Majs
Fakta om majs.Majs klassas om vartannat som grönsak och spannmål. Majs innehåller relativt mycket kalorier och har ett högt GI-värde. Majs är ganska rikt på flera sorters B-vitamin samt C-vitamin. Vattenhalten i majskorn är 65 %.
Det finns alternativ mellan att köpa konserverade majskorn och förkokta majskolvar i matbutiker. Ibland är sockerhalten högre än det normala, över 10 gram per 100 gram i stället för mindre än 5 gram per 100 gram.
Förutom att vi kan äta majs i ren form (dvs. majskolv eller majskorn) förekommer maj i livsmedel som cornflakes, nachos, popcorn och i majsmjöl.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Majskorn innehåller lite fett och protein och relativt mycket kolhydrater varav ungefär lika mycket fibrer och sockerarter.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 2 | |
Protein | 3 | |
Kolhydrater | 29 |
Mineraler
De mineraler som finns mest av i majskorn är kalium, fosfor och järn.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 89 | 13 |
Järn | 0.5 | 4 |
Kalcium | 2 | 0 |
Kalium | 270 | 14 |
Magnesium | 37 | 10 |
Natrium | 3 | 1 |
Selen | 0.4 | 1 |
Zink | 0 | 0 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i majskorn är Vitamin B9 (folat), Vitamin B3 (niacin) och Vitamin B6.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 7 | 1 |
Vitamin B1 | 0.2 | 14 |
Vitamin B2 | 0.1 | 6 |
Vitamin B3 | 2.7 | 17 |
Vitamin B6 | 0.2 | 16 |
Vitamin B9 | 41 | 21 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 12 | 15 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.08 | 1 |
Vitamin K | 0.3 | 0 |
Näringsämnen och antioxidanter
Majs innehåller gott om aminosyror och högst halter finns av glutaminsyra (640 mg per 100), leucin (350 mg per 100), alanin (300 mg per 100) och prolin (290 mg per 100).
Majs innehåller antioxidanterna lutein och zeaxantin.
Allergier
Allergi mot majs förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för majs som allergen vid test är S-Majs-ak. Uppvärmning kan eventuellt delvis eller helt reducera eventuella reaktioner (några av majsets proteiner är värmekänsliga medan andra inte är det).