Kastanjer
Fakta om kastanjer.Fett 0,4 g
Protein 0,4 g
Kolhydrater 7,8 g
Socker 1,2 g
Salt 0 mg
Kastanj är egentligen namnet på ett träd och det vi äter är frukterna, vilka räknas som nötter. Värt är att de kastanjer som växer i Sverige och kallas hästkastanj inte är ätliga (dvs. frukten) medan den ätliga sorten kallas äkta kastanj och bland annat odlas i Italien, Spanien och Turkiet.
Kastanjenöten innehåller relativt mycket mineraler och vitaminer, särskilt mangan och Vitamin C i högre halter. Vattenhalten i kastanjenötter är 49 %.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Kastanjenötter innehåller lite fett, lite protein och mycket kolhydrater varav ungefär lika mycket fibrer och sockerarter.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 2,2 | |
Protein | 2,4 | |
Kolhydrater | 46 |
Mineraler
De mineraler som finns mest av i kastanjenötter är fosfor och kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 93 | 13 |
Järn | 1 | 7 |
Kalcium | 27 | 3 |
Kalium | 520 | 26 |
Magnesium | 32 | 9 |
Natrium | 3 | 1 |
Selen | 2 | 4 |
Zink | 0.5 | 5 |
Vitaminer
Den vitamin som finns mest av i kastanjenötter är Vitamin C, Vitamin B9 (folat) och Vitamin B6.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 2 | 0 |
Vitamin B1 | 0.2 | 22 |
Vitamin B2 | 0.2 | 12 |
Vitamin B3 | 1.6 | 10 |
Vitamin B6 | 0.4 | 27 |
Vitamin B9 | 62 | 31 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 43 | 54 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 1 | 4 |
Vitamin K | 0 | 0 |
Näringsämnen och antioxidanter
Kastanjenötter har relativt rikliga halter av spårämnen som mangan och koppar. Dessutom ingår aminosyror som arginin samt polyfenoler med antioxidantisk verkan.
Allergier
Ingen känd information om kastanjenötter och allergier.