Förså

Fakta om förså vid odling. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 14 mars 2025Krukor med försådd

En del grönsaker vilka egentligen inte är idealiska för att odlas i nordiska klimatet kan ändå odlas genom försådd. Några sådana grönsaker är:

Försådden brukar inledas i senare delen av februari och pågå till i början på april.

Vid försådd rekommenderas ett ljust läge (t ex fönsterbräde, evt. kan ett såbrätte användas). Saknas möjligheter till ljust läge kan lysrör användas. Använd förslagsvis såjord som övre jordlager med planteringsjord under. Vattna regelbundet.

När grodd skett ska försådden helst ställas på en något svalare plats än normalrumstemparatur, gärna 18 grader eller några grader svalare. Mycket ljus kan dock kompensera för en temperatur som inte är idealisk i denna fas.

Plantor med försådd bör planteras om när de första bladen utvecklats. Ibland kan ytterligare en omplantering krävas beroende på hur stor plats som rötterna tar upp. När detta görs tas plantan upp försiktigt med så mycket jord kvar som möjligt. Försök se till att rötterna är spridda i den nya jorden som ska vara lös, men tryck lätt till kring plantan för att hålla den på plats.

Som sista fas innan de ställs ut avhärdas plantorna genom att de får stå i skugga cirka en vecka.

När frosten gått ur marken planteras de försådda grönsakerna utomhus. Helst görs detta i mulet väder. Vid planteringen ska det vattnas. Vid planteringen greppas plantas helst i bladet då dess kärlsystem kan skadas om den greppas vid stjälken.

Förodla tomater

Tomater ska helst förodlas innan de planteras i jord utomhus, annars är risken att de inte hinner utvecklas innan säsongen är över.

Sätt igång och förså i februari eller mars

När du förodlar tomater inomhus bör du i börja i slutet av februari eller i början av mars. Cirka 8–10 veckor före utplantering brukar det rekommenderas att försådden påbörjas.

Eftersom det brukar vara lagom att plantera ut tomaterna en bit in i april brukar förodlingen startas andra halvan av februari. Exakt tid kan variera beroende på växtzon, men det är viktigt att utomhusplanteringen inte sker förrän temperaturen under dygnets kallaste timmar uppnått 5 grader.

Jord, krukor och frön

I den första fasen används små plastkrukor, antingen separata eller flera i ett så kallat minidrivhus. Ett alternativ är fiberkrukor, vilka förmultnar och därför behöver inte plantorna tas upp vid omplanteringar. I stället sätts hela krukan i en större kruka.

Häll i jord i krukorna, vilka helst bör vara små (ca 5–10 cm höga). Du bör dock ha minst en till uppsättning i beredskap för omplantering (mer om detta följer).

Så fröna genom att lägga dem en liten bit ned i jorden (0,5–1 cm). Fröna kan antingen köpas färdiga i påsar eller tas direkt från tomater. Sikta på två frön per kruka (om två skott växer upp ska det ena tas bort).

Det rekommenderas ibland att inte ta frön från tomater köpta i affären på grund av risk för virus, men oftast är detta inga problem. Valet är ditt. Om du väljer att ta frön från tomater skär du helt enkelt en bit av tomaten och lösgör några frön som läggs direkt i jorden – det gör inget om lite av tomatens fruktkött följer med. Fröna behöver alltså inte torkas om de används direkt och inte ska sparas till senare bruk, men ibland kan försådden lyckas bättre med torkade frön.

Krukorna med förodlingarna bör placeras i utrymme där det råder rumstemperatur eller är något varmare än rumstemperatur. Till exempel på golvet nära ett element (de behöver inte ljus förrän något skott blivit synligt, vilket kan ske efter omkring 10 dagar). När en del av plantan syns ovan jord bör de ställas så att krukorna exponeras för solljus, förslagsvis på ett fönsterbräde (det gör heller inget om de står något svalare än innan). Eventuellt kan jorden täckas med plast.

Tomatplantor skott

Första skotten i begynnande tomatplantor.

Vattning och näring

Vattna 1–2 gånger i veckan beroende på hur snabbt jorden torkar (vattna inte om jordens översta lager fortfarande är fuktigt).

Hur mycket du ska vattna beror på mängden jord. Vattningen bör vara tillräckligt för att vattnet ska rinna genom hela jordlagret. Se till att du använder krukor med hål i botten så att dränering sker.
Tänk också på att för lite vatten kan göra att tomaterna senare spricker. För mycket vattning kan på andra sidan medföra mindre smak hos tomaterna.

Tillsätt eventuellt extra näring till jorden en eller ett par gånger under förodlingen (vilket också bör göras efter utplanteringen). När det gäller extra näring i syfte av jordförbättring inomhus är flytande näringslösning ofta ett praktisk alternativ.

Relevant läsning: Vatten att känna till om vattning.

Omplantering

När plantan har fått sitt andra bladpar ska den omplanteras till en något större kruka med mer jord. Detta för att rotsystemet ska kunna växa sig större. Som sagts ovan ska det bara vara en planta per kruka och därför tas alla eventuella skott utöver ett bort.

Vid omplantering kan plantas sättas något djupare. Det räcker att bladet syns ovan jord. Detta eftersom nya rötter kan skjuta ut från stjälken.

En andra omplantering bör eventuellt göras i omplantering slutet av perioden för förodling för att mängden jord ska anpassas till den allt större växande plantan (även efter tomatplantan planterats utomhus kan det vara en fördel att plantera om till ännu större kruka och en stor planta kan trivas i krukor med upp till 20 l jord).

Relevant läsning: Odla tomater – för växthus och friland (Svensktradgard.se)

Härdning och utplantering

Under den sista fasen före utplanteringen brukar tomatplantorna ibland härdas. Detta sker under de två sista veckorna av de totalt åtta veckorna som försådden pågår och görs just för att plantan ska härdas för att bättre klara av förhållandena som kommer råda utomhus.

Det finns olika metoder att härda plantorna. Men generellt handlar det om att låta dem i mindre portioner "känna på" förhållanden som väntar när de slutligen ska växa utomhus. Om du bor i en villa kan du låta dem stå utomhus i ett skyddad läge några timmar per dag. Bor du i lägenhet kan du i stället låta dem stå på balkongen några timmar. Tomaterna bör dock inte utsättas för temperaturer under 10 grader.

I april är det dags att plantera tomatplantorna utomhus. När det är tid för utplnateringen beror på växtzon och väderförhållanden under gällande säsong, men en regel är att temperaturen på natten ska kommit upp i 5 grader som lägst.

Relevant läsning: Odla tomat – allmäna tips

Källor