Kikärter
Fakta om kikärter.Fett 2,1 g
Protein 6 g
Kolhydrater 13 g
Socker 0,4 g
Salt 0,4 mg
Fettsyror (gram) fördelning:
Kikärter är vanliga i afrikansk och indisk matlagning och en av ingredienserna i maträtter som falafel och hummus.
Kikärtor är bland annat en bra källa till mineralen selen och Vitamin B9.
Förkokta kikärtor i lag kan ätas som de är medan kikärtor annars blötläggs före de kokas. Finns även i form av torkade kikärtor samt som kikärtsmjöl (det senare används bl.a. vid tillagande av pakora).
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Uppgifter om näringsinnehåll är baserad på förkokta kikärter i spad, vilket kan avvika från näringsvärdet för torra kikärter.
Makronutrienter
Kikärtor innehåller nästan inget fett, lite protein och en del kolhydrater varav mest fibrer.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0.4 | |
Protein | 1.4 | |
Kolhydrater | 14 |
Mineraler
De mineraler som finns mest av i kikärtor är natrium, selen och fosfor.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 103 | 15 |
Järn | 1.6 | 12 |
Kalcium | 68 | 9 |
Kalium | 163 | 8 |
Magnesium | 34 | 9 |
Natrium | 213 | 42 |
Selen | 20 | 36 |
Zink | 1.1 | 11 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i kikärtor är Vitamin B9 (folat), Vitamin K och Vitamin E.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 1 | 0 |
Vitamin B1 | 0.1 | 5 |
Vitamin B2 | 0.03 | 2 |
Vitamin B3 | 0.2 | 1 |
Vitamin B6 | 0.1 | 7 |
Vitamin B9 | 73 | 37 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 0 | 0 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 1.3 | 11 |
Vitamin K | 14 | 19 |
Näringsämnen och antioxidanter
Kikärter innehåller bland annat antioxidanten betakaroten (ca 20 g per 100 gram) som ingår i den större gruppen av karotenoider. Selen som finns i stora mängder i kikärter fungerar också som antioxidant.
Dessutom ingår näringsämnet kolin (99 g per 100 gram) samt spårämnen som koppar (0,7 g per 100 gram) och mangan (4 g per 100 gram). Angivna mängder för näringsämnen, antioxidanter och spårämnen avser råa kikärter och kan påverkas vid upphettning.
Allergier
Allergi mot kikärter förekommer och de flesta potentiella allergener har visat sig vara värmestabila (dvs. försvinner inte vid upphettning). Sammansättningen av proteiner i kikärtor (albuminer, globulinerounts, gluteliner och prolaminer) liknar den i spannmål som vete.