Rädisa

Fakta om rädisa. Rädisa hel och delad
Kalorier (15 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
2%
17%
81%
1 st rädisa vikt ca 12 g: Kalorier 1,8 g
Fett 0,1 g
Protein 0,1 g
Kolhydrater 0,4 g
Socker 0,2 g
Salt 0,1 mg

Rädisor ingår i kategorin rotfrukter. Den ätbara delen är främst knölen, men även blasten kan ätas. Den vanligaste sorten är röd, men det finns även gul och vit rädisa.

Rädisan är ganska näringsfattig, men är rik på Vitamin C (den största andelen finns dock i bladen) och har låg andel socker och salt. Vattenhalten är 95 %.

Rädisan har en liknande profil för näringsinnehåll som majrova. Båda består av mycket vatten, saknar nästan helt fett och rika på främst Vitamin C, Vitamin B9 och kalium. Rädisan innehåller dock bara cirka hälften så mycket socker jämfört med majrovan.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Rädisor innehåller nästan inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav ungefär lika mycket fibrer och sockerarter.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.1  
Protein 0.6  
Kolhydrater 3  

Mineraler

Det mineraler som finns mest av i rädisa är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 36 5
Järn 0.8 6
Kalcium 41 5
Kalium 280 14
Magnesium 10 3
Natrium 21 4
Selen 0.1 0.2
Zink 0.5 5

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i rädisa är Vitamin C och Vitamin B9 (folat).

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 1.2 0
Vitamin B1 0.02 2
Vitamin B2 0.04 3
Vitamin B3 0.3 2
Vitamin B6 0.06 4
Vitamin B9 27 14
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 33 41
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.1 1
Vitamin K 0.4 1

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Rädisan innehåller bland annat en del folat samt antioxidanter som lutein och zeaxantin.

Allergier

Ingen information om rädisa och allergi.

Förvaring

Förvaras i kylskåp.

Hållbarhet

Cirka 7-14 dagar.

Tillagning

Rädisor kan ätas råa eller genom upphettning (t.ex. genom att steka en kort tid på låg eller medelvärme).

Rädisor kan till exempel ingå i sallader.

Relevant läsning: Odla rädisa fakta och tips.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel