Mangold

Fakta om mangold. Mangold
Kalorier (17 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
16%
32%
52
Fettsyror (gram) fördelning:
Omega-6
Omega-3
0 g / 0,1 g (0:1)

Mangold har en näringsprofil som går i nyttighetens tecken. Lite fett och socker samtidigt som mängden protein är skaplig jämfört med andra grönsaker. Dessutom innehåller den omega-3, men ingenting av omega-6. Vattenhalten är 91 %.

Mangold innehåller även imponerande mängder mikronäringsämnen inklusive mineraler och vitaminer med särskilt stora halter av vitamin K.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Mangold innehåller mycket lite fett, lite protein och en lite kolhydrater varav ungefär lika andel fibrer och sockerarter.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.3  
Protein 1.4  
Kolhydrater 2.9  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i mangold är kalium, magnesium och kalcium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 30 4
Järn 1.3 9
Kalcium 88 11
Kalium 470 24
Magnesium 59 16
Natrium 19 4
Selen 0.3 1
Zink 0.9 9

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i mangold är Vitamin K, Vitamin C och Vitamin B6.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 178 22
Vitamin B1 0.1 9
Vitamin B2 0.2 11
Vitamin B3 0.8 5
Vitamin B6 0.3 19
Vitamin B9 30 15
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 39 49
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.9 8
Vitamin K 193 257

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Mangold innehåller näringsämnen som alfakaroten och betakaroten, notera att mängden kan skilja sig åt beroende av mangoldsort (särskilt i röd mangold finns mycket betakaroten). Grönsaken innehåller dessutom bland annat mindre halter av spårämnen inklusive koppar (0,8 mg per 100 g) och mangan (0,4 mg per 100 g).

Allergier

Inga kända allergier.

Förvaring

Mangold förvaras normalt i kylskåp, gärna i dess minst kalla del.

Hållbarhet

Några dagar.

Tillagning

Används på liknande sätt som spenat och även stjälkarna äts. Mangold kan exempelvis kokas (förvällas), ibland i kombination med att bladen och stjälkarna sedan steks eller används i gratäng.

Kan även ätas råa, främst om bladen inte är alltför stora.

Relevant läsning: Odla mangold fakta och tips.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel