Banan
Fakta om banan.Fettsyror (gram) fördelning:
Banan är en vitaminrik frukt som bland annat innehåller fruktooligosackarider som hjälper kroppen att ta upp näringsämnen och är bra för tarmens bakterieflora. Vattenhalten är 74 %.
Under fruktens mognadsprocess (då skalet skiftar färg från grönt, till gult och till brunfläckigt) omvandlas fibrer till socker. Det innebär ett lägre sockerintag från gröna bananer än gula och än mer ökar sockerhalten i brunfärgade bananer. Gröna bananer innehåller dessutom resistent stärkelse.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Banan innehåller lite fett och protein, men relativt mycket kolhydrater varav mest sockerarter (banan är en söt frukt med cirka 14 gram socker per 100 gram).
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 1 | |
Protein | 1 | |
Kolhydrater | 24 |
Mineraler
De mineraler som finns mest av i banan är kalium och magnesium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 20 | 3 |
Järn | 0.4 | 3 |
Kalcium | 6 | 1 |
Kalium | 395 | 20 |
Magnesium | 33 | 9 |
Natrium | 1 | 0 |
Selen | 1 | 1 |
Zink | 0.2 | 2 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i banan är Vitamin B6, Vitamin B9 (folat) och Vitamin C.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 1 | 0 |
Vitamin B1 | 0.04 | 4 |
Vitamin B2 | 0.1 | 7 |
Vitamin B3 | 0.7 | 4 |
Vitamin B6 | 0.6 | 41 |
Vitamin B9 | 19 | 10 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 9 | 11 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.6 | 5 |
Vitamin K | 0.5 | 1 |
Näringsämnen och antioxidanter
Banan innehåller en stor mängd katekin som ingår i den grupp av antioxidanter som kallas flavonoider.
- Katekin (antioxidant).
Allergier
Allergi mot banan förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för banan som allergen vid test är S-Banan-ak.