Nötter och allergi
Fakta om nötter. – senast uppdaterad 5 mars 2025Den som är allergisk mot nötter reagerar mot allergener som finns i de proteiner som ingår i nötter. Samma slags allergener återkommer i flera nötter och därför är det vanligt att en person uppvisar allergiska reaktioner från flera nötter. Men samtidigt finns skillnader och det är inte alls säkert en person som exempelvis är allergisk mot hasselnötter är allergisk mot cashewnötter.
Fastän många nötter innehåller 2S-albuminer (starka allergener) är ofta sekvens och struktur artspecifik. Till exempel finns 2S-albuminer i både paranöt och jordnötter, men Ber e 1 (paranöt) är inte identisk med Ara h 2 (jordnöt). Likaså kan en person kan vara allergisk mot en viss 2S-albumin (t.ex. i cashew), men inte en annan 2S-albumin (t.ex. i paranöt), trots att de båda tillhör samma proteinfamilj. Faktorer som dessa medför att en person vara allergisk mot den ena nötsorten men inte den andra.
Dessutom kan vissa nötter ge korsreaktioner med pollen, på grund av PR-10-proteiner som inte är rena lagringsproteiner, men som kan vara allergiframkallande, se korsallergi.
Lagringsprotein
Nötter innehåller i de flesta fall kallade lagringsproteiner där olika sorters albuminer och globuliner ingår. Vissa av dessa kan vara allergena.
kDA som är en förkortning för kilodalton anger massan hos proteinerna. Multimeriska strukturer (multimer) är en biokemisk som anger att ett protein (eller en annan makromolekyl) består av flera mindre enheter. Exempelvis kan 7S-globuliner bestå av flera likadana enheter (subenheter) och bilda större proteinstrukturer.
2S-albuminer
Låg-molekylära proteiner (ca 9–15 kDa). Väldigt stabila mot värme och nedbrytning, vilket ofta gör dem till potenta allergener.
7S-globuliner (exempelvis viciliner)
Medelstora lagringsproteiner (ca 150–200 kDa som multimeriska strukturer). Vanliga i till exempel jordnöt.
11S-globuliner (exempelvis leguminer)
Större lagringsproteiner (över 300 kDa som multimeriska strukturer), vilka också är vanliga i nötter.
Andra proteiner/allergenfamiljer
Vissa nötter innehåller också profiliner, PR-10-proteiner (”pathogenesis-related” typ 10) och lipid transfer proteins (LTP), som ofta förknippas med pollenrelaterade korsallergier. Dessa är dock ofta inte de huvudsakliga lagringsproteinerna, men kan vara mycket relevanta för allergi.
Cashewnötter
Dominerande proteinfamiljer: 2S-albumin (Ana o 3); 7S-globulin (Ana o 1, en vicilin); 11S-globulin (Ana o 2, en legumin); 13S-globulin (leguminliknande protein).
Allergi: Kända för att ibland orsaka allvarliga reaktioner. Både 2S-albuminet (Ana o 3) och 7S/11S-proteinerna är starka allergener. Notera att polypeptider från 2S har likheter med Jug r 1 som finns i jordnöt.1
Hasselnötter
Dominerande proteinfamiljer: 7S (vicilin-liknande, Cor a 11); 11S (legumin-liknande, Cor a 9); 2S-albumin (Cor a 14).
Allergi: Lagringsproteinerna (Cor a 9, 11, 14) kan ge mer ”äkta” hasselnötsallergi som därav normalt är kraftigare. Förutom lagringsproteinerna innehåller hasselnötter Cor a 1, som är en PR-10 (relaterad till björkpollenallergenet Bet v 1), vilket kan ge korsreaktioner för björkpollenallergiker.
Jordnötter
Dominerande proteinfamiljer: 2S-albumin (Ara h 2, Ara h 6, Jug r 1); 7S-globulin (Ara h 1); 11S-globulin (Ara h 3).
Allergi: Jordnötsallergi är en av de vanligaste och ofta mest allvarliga nötallergierna. 2S-albuminerna (Ara h 2 och 6) är särskilt potenta.
Tekniskt sett baljväxt, men ofta räknad som nöt.
Fördjupad läsning om jordnötter, se nedan.
Mandel
Dominerande proteinfamiljer: 2S-albumin (Pru du 6); 7S-globuliner (exempelvis en typ av vicilin); 11S-globuliner, där det viktigaste kallas amandin (Pru du 5) och är ett av de mest förekommande lagringsproteinerna i mandel.
Allergi: Amandin (11S) är det huvudsakliga allergenet, men även 2S-albuminet kan orsaka allergi. Mandlar kan också innehålla profiliner som kan ge korsreaktioner med björkpollen.
Paranötter
Dominerande proteinfamiljer: 2S-albumin (Ber e 1), 7S- och 11S-globuliner.
Allergi: Ber e 1 (2S-albumin) är ett mycket stabilt och potent allergen.
Pinjenötter
Dominerande proteinfamiljer: 2S-albuminer och 11S-globuliner, ibland beskrivna som ”Pin p 1” och ”Pin p 2” (artberoende). 7S-typer kan förekomma men är mindre studerade.
Allergi: Pinjenötter kan ge svåra reaktioner hos vissa, men är generellt något mindre studerade jämfört med till exempel jordnötter och mandel. Halten av arginin, egna 2S- och 11S-typs lagringsproteiner (t.ex. Pin p 1) kan ge allergiska reaktioner men skiljer sig i sekvens och struktur från paranötternas allergener.
Frö från tall som inte botaniskt räknas som en nöt, men proteinmässigt är likheterna stora med nötter på grund av växternas sätt att lagra näring i kärnan.
Pistagenötter
Dominerande proteinfamiljer: 11S-lagringsproteiner (Pistacia vera 11S); 7S (vicilin-liknande) och 2S-albumin i mindre omfattning.
Allergi: Närbesläktad med cashew (båda tillhör sumakväxterna, Anacardiaceae), vilket kan innebära viss korsallergi.
Valnötter
Dominerande proteinfamiljer: 2S-albumin (Jug r 1); 7S-globulin (Jug r 2, en vicilin); 11S-globulin (Jug r 4, en legumin).
Allergi: Jug r 1 är ofta det mest kända allergenet. Valnötter innehåller även proteiner (PR-10-familjen) som kan korsreagera med björkpollen.