Linser
Fakta om linser inklusive nyttighet, tillagning och sorter. – senast uppdaterad 9 dec 2024Linser räknas till baljväxter och finns i flera sorter med varierade storlek och färger inklusive röda, gröna och gula linser (linssorter förklaras utförligare nedan).
Linser är rika på prebiotika och kan liksom andra baljväxter bidra till produktionen av propionat som hjälper magen att slappa av.1 Linser innehåller även gott om antioxidanter och mängden ökar ytterligare om linserna groddas.2 Linser groddas genom att de blötläggs under ett par dagar där det gamla vattnet hälls av och nytt vatten tillsätts ett par gånger under processen.
Olika sorters linser
Svarta linser (Belugalinser) – kokas ibland med rödvin och kan exempelvis användas i sallader. Kan färga av sig under kokning. Svarta linser behöver inte blötläggas. Kokas cirka 20 minuter.
Gröna linser – har traditioner i Mellanöstern och Nordafrika. Passar bland annat bra i sallader och då rekommenderas att de serveras ljumma. Gröna linser kan blötläggas, cirka 2–3 timmar rekommenderas. Kokas efter blötläggning cirka 20 minuter och utan blötläggning 30–40 minuter.
Gula linser – vanliga i det indiska köket, men mindre vanliga i svenska matbutiker. Liknar annars kikärtor och är därmed större än andra linser. Kokas cirka 10 minuter.
Röda linser – vanliga i kryddiga soppor och grytor. Delade röda linser utan skal (det vanligaste alternativet i butiker) behöver inte blötläggas. Kokas eller sjuds 5–10 minuter.
Vita linser – kallas svarta linser utan skal och har en avlång form. Kan användas i matlagning som en mer näringstät ersättning för ris. Vita linser behöver inte blötläggas, men brukar däremot sköljas. Kokas cirka 25 minuter.
Puylinser – en speciell sort gröna linser som härstammar från franska Le Puy-regionen. Tillagas på liknande sätt som gröna linser.