Majs

Odla majs.

Det finns många sorters majs inklusive sådana som passar för det nordiska klimatet. Men även de för nordiskt klimat kräver mycket sol och värme.

Det går att odla majs antingen genom att starta med förodling inomhus eller så direkt utomhus. Förodlingen kan startas under tidig eller sen vår medan direktsådd sker under slutet av våren eller i början av sommaren.

Väljer du att förodla rekommenderas för vissa sorter att du börjar i mars med att lägga frön i små krukor med jord. Placera sedan krukorna på en varm plats, till exempel nära ett element. Vattna regelbundet efter sådd. När fröna grott bör de stå så att de får solljus.

Majs är känslig för frost och placeras därför ut under försommaren. Planteras inte i rader utan grupper då det gynnar pollineringen eftersom denna sker med vindens hjälp. En metod är att lägga frön i ett mönster av ett rutnät med avstånd på cirka 30 cm. På grund av att polineringen blir otillräcklig rekommenderas det ibland att inte odla majs i växthus.

Odlas helst i djup och väldränerad jord. Jorden får gärna vara mycket näringsrik med mycket humus samt gödsel och helst inte lerjord. Ibland behövs växtstöd. Eftersom växterna blir höga ska blåsiga platser undvikas.

Om du vill så direkt utomhus ska detta ske i slutet av maj eller början av juni då jorden blivit rejält uppvärmd (minst 15 grader brukar anges som riktmärke). Som nämndes ovan ska majs inte sås i rader utan i grupper för att vindpollinering ska ske. Pallkrage är ett bra val då jorden ofta har något högre temperatur än markodlingarnas. För att ytterligare höja värmen ett par grader används ibland fiberduk (som är tunn nog att släppa igenom solljus). Detta är en tunn väv som läggs över odlingen, vilka ibland säljs med resår får att hållas på plats över en pallkrage. Fiberduken tas normalt bort då plantorna börjar växa till sig och sommartemperaturer infinner sig.

En annan metod är att ge de tidiga plantorna som sticker upp skydd i form av till exempel en uppochnedvänd glasburk som ställs över en tid.

Fastän metoden med direktsådd innebär en kortare utvecklingsperiod är det en fördel då majs kan må dåligt av att omplaceras. Det tar cirka fyra månader för majsen att mogna. De skördas när vita trådarna börjar bli bruna. Ett annat sätt att ta reda på när de är mogna är att det sticks hål på ett majskorn och utsöndras mjölkaktig saft är de redo att skördas.

Faktatabell. Odling av majs
Planteras sen vår, tidig sommar
Skördas sommar, höst
Jordtyp mull
Jorddjup 35 cm
Växtplats pallkrage
Läge sol
Vattning mycket
Sådd–skörd 100–120 dagar
Mångårig nej

Man ska också skilja mellan majs för djurfoder och sockermajs som den sortens majs vi äter.

Förvaring, hållbarhet och förökning

Äts så snabbt som möjligt efter skörd, kokas. För långtidslagring i form av majskolvar till korn kan kolvarna kokas och torkas över natten (evt. i svag värme i ugn). Sedan skärs kärnorna av och läggs i burkar.

Samla frön

Frön kan tas till vara genom att låta en kolv eller flera vara kvar på plantan och mogna helt. Kornen kan användas nästa år för att så ny sockermajs.

Relevant läsning: Majs - näringsinnehåll fakta och näringsvärden.

Källor