Morot

Odla morot.Morötter i jord

Morot är en tvåårig rotfrukt. Den är oftast avlång till formen och har orange färg, men såväl andra former som färger förekommer.

Fröna odlas med direktsådd från mars till juni. Det finns sommarmorötter och höstmorötter som skördas olika sent enligt vad namnen antyder (det förekommer också blandvarianter).

Växten trivs i mullrik jord utan för mycket stenar. Djupet bör vara minst 30 cm. Trivs i lägen med mycket sol och har ett genomsnittligt vattenbehov. Förgödsla eventuellt under föregående höst i stället för i samband med plantering. I övrigt sparsamt med gödsel. Gallra helst i fuktigt väder då gallringen annars kan dra till sig morotsflugor.

I stället för att dra upp grönsakerna i stjälken är det ofta bättre att trycka ner en spade eller grep en bit ifrån och bända upp och samtidigt med andra handen försiktig dra upp stjälken. Det mesta av blasten kan klippas av. Primörerna är mycket smalare, men många tycker morötterna är godare i smaken om de tas upp innan de blivit fullvuxna.

Faktatabell. Odling av morot
Planteras vår
Skördas sommar, höst
Jordtyp mull
Växtplats mark, pallkrage
Läge sol
Vattning medium
Sådd–skörd ca 80 dagar
Mångårig ja

Morot ingår i familjen flockblommiga växter. Morot kan exempelvis odlas tillsammans med palsternacka, rädisa eller lök.

Moroten är en tvåårig växt, men för att minska risken för växtsjukdomar är rekommendationen att inte odla den två år på samma plats utan anamma en sexårig växtföljd.
Morötter kan angripas av morotsflugor vars larver gräver gångar i rotfrukten och förstör rötterna. Några möjliga åtgärder 1) täck odlingen med finmaskigt nät, särskilt i slutet av sommaren då flugornas kläckning är som värst, 2) plantera på hög höjd då morotsflugorna för det mesta flyger lågt, 3) så lök mellan planteringsraderna för att förvilla flugorna.

Förvaring och hållbarhet

Morötter äts färska eller förvaras i kylskåp, till exempel i kylfack eller ej helt tillsluten påse. Efter cirka två veckor i kylskåp börjar morötterna mjukna. Om morötterna långtidslagras (kräver svalt utrymme och hög luftfuktighet) bör de inte tvättas.

Transport

När det gäller transport efter skörd ingår morot liksom de flesta andra rotfrukter i kategorin kalla vegetabilier för vilket en temperatur lägre än 8 grader rekommenderas. Beroende på hur lång tiden är för transport kan kravet för temperatur modifieras något.

Relevant läsning: Morot - näringsinnehåll fakta och näringsvärden.

Källor