Olivolja

Jämförelse sorter av olivolja i butiken. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 7 aug 2024

Olivolja innehåller oljesyra som är en fettsyra i form av enkelomättat fett. Olivolja innehåller även palmitinsyra som består av mättat fett och linolsyror som är ett fleromättat fett.

Olivolja finns i tre sorter:

Den typ som kallas extra jungfruolja, ofta med det engelska namnet extra virgin på etiketten, är alltså den nyttigaste sorten. Den innehåller mest polyfenoler som kanske är den viktigaste av kemikalierna ur hälsosynpunkt i olivolja. Tabell 1 visar ett urval av sorter som alla är i kategorin extra jungfruolja.

När det gäller ursprungsland anges ofta "Blandning av olivoljor från Europeiska Unionen" på etiketten, vilket oftast innebär att olivoljan kommer från Grekland, Spanien och Italien. En anledning till att sådana blandningar förekommer är att få fram särskilda smakkaraktärer.

Tabell 1. Olivoljor Extra virgin ursprung och mättat fett per 100 gram
Smak Tillverkare Land Mättat fett
Olivolja Lakonia* Fontana Grekland 14
Extra Jungfru Olivolja (eko) Garant Italien 13
100% Italiano Zeta Italien 13
Fruttato Medio Zeta Italien 13
Classico Zeta EU 13
Classico (eko) Zeta EU 13
Fruttato Zeta EU 13
Classico Monini EU 14
Grekisk Extra Virgin Änglamark Grekland 13
Italiensk Extra Virgin Änglamark Italien 14
Grekisk Ekologisk Olivolja Ica Grekland 13
Olivolja Extra virgin Ica Spanien 15

Uppgifterna är senast kontrollerade februari 2024.
* PDO-märkt (olivsorterna är Koroneiki, Athinolia och Asprolia).

Sorter som inte består av enbart extra jungfruolja

Ett urval av sorter som inte består av extra virgin eller endast delvis gör det:

Olivolja Gentile 1l Zeta - 90 % Extra jungfruolivolja, 10 % raffinerad olivolja
Coop Olivolja Virgin Classico - Jungfruolivolja
Coop Olivolja Mild

I dessa fall ingår även raffinerad olivolja, vilket innebär att den inte är tillverkad med mekaniska processer.

Tillsatser i olivolja

Normalt förekommer inga tillsatser i olivolja.

Vitaminberikning

Vissa sorter, inklusive Zeta Classico (21 mg per 100 g) och Monini Classico (15 mg per 100 g) , från listan ovan är berikade med Vitamin E. Mängden brukar vara cirka 15–25 mg per 100 gram.

Det finns även olivolja som är berikad med Vitamin D, till exempel Zeta Olivolja Gentile (19 µg per 100 g).

Smaksatt olivolja

Vissa sorter är smaksatta, till exempel Zeta Olivolja Provencal Örter med örtarom.

Förvaring

Öppnad flaska med olivolja ska förvaras i svalt och mörkt utrymme.

Tillagning

Stig Bengmark manar till att helst få i sig olivoljan utan upphettning då den redan vid 28 grader förlorar en del av sina nyttigheter och vid över 80 grader ”börjar det bildas nya, syntetiska och ofta ohälsosamma substanser”.1 Att till exempel hälla i lite olivolja i kokvattnet till pasta är kanske något som bör övervägas av att avstå från, för att i stället hälla på efteråt.

Relevant läsning: Mättat fett i maten

Referenser

  1. Välj hälsa! (2018) av Stig Bengmark