Mangold

Odla mangold.Mangold gröna plantor

Mangold består av vitgröna eller rödgröna plantor och är en relativt snabbväxande grönsak. Används på liknande sätt som spenat (brukar kokas alternativt ätas råa om de skördats i tidigt skede). En del av stjälkarna brukar ätas tillsammans med bladen eller separat likt sparris.

Växten har en lång och smal rot med djupa rötter och är lämplig för odlingsbädd med rejält jorddjup. Alternativt kan den odlas i pallkrage som eventuellt står på gräs eller staplats i tre våningar för att ge rötterna extra djup.

Grönsaken kan odlas med direktsådd från slutet av april. Den trivs i mullhaltig jord i lägen med halvskugga och vill inte ha det alltför varmt. Behöver måttligt med vatten.

Skördas från tidig sommar och långt in på hösten (och helst på morgonen). Mogen mangold tas bitvis genom att yttre blad plockas och bryts utåt när bladen cirka blivit 20 cm höga. Även stjälken kan skördas tillsammans med bladen och skärs av några centimeter från jordytan. För en stor och långtgående skörd kan gödsel emellanåt tillsättas inklusive gödselvatten eller gräsklipp. Bör även ha grundgödsel vid plantering.

Faktatabell. Odling av mangold
Planteras vår, sommar
Skördas sommar, höst
Jordtyp mull
Växtplats mark, pallkrage
Läge halvskugga
Vattning medel
Sådd–skörd 50–60 dagar
Mångårig nej

Mangold ingår i familjen mållväxter (amarantväxter). Mangold kan exempelvis odlas tillsammans med rödbeta, spenat eller sallat.

Förvaring och hållbarhet

Mangold förvaras i kylskåp, gärna längst ned där det inte är som kallast och eventuellt i plast. Hållbarheten är bara några dagar.

Transport

När det gäller transport efter skörd ingår mangold liksom de flesta andra grönsaker i kategorin kalla vegetabilier för vilket en temperatur lägre än 8 grader rekommenderas. Beroende på hur lång tiden är för transport kan kravet för temperatur modifieras.

Relevant läsning: Mangold - näringsinnehåll fakta och näringsvärden.

Källor