Kålrot

Odla kålrot.

KålrotsplantaKålrot är en kålväxt, men odlas som rotfrukt (roten är den ätbara delen). Den är en av grödor som var föregångare till potatis som basföda och har ett nordiskt ursprung (den kallas swede på engelska). Roten är ovalformad och dess ovansida brukar vara grön- eller lilafärgad medan den undre delen är gråaktig (inte helt olik majrova). Notera att skalet ska skäras bort, vilket förenklas om roten först skurits i skivor.

Kålrot kan förodlas eller odlas med direktsådd. Försådd brukar ske i april medan direktodling sker från slutet av april till och med juni. Tänk på att kålväxter ofta drabbas av angrepp från bland annat flugor och larver och därför brukar odlingen täckas med fiberduk. Det rekommenderas också att anamma växtföljd och för kål rekommenderas sju år då bland annat angrepp från svamp och andra skadedjur annars kan etablera sig. Kålroten är egentligen tvåårig – den ger ingen ny skörd andra året, men däremot fröar den. Fast för det mesta ersätts den av annan odling efter första året.

Kålroten är ganska krävande och ska helst ha en solig plats, vattnas regelbundet och ibland ges extra näring.

Det kan vara svårt att se när kålroten är färdig för att skördas, men brukar ofta tas upp i oktober och ska. När den skördas beror också på vilka kvantiteter som finns tillgängliga. Blir skörden stor och det saknas möjligheter att långtidslagra kan man börja skörda i slutet av sommaren då kålroten ännu inte hunnit bli så stor.

Faktatabell. Odling av kålrot
Planteras vår, sommar
Skördas sommar, höst
Jordtyp sand, ler, sand
Jorddjup 30 cm
Växtplats mark, pallkrage
Läge sol
Vattning medel
Sådd–skörd ca 3 månader
Mångårig nej

Kålrot räknas som fröväxter och ingår i familjen korsblommiga växter. Kålrot kan exempelvis odlas tillsammans med svartkål. Den trivs mindre bra ihop med potatis.

Relevant läsning: Grönsaker efter växtfamilj

Förvaring och hållbarhet

Förvaras i kylskåp med med en hållbarhet på upp till cirka två månader. Den går även att långtidslagra i jordkällare.

Transport

Vid behov av transportering efter skörd rekommenderas för kålrot liksom för de flesta grönsaker en temperatur lägre än 8 grader. Beroende på tiden för transport kan kravet för temperatur modifieras.

Relevant läsning: Grönsaker fakta om grönsaker.

Källor