Vindruvor

Fakta om vindruvor. Klase med gröna vindruvor
Kalorier (67 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
7%
4%
89%
1 st vindruva vikt ca 5 g: Kalorier 3 g
Fett 0 g
Protein 0 g
Kolhydrater 0,5 g
Socker 0,4 g
Salt 0 mg

Vindruvor är rika på antioxidanter och de flesta finns i skalet (på röda och blå vindruvor). Vindruvan är annars näringsfattig med låga nivåer av vitaminer och mineraler. Den är dessutom en av de frukter med högst sockerhalt. Vattenhalten är 81 %.

Notera att det finns skillnader i näringsinnehåll hos gröna och röda vindruvor. Sammanställningen nedan gäller röda vindruvor (skillnaderna är dock inte avsevärda). Gröna vindruvor har en något lägre halt av kolhydrader och socker.

Notera att de vindruvor som köps för att ätas och inte användas för vinframställning ibland kallas bordsdruvor och dessa har särskilda namn. Gröna druvor: Bien Donné, Dauphine, Italia, Ohanes, Perlette, Regina Vera, Sultana, Thomson Seedless, Vittoria, Waltham Cross. Röda druvor: Flame Seedless, Late Royal, Red Emperor, Red Globe, Sunred, Seeedless. Blå druvor: Alphone Lavallée, Barlinka, Cardinal, Concord, Ribier.

På grund av ibland förekommande hög grad av besprutning med bekämpningsmedel rekommenderas att köpa ekologiska vindruvor. Se frukt och bekämpningsmedel.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Vindruvor innehåller lite fett, lite protein och relativt mycket kolhydrater varav mest sockerarter.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 1  
Protein 1  
Kolhydrater 17  

Mineraler

Det mineral som finns mest av i vindruvor är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 13 2
Järn 0.3 2
Kalcium 11 1
Kalium 185 9
Magnesium 9 2
Natrium 2 0
Selen 0.4 1
Zink 0.1 1

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

Den vitamin som finns mest av i vindruvor är Vitamin C.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 3 0
Vitamin B1 0.09 8
Vitamin B2 0.06 4
Vitamin B3 0.4 3
Vitamin B6 0.1 8
Vitamin B9 4 2
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 11 14
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.4 3
Vitamin K 1 1

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Röda vindruvor innehåller höga halter av antioxidanten resveratrol som ingår är den kategori av ämnen som benämns fytokemikalier. Även gröna druvor har höga mängder av antioxidanter. Mängden av exempelvis polyfenoler varierar dessutom beroende på druvsorten. Vad som också finns mycket av i blå vindruvor är antocyaniner, färgpiment med antioxidantisk funktion.

Allergier

Allergi mot vindruvor är relativt ovanligt, men kan förekomma hos de som har besvär av björkpollen i form av korsallergi. Analysnamn för vindruvor som allergen vid test är S-Vindruva-ak.

Förvaring

Kylskåp.

Hållbarhet

5-7 dagar.

Tillagning

Äts som dem är, men bör sköljas först. I vissa sorter finns kärnor, vilka normalt sett inte äts.

Kan användas i fruktsallader.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel