Olivolja
Jämförelse sorter av olivolja i butiken. – senast uppdaterad 7 aug 2024Olivolja innehåller oljesyra som är en fettsyra i form av enkelomättat fett. Olivolja innehåller även palmitinsyra som består av mättat fett och linolsyror som är ett fleromättat fett.
Olivolja finns i tre sorter:
- Extra jungfruolja (extra virgin) som är högkvalitativ olja och kallas ibland för kallpressad
- Jungfruolja som är en klass lägre och har högre syra.
- Olivolja – tillverkas industriellt.
Den typ som kallas extra jungfruolja, ofta med det engelska namnet extra virgin på etiketten, är alltså den nyttigaste sorten. Den innehåller mest polyfenoler som kanske är den viktigaste av kemikalierna ur hälsosynpunkt i olivolja. Tabell 1 visar ett urval av sorter som alla är i kategorin extra jungfruolja.
När det gäller ursprungsland anges ofta "Blandning av olivoljor från Europeiska Unionen" på etiketten, vilket oftast innebär att olivoljan kommer från Grekland, Spanien och Italien. En anledning till att sådana blandningar förekommer är att få fram särskilda smakkaraktärer.
Smak | Tillverkare | Land | Mättat fett |
---|---|---|---|
Olivolja Lakonia* | Fontana | Grekland | 14 |
Extra Jungfru Olivolja (eko) | Garant | Italien | 13 |
100% Italiano | Zeta | Italien | 13 |
Fruttato Medio | Zeta | Italien | 13 |
Classico | Zeta | EU | 13 |
Classico (eko) | Zeta | EU | 13 |
Fruttato | Zeta | EU | 13 |
Classico | Monini | EU | 14 |
Grekisk Extra Virgin | Änglamark | Grekland | 13 |
Italiensk Extra Virgin | Änglamark | Italien | 14 |
Grekisk Ekologisk Olivolja | Ica | Grekland | 13 |
Olivolja Extra virgin | Ica | Spanien | 15 |
Sorter som inte består av enbart extra jungfruolja
Ett urval av sorter som inte består av extra virgin eller endast delvis gör det:
Olivolja Gentile 1l Zeta - 90 % Extra jungfruolivolja, 10 % raffinerad olivolja
Coop Olivolja Virgin Classico - Jungfruolivolja
Coop Olivolja Mild
I dessa fall ingår även raffinerad olivolja, vilket innebär att den inte är tillverkad med mekaniska processer.