Krusbär

Odla krusbär.Röda krusbär på buske

Krusbär finns i både gula och röda sorter. De brukar odlas genom att mindre buskar planteras på hösten eller tidig vår. Buskarna brukar bli omkring en meter höga och bären plockas under sena sommaren. Plocka eventuellt bären med handskar då själva bären ibland har små taggar (för vissa sorter är dock bären enbart håriga).

Trivs i de flesta jordar och tål en del skugga. Bör helst få vatten regelbundet, men plantera gärna på sluttande mark så att burkarna inte står i långvarigt blöt jord. Se gärna till att jorden är blottlagd några decimeter runtom roten och marktäck gärna. Rensning av ogräs runt stammen bör göras försiktigt då växtens rötter ligger grunt.

Kan vissa år beskäras under tidig vår eller höst (särskilt kan gamla och inåtväxande grenar gallras). En planta ger ofta nya skott, särskilt om den beskurits. På sommaren kan toppas genom att sidoskott tas. Det rekommenderas att skotten tas över det femte bladet.

Faktatabell. Odling av krusbär
Planteras vår, höst
Skördas sommar
Jordtyp ler, sand
Växtplats mark
Läge sol, halvskugga
Vattning medium
Mångårig ja

Ta bort och förstör kvistar som eventuellt drabbats av mjöldagg (visar sig som vit, mjölig beläggning på skott och kart; eller brun på bären). Om bladen blivit bruna kan det bero på spinnkvalster. En åtgärd som kan hjälpa i dessa fall är att spruta vatten på bladen.

Körsbärsbuskar kan råka ut för angrepp av krusbärsmätare, vilka är svartfläckiga larver som kan äta av busken.
Körsbärsbuskar kan behöva växtstöd, vilket till exempel görs genom att en pinne och stammen knyts ihop placerade invid varandra.

Förvaring och hållbarhet

Krusbär äts helst färska, men kan förvaras i kylskåp under ett par dagar.

Relevant läsning: Röda vinbär - näringsinnehåll fakta och näringsvärden.

Källor