Mangold
Odla mangold.Mangold består av vitgröna eller rödgröna plantor och är en relativt snabbväxande grönsak. Används på liknande sätt som spenat (brukar kokas alternativt ätas råa om de skördats i tidigt skede). En del av stjälkarna brukar ätas tillsammans med bladen eller separat likt sparris.
Växten har en lång och smal rot med djupa rötter och är lämplig för odlingsbädd med rejält jorddjup. Alternativt kan den odlas i pallkrage som eventuellt står på gräs eller staplats i tre våningar för att ge rötterna extra djup.
Grönsaken kan odlas med direktsådd från slutet av april. Den trivs i mullhaltig jord i lägen med halvskugga och vill inte ha det alltför varmt. Behöver måttligt med vatten.
Skördas från tidig sommar och långt in på hösten (och helst på morgonen). Mogen mangold tas bitvis genom att yttre blad plockas och bryts utåt när bladen cirka blivit 20 cm höga. Även stjälken kan skördas tillsammans med bladen och skärs av några centimeter från jordytan. För en stor och långtgående skörd kan gödsel emellanåt tillsättas inklusive gödselvatten eller gräsklipp. Bör även ha grundgödsel vid plantering.
Planteras | vår, sommar |
---|---|
Skördas | sommar, höst |
Jordtyp | mull |
Växtplats | mark, pallkrage |
Läge | halvskugga |
Vattning | medel |
Sådd–skörd | 50–60 dagar |
Mångårig | nej |
Mangold ingår i familjen mållväxter (amarantväxter). Mangold kan exempelvis odlas tillsammans med rödbeta, spenat eller sallat.