Mizunakål
Odla mizunakål.
Mizunakål kallas ibland sallatssenap eller bladsenap och är snabbväxande asiatiska kålblad. Växten liknar rucola till viss del, men skiljer sig dessutom genom att skotten kan ha blad som övergår från gröna till lila nyanser.
Mizuna kan odlas med direktsådd och passar väl i odlingsbädd inklusive som kantväxt. Den trivs i väldränerad jord och tål halvskugga. Grönsaken behöver måttligt med vatten. Skördas från mitten av sommaren och långt in på hösten.
Det rekommenderas att plocka av bladen i ett tidigt skede: de små bladen har mildare smak än de gröna fullvuxna bladen. Sås helst på sommaren och gärna senare delen. Mizuna kan gå i blom tidigt och då slutar växten producera blad, vilket gör att det kan vara en fördel att inte odla på ett för stort område utan i stället så om. Mizunakål bör därför skördas före den går i blom och antingen genom att blad plockas eller att hela plantor skärs av vid roten (både bladen och stjälkar är ätbara). Plantan kommer då snart igen med nya blad.
Planteras | vår, sommar |
---|---|
Skördas | sommar, höst |
Jordtyp | sand, mull |
Jorddjup | 20 cm |
Växtplats | mark |
Läge | halvskugga |
Vattning | medel |
Sådd–skörd | 40–50 dagar |
Mångårig | nej |
Mizunakål ingår i familjen korsblommiga växter (kålväxter). Mizunakål kan exempelvis odlas tillsammans med cikoria eller spenat.
Bilden ovan visar grönsaken med odlingssorten "Green" från märket Impecta.