Vindruvor
Fakta om vindruvor.Fett 0 g
Protein 0 g
Kolhydrater 0,5 g
Socker 0,4 g
Salt 0 mg
Vindruvor är rika på antioxidanter och de flesta finns i skalet (på röda och blå vindruvor). Vindruvan är annars näringsfattig med låga nivåer av vitaminer och mineraler. Den är dessutom en av de frukter med högst sockerhalt. Vattenhalten är 81 %.
Notera att det finns skillnader i näringsinnehåll hos gröna och röda vindruvor. Sammanställningen nedan gäller röda vindruvor (skillnaderna är dock inte avsevärda). Gröna vindruvor har en något lägre halt av kolhydrader och socker.
Notera att de vindruvor som köps för att ätas och inte användas för vinframställning ibland kallas bordsdruvor och dessa har särskilda namn. Gröna druvor: Bien Donné, Dauphine, Italia, Ohanes, Perlette, Regina Vera, Sultana, Thomson Seedless, Vittoria, Waltham Cross. Röda druvor: Flame Seedless, Late Royal, Red Emperor, Red Globe, Sunred, Seeedless. Blå druvor: Alphone Lavallée, Barlinka, Cardinal, Concord, Ribier.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Vindruvor innehåller lite fett, lite protein och relativt mycket kolhydrater varav mest sockerarter.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 1 | |
Protein | 1 | |
Kolhydrater | 17 |
Mineraler
Det mineral som finns mest av i vindruvor är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 13 | 2 |
Järn | 0.3 | 2 |
Kalcium | 11 | 1 |
Kalium | 185 | 9 |
Magnesium | 9 | 2 |
Natrium | 2 | 0 |
Selen | 0.4 | 1 |
Zink | 0.1 | 1 |
Vitaminer
Den vitamin som finns mest av i vindruvor är Vitamin C.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 3 | 0 |
Vitamin B1 | 0.09 | 8 |
Vitamin B2 | 0.06 | 4 |
Vitamin B3 | 0.4 | 3 |
Vitamin B6 | 0.1 | 8 |
Vitamin B9 | 4 | 2 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 11 | 14 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.4 | 3 |
Vitamin K | 1 | 1 |
Näringsämnen och antioxidanter
Röda vindruvor innehåller höga halter av antioxidanten resveratrol som ingår är den kategori av ämnen som benämns fytokemikalier. Även gröna druvor har höga mängder av antioxidanter. Mängden av exempelvis polyfenoler varierar dessutom beroende på druvsorten. Vad som också finns mycket av i blå vindruvor är antocyaniner, färgpiment med antioxidantisk funktion.
Allergier
Allergi mot vindruvor är relativt ovanligt, men kan förekomma hos de som har besvär av björkpollen i form av korsallergi. Analysnamn för vindruvor som allergen vid test är S-Vindruva-ak.