Pasta

Jämförelser av pasta i butiken. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 9 aug 2024

Halterna av kolhydrater och proteiner skiljer sig inte nämnvärt mellan olika sorters pasta av det vanliga slaget (s.k. vit pasta), men däremot avsevärt för bön- och linspasta (tabell 1).

Tabell 1. Näringsvärde per 100 gram
Smak Märke Kolhydrater Protein Fibrer
Bönpasta Fettuccine ICA 21 45 20
Bönpasta Spaghetti ICA 21 44 20
Bönpasta Fettuccine Risenta 18 44 15
Bönpasta Spaghetti Kungsörnen 64 14 7
Bönpasta Makaroner Kungsörnen 64 14 7
Bönpasta Fusilli Kungsörnen 64 14 7
Linspasta Penne Kungsörnen 63 17 6
Pasta Spaghetti Fullkorn Barilla 66 13 7
Spaghetti fullkorn ICA 54 14 8
Pasta Spaghetti Barilla 71 13 3
Pasta Fettuccine Barilla 72 12 3
Pasta Radiatori Zeta 73 14 3
Pasta Fusilli Zeta 73 14 3
Casa Di Luca Spaghetti Zeta 73 14 3
Mezzi Rigatoni Pasta La Molisana 70 14 3
Pappardelle Pasta Garofalo 70 14 3
Gnocchi no 56 Garant 71 12 3
Trottole All'uovo Äggpasta Garant 69 13 4
Pasta Rigatoni Färsk ICA 52 11 0
Lasagne Barilla 72 12 3

Uppgifterna är senast kontrollerade augusti 2024.
Decimaltal över 1 är avrundade till heltal.

I bönpasta kan ytterligare näringsämnen som fosfor, magnesium och järn ingå. I fullkornspasta kan ytterligare näringsämnen som fosfor, magnesium, järn och zink ingå. Notera att medan bönpasta är helt baserat på böner består linspasta bara delvis av linser. Det som kallas äggpasta är baserat på durumvete opch ägg.

Volym och vikt

Pasta skiljer sig i volym och vikt beroende på om den är okokt eller kokt. Följande anger uppgifter om volym i deciliter och vikt i gram:

Notera att detta är ungefärliga uppgifter och olika sorters pasta kan skilja sig bland annat beroende på formen som på olika sätt fyller decilitermått med varierande mellanrum (i detta fall är volym och vikt baserat på pastasorten Radiatori av märket Zeta med sju minuters koktid, dvs. något mer än al dente). Pasta expanderar när det kokas från det nästan dubbla till det fyrdubbla. Förutom pastasort avgör också koktiden: en längre koktid än den angivna kommer minska vikten.

Al dente och genomkokt

Al dente är den italienska termen för tuggmotstånd och pasta al dente är alltså pasta med tuggmotstånd. För att koka pastan al dente ska koktiden inte vara högre eller rentav något lägre än vad som anges. Vid längre koktid blir pastan mjukare (någon motsvarande italiensk term som är motsatsen till al dente finns ej).

Skillnaden mellan vanliga makaroner och snabbmakaroner

Snabbmakaroner har blivit introducerade som en sort med kortare koktid. Vad som skiljer sig hos snabbmakaroner är att de är tunnare än vanliga makaroner.

Skillnaden mellan pasta och lasagne

Ingredienserna skiljer sig inte åt. Vad som skiljer sig är formen: lasagne är utkavlade plattor och tillagas normalt i ugn i stället för att kokas.

Därför har pasta lägre GI-värde än bröd

På grund av sin struktur spjälkas inte pasta lika fort som bröd. Detta förklarar varför pasta har lägre GI-värde än bröd.

Spjälkningen kan skilja mellan olika slags pasta, vilket eventuellt beror på hur vi tuggar dem. Det tycks dock inte skilja sig i GI-värde beroende på hur länge pastan kokas.

Pasta och allergi

Pasta är oftast gjort av durumvete och ibland även vanligt vete. Personer med glutenallergi eller glutenintolerans bör tänka på att durum som i regel är huvudingrediens i pasta innehåller mer gluten än vanligt vetemjöl.

I vissa fall kan pastan innehålla spår av andra ingredienser som sojabönor, senap, lupin (baljväxt).

Fortsatt läsning: Veteallergi Veteallergi och veteproteiner.

Tillsatser i pasta

I vanlig vit pasta, bönpasta och linspasta finns sällan några tillsatser. Inte heller i spaghetti, makaroner eller lasagneplattor. Däremot kan det finnas tillsatser i tortellini (pastadeg med fyllning) och förstås i färdigrätter med pasta.

Om du tillagar pastan med tomatsauce till finns det sorter helt utan tillsatser (det förekommer dock ofta tillsatt socker). I några sorter ingår surhetsreglerande medel. I pesto kan det ingå konserveringsmedel som mjölksyra (E270), antioxidationsmedel som citronsyra (E330) samt extrakt och aromer.

Pastarätter

Pasta bolognese - pasta med köttfärssås (ragú bolognese); namnet härstammar från italienska Bologna.
Pasta carbonara - pasta med ägg och fläsk; namnet har okänd härstamning.
Pasta genovese - pasta med pesto; namnet härstammar från italienska Genua.