning: Isbergssallat - näringsinnehåll fakta och näringsvärden.

Källor