Rädisa
Fakta om rädisa.Fett 0,1 g
Protein 0,1 g
Kolhydrater 0,4 g
Socker 0,2 g
Salt 0,1 mg
Rädisor ingår i kategorin rotfrukter. Den ätbara delen är främst knölen, men även blasten kan ätas. Den vanligaste sorten är röd, men det finns även gul och vit rädisa.
Rädisan är ganska näringsfattig, men är rik på Vitamin C (den största andelen finns dock i bladen) och har låg andel socker och salt. Vattenhalten är 95 %.
Rädisan har en liknande profil för näringsinnehåll som majrova. Båda består av mycket vatten, saknar nästan helt fett och rika på främst Vitamin C, Vitamin B9 och kalium. Rädisan innehåller dock bara cirka hälften så mycket socker jämfört med majrovan.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Rädisor innehåller nästan inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav ungefär lika mycket fibrer och sockerarter.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0.1 | |
Protein | 0.6 | |
Kolhydrater | 3 |
Mineraler
Det mineraler som finns mest av i rädisa är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 36 | 5 |
Järn | 0.8 | 6 |
Kalcium | 41 | 5 |
Kalium | 280 | 14 |
Magnesium | 10 | 3 |
Natrium | 21 | 4 |
Selen | 0.1 | 0.2 |
Zink | 0.5 | 5 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i rädisa är Vitamin C och Vitamin B9 (folat).
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 1.2 | 0 |
Vitamin B1 | 0.02 | 2 |
Vitamin B2 | 0.04 | 3 |
Vitamin B3 | 0.3 | 2 |
Vitamin B6 | 0.06 | 4 |
Vitamin B9 | 27 | 14 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 33 | 41 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.1 | 1 |
Vitamin K | 0.4 | 1 |
Näringsämnen och antioxidanter
Rädisan innehåller bland annat en del folat samt antioxidanter som lutein och zeaxantin.
Allergier
Ingen information om rädisa och allergi.