Banan

Fakta om banan. Banan hel och delvis skalad
Kalorier (101 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
4%
4%
91%
1 st banan vikt ca 120 g: Kalorier 121 g | Fett 0,6 g | Protein 1,2 g | Kolhydrater 28 g | Socker 16 g | Salt 0 mg

Fettsyror (gram) fördelning:
Omega-6
Omega-3
0,1 g / 0 g

Banan är en vitaminrik frukt som bland annat innehåller fruktooligosackarider som hjälper kroppen att ta upp näringsämnen och är bra för tarmens bakterieflora. Vattenhalten är 74 %.

Under fruktens mognadsprocess (då skalet skiftar färg från grönt, till gult och till brunfläckigt) omvandlas fibrer till socker. Det innebär ett lägre sockerintag från gröna bananer än gula och än mer ökar sockerhalten i brunfärgade bananer. Gröna bananer innehåller dessutom resistent stärkelse.

Tänk på att du kan välja att köpa Fairtrade för bland annat hållbar bananproduktion. Läs mer på Fairtrade.se.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Banan innehåller lite fett och protein, men relativt mycket kolhydrater varav mest sockerarter (banan är en söt frukt med cirka 14 gram socker per 100 gram).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 1  
Protein 1  
Kolhydrater 24  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i banan är kalium och magnesium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 20 3
Järn 0.4 3
Kalcium 6 1
Kalium 395 20
Magnesium 33 9
Natrium 1 0
Selen 1 1
Zink 0.2 2

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i banan är Vitamin B6, Vitamin B9 (folat) och Vitamin C.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 1 0
Vitamin B1 0.04 4
Vitamin B2 0.1 7
Vitamin B3 0.7 4
Vitamin B6 0.6 41
Vitamin B9 19 10
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 9 11
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.6 5
Vitamin K 0.5 1

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Banan innehåller en stor mängd katekin som ingår i den grupp av antioxidanter som kallas flavonoider.

Allergier

Allergi mot banan förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för banan som allergen vid test är S-Banan-ak.

Förvaring

Kylskåp.

Hållbarhet

14 dagar.

Tillagning

En banan skalas och kan ätas som den är. Ibland rekommenderas att bananer ska sköljas innan skalet tas av. Bakterier på skalet kan fastna på händerna som sedan vidrör den ätbara delen av frukten. Eller om bananen skärs i delar genom skalet, då kan bakterier fastna på knivbladet och hamnar på den ätbara delen av frukten.

Kan användas i smoothies, till exempel genom att mixa med yoghurt och bär.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel