Morot

Fakta om morot.

MorötterMorötter innehåller rikliga mängder av antioxidanten betakaroten, vilken ger grönsaken dess orangea färg. Även andra färger förekommer som vit, röd, gul och lila (som är orange på insidan).

Morötter innehåller även stora mängder karotenoider (och än större mängder blir tillgängliga om moroten uppvärms). Karotenoider som omvandlas till Vitamin A är kroppens primära källa för denna vitamin. Halten av A-vitaminer är högre i morötter än någon annan frukt eller grönsak. Vattenhalten i morötter är 89 %.

Moroten innehåller relativt lite mineraler och andra spårämnen. Den innehåller dock relativt mycket flourid (ca 3 g per 100 g), vilket ibland halvt på skämt använts som argument för att intag av morötter kan ersätta tandborstning.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Morötter innehåller mycket lite fett, lite protein och en del kolhydrater varav mindre fibrer än sockerarter.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.2  
Protein 0.6  
Kolhydrater 8  

Mineraler

Den mineral som finns mest av i morot är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 40 6
Järn 0.5 4
Kalcium 29 4
Kalium 390 20
Magnesium 14 4
Natrium 19 4
Selen 0.2 0
Zink 0.4 4

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i morot är Vitamin A och Vitamin K.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 774 97
Vitamin B1 0.1 6
Vitamin B2 0.1 5
Vitamin B3 0.9 6
Vitamin B6 0.03 2
Vitamin B9 16 8
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 7 8
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.4 3
Vitamin K 19 25

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Morötter innehåller näringsämnen som alfakaroten och betakaroten. Även aminosyror som cystin, lysin och treonin.

Allergier

Allergi mot morot förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för morot som allergen vid test är S-Morot-ak F31.

Förvaring

Morötter förvaras normalt i kylskåp.

Hållbarhet

Cirka två veckor.

Tillagning

Morötter kan ätas som dem är eller tillagas genom uppvärmning.

Kan i recept ersättas med till exempel palsternacka eller annan passande rotfrukt främst.

Relevant läsning: Odla morot fakta och tips.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel