Granatäpple

Fakta om granatäpple.

Granatäpple helt

56 kalorier (kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
10%
5%
85%
1 st granatäpple vikt ca 280 g: Kalorier 157 g
Fett 2 g
Protein 2 g
Kolhydrater 48 g
Socker 28 g
Salt 0 mg

Granatäpple innehåller bland annat vitamin B6, vitamin C, vitamin E och vitamin K. Bland mineraler är det främst kalium granatäpple bidrar med, fast frukten har även mindre halter av järn, zink och selen. Vattenhalten är 81 %.

Jämfört med vanliga äpplen innehåller granatäpple proportionellt cirka fem gånger så mycket fibrer.

Vad som dessutom gör granatäpple attraktivt (förutom smaken då) är förmodligen dess antioxidativa förmåga från främst polyfenoler – granatäpplet är den frukt med mest antioxidanter. Halterna av polyfenoler är mycket höga av och överträffar dem i såväl rödvin som många andra bär samt i te. Studier har visat på förbättrat minne hos äldre i samband med dagligt inslag granatäpple i kosten.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Granatäpple innehåller lite fett eller protein och relativt mycket kolhydrater varav ungefär lika mycket fibrer och sockerarter.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 1  
Protein 1  
Kolhydrater 17  

Mineraler

Det mineral som finns mest av i granatäpple är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 8 1
Järn 0.3 2
Kalcium 3 0
Kalium 260 13
Magnesium 3 1
Natrium 3 1
Selen 1 2
Zink 0.2 2

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

Den vitamin som finns mest av i granatäpple är Vitamin K.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 3.3 0
Vitamin B1 0.03 3
Vitamin B2 0.03 2
Vitamin B3 0.4 3
Vitamin B6 0.1 7
Vitamin B9 10 5
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 6 8
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.9 8
Vitamin K 16 22

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Granatäpple innehåller mest antioxidsanter av alla frukter och främst polyfenoler som är en grupp av antioxidanter.

Allergier

Ingen information om granatäpple och allergi.

Förvaring

Kylskåp.

Hållbarhet

Cirka 21 dagar.

Tillagning

Granatäpplet är något besvärlig att äta och dessutom går mycket till spillo, avfallet är nästan hälften, vilket kan jämföras med mindre än en tiondel för äpplen.

Ett sätt att tillreda frukten är att över en skål eller talrik 1) skära bort toppen av frukten, 2) skära skåror längs de vita hinnorna, 3) bryta upp frukten i delar, 4) klämma ihop delarna och används en sked eller liknande fingarna för att få loss kärnorna med fruktkött, 5) plocka bort de vita skiljeväggarna.

En annan metod är att rulla granatäpplet mot en hård yta och sedan dela det på mitten. Sedan ska förhoppningsvis kärnorna lösgöras och trilla ned genom att banka på skalet.

Recept

Granatäpplen kan exempelvis användas som del i juice, i sallader eller till grenadin.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel