Kikärter

Fakta om kikärter. kikärter
Kalorier (128 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
10%
29%
61%
1 dl kikärter vikt ca 70 g: Kalorier 109 g
Fett 2,1 g
Protein 6 g
Kolhydrater 13 g
Socker 0,4 g
Salt 0,4 mg

Fettsyror (gram) fördelning:
Omega-6
Omega-3
1 g / 0,1 g (100:1)

Kikärter är vanliga i afrikansk och indisk matlagning och en av ingredienserna i maträtter som falafel och hummus.

Kikärtor är bland annat en bra källa till mineralen selen och Vitamin B9.

Förkokta kikärtor i lag kan ätas som de är medan kikärtor annars blötläggs före de kokas. Finns även i form av torkade kikärtor samt som kikärtsmjöl (det senare används bl.a. vid tillagande av pakora).

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Uppgifter om näringsinnehåll är baserad på förkokta kikärter i spad, vilket kan avvika från näringsvärdet för torra kikärter.

Makronutrienter

Kikärtor innehåller nästan inget fett, lite protein och en del kolhydrater varav mest fibrer.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.4  
Protein 1.4  
Kolhydrater 14  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i kikärtor är natrium, selen och fosfor.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 103 15
Järn 1.6 12
Kalcium 68 9
Kalium 163 8
Magnesium 34 9
Natrium 213 42
Selen 20 36
Zink 1.1 11

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i kikärtor är Vitamin B9 (folat), Vitamin K och Vitamin E.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 1 0
Vitamin B1 0.1 5
Vitamin B2 0.03 2
Vitamin B3 0.2 1
Vitamin B6 0.1 7
Vitamin B9 73 37
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 0 0
Vitamin D 0 0
Vitamin E 1.3 11
Vitamin K 14 19

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Kikärter innehåller bland annat antioxidanten betakaroten (ca 20 g per 100 gram) som ingår i den större gruppen av karotenoider. Selen som finns i stora mängder i kikärter fungerar också som antioxidant.

Dessutom ingår näringsämnet kolin (99 g per 100 gram) samt spårämnen som koppar (0,7 g per 100 gram) och mangan (4 g per 100 gram). Angivna mängder för näringsämnen, antioxidanter och spårämnen avser råa kikärter och kan påverkas vid upphettning.

Allergier

Allergi mot kikärter förekommer och de flesta potentiella allergener har visat sig vara värmestabila (dvs. försvinner inte vid upphettning). Sammansättningen av proteiner i kikärtor (albuminer, globulinerounts, gluteliner och prolaminer) liknar den i spannmål som vete.

Förvaring

Öppnad förpackning förvaras i kylskåp.

Hållbarhet

2 dagar efter öppnad förpackning, annars se bäst före-datum.

Tillagning

Torkade kikärtor blötläggs i minst 6 tim och kokas därefter cirka 1,5 timme.

Kikärter i spad brukar sköljas före de äts.

Relevant läsning: Grönsaker fakta om grönsaker.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel