Mizunakål

Odla mizunakål.Mizuna gröna plantor

Mizunakål kallas ibland sallatssenap eller bladsenap och är snabbväxande asiatiska kålblad. Växten liknar rucola en del, men skiljer sig genom att skotten ibland har blad som övergår från gröna till lila nyanser (ibland skördas dem små bladen, vilka har mildare smak än de gröna fullvuxna bladen). Sås helst på sommaren och gärna senare delen.

Mizuna kan odlas med direktsådd och passar väl i odlingsbädd inklusive som kantväxt. Den trivs i väldränerad jord och tål halvskugga. Grönsaken behöver måttligt med vatten.

Skördas från mitten av sommaren och långt in på hösten. Mizunakål bör skördas före den går i blom och antingen genom att blad plockas eller att hela plantor skärs av vid roten (både bladen och stjälkar är ätbara). Plantan kommer då snart igen med nya blad.

Faktatabell. Odling av mizunakål
Planteras vår, sommar
Skördas sommar, höst
Jordtyp sand, mull
Växtplats mark
Läge halvskugga
Vattning medel
Sådd–skörd 40–50 dagar
Mångårig nej

Mizunakål ingår i familjen korsblommiga växter (kålväxter). Mizunakål kan exempelvis odlas tillsammans med cikoria eller spenat.

Förvaring och hållbarhet

Mizunakål förvaras i kylskåp och har en hållbarhet på ett par dagar i likhet med sallater.

Transport

När det gäller transport efter skörd ingår mizunakål liksom de flesta andra grönsaker i kategorin kalla vegetabilier för vilket en temperatur lägre än 8 grader rekommenderas. Beroende på hur lång tiden är för transport kan kravet för temperatur modifieras.

Relevant läsning: Grönsaker fakta om grönsaker.

Källor