Mangold
Fakta om mangold.Mangold har en näringsprofil som går i nyttighetens tecken. Lite fett och socker samtidigt som mängden protein är skaplig jämfört med andra grönsaker. Dessutom innehåller den omega-3, men ingenting av omega-6. Vattenhalten är 91 %.
Mangold innehåller även imponerande mängder mikronäringsämnen inklusive mineraler och vitaminer med särskilt stora halter av vitamin K.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Mangold innehåller mycket lite fett, lite protein och en lite kolhydrater varav ungefär lika andel fibrer och sockerarter.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0.3 | |
Protein | 1.4 | |
Kolhydrater | 2.9 |
Mineraler
De mineraler som finns mest av i mangold är kalium, magnesium och kalcium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 30 | 4 |
Järn | 1.3 | 9 |
Kalcium | 88 | 11 |
Kalium | 470 | 24 |
Magnesium | 59 | 16 |
Natrium | 19 | 4 |
Selen | 0.3 | 1 |
Zink | 0.9 | 9 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i mangold är Vitamin K, Vitamin C och Vitamin B6.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 178 | 22 |
Vitamin B1 | 0.1 | 9 |
Vitamin B2 | 0.2 | 11 |
Vitamin B3 | 0.8 | 5 |
Vitamin B6 | 0.3 | 19 |
Vitamin B9 | 30 | 15 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 39 | 49 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.9 | 8 |
Vitamin K | 193 | 257 |
Näringsämnen och antioxidanter
Mangold innehåller näringsämnen som alfakaroten och betakaroten, notera att mängden kan skilja sig åt beroende av mangoldsort (särskilt i röd mangold finns mycket betakaroten). Grönsaken innehåller dessutom bland annat mindre halter av spårämnen inklusive koppar (0,8 mg per 100 g) och mangan (0,4 mg per 100 g).
Allergier
Inga kända allergier.