Kastanjer

Fakta om kastanjer. Kastanjenötter
201 kalorier (kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
10%
5%
85%
1 st kastanjenöt vikt ca 17 g: Kalorier 34 g
Fett 0,4 g
Protein 0,4 g
Kolhydrater 7,8 g
Socker 1,2 g
Salt 0 mg

Kastanj är egentligen namnet på ett träd och det vi äter är frukterna, vilka räknas som nötter. Värt är att de kastanjer som växer i Sverige och kallas hästkastanj inte är ätliga (dvs. frukten) medan den ätliga sorten kallas äkta kastanj och bland annat odlas i Italien, Spanien och Turkiet.

Kastanjenöten innehåller relativt mycket mineraler och vitaminer, särskilt mangan och Vitamin C i högre halter. Vattenhalten i kastanjenötter är 49 %.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Kastanjenötter innehåller lite fett, lite protein och mycket kolhydrater varav ungefär lika mycket fibrer och sockerarter.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 2,2  
Protein 2,4  
Kolhydrater 46  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i kastanjenötter är fosfor och kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 93 13
Järn 1 7
Kalcium 27 3
Kalium 520 26
Magnesium 32 9
Natrium 3 1
Selen 2 4
Zink 0.5 5

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

Den vitamin som finns mest av i kastanjenötter är Vitamin C, Vitamin B9 (folat) och Vitamin B6.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 2 0
Vitamin B1 0.2 22
Vitamin B2 0.2 12
Vitamin B3 1.6 10
Vitamin B6 0.4 27
Vitamin B9 62 31
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 43 54
Vitamin D 0 0
Vitamin E 1 4
Vitamin K 0 0

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Kastanjenötter har relativt rikliga halter av spårämnen som mangan och koppar. Dessutom ingår aminosyror som arginin samt polyfenoler med antioxidantisk verkan.

Allergier

Ingen känd information om kastanjenötter och allergier.

Förvaring

Förvaras torrt och svalt, eventuellt i kylskåp.

Hållbarhet

Cirka två veckor. Kokade kastanjer kan förvaras i kylskåp ett par dagar.

Tillagning

Vanligt att de kokas eller rostas i ugn (det bör skäras snitt i spetsen på nöten för att minska risken att den exploderar i ugnen pga. ångtrycket). Skalet äts inte.

Rostade kastanjer

Relevant läsning: Nötter jämförelser och fakta om olika nötter.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel