Bör vi undvika gluten?

Röster för och emot gluten och vad säger forskningen? Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 13 dec 2024

Gluten och relaterade namnPå grund av den ökade mängden gluten i maten vi äter har detta protein blivit uppmärksammat och många har valt att reducera eller utesluta gluten i sin kost. Det finns gott om berättelser med personer som betygar omvälvande förbättringar efter de slutat äta mat innehållandes gluten. Men måste det då vara på grund av gluten eller kan de i kosten exkluderade livsmedlet varit dåliga för dem tills de ersatts med sådana som varit nyttigare? Gluten förekommer till exempel i många raffinerade livsmedel och är mycket vanligt i kex och kakor och är ganska vanligt i godis och glass.

Många är det de sjukdomar som kan satts i samband med gluten: ADHD, artrit, autism, reumatisk sjukdom, demens, depression, diabetes, giftstruma, IBS, IBD, psoriasis, skeletturkalkning, schizofreni och hudfläckar. Det rör sig dock om misstankar och få belägg finns för att koppla gluten till nämnda tillstånd. Gluten misstänks kunna vara skuld till allt från vaga till tydliga symptom eller i vissa fall inga symptom alls men ändå med negativa verkningar. Gluten misstänks också för att kunna ge upphov till matallergi då eventuella skador på tarmen höjer mottagligheten för allergier. Bör då personer som inte lider av celiaki och som testat negativt för glutenintolerans ha anledning att överväga en reducering av intaget av denna proteinförening?

Misstankarna överträffar beläggen när det gäller glutenöverkänslighet utan celiaki, vilket blivit den vanliga etiketten (eller icke-celiakirelaterad gluten/vete-känslighet, ibland förkortat NCGS efter engelska non-coeliac gluten/wheat sensitivity). Trots att flera studier har gjorts är området fortfarande delvis outforskat. Bland annat har det i studierna uppvisats relativt små skillnader mellan placebo och gluten och dessutom tycks det vara svårt att avskilja effekter från gluten från vete. En del tyder på att i vissa fall kan misstänkt glutenöverkänslighet utan celiaki i stället röra sig om veteallergi.

Ett tyst gift?

David Perlmutter och Alessio Fasano, läkare tillika författare till böcker inom mat och hälsa, är två profiler som båda ger gluten en huvudroll när det kommer till en rad hälsomässiga besvär inklusive neurologiska sjukdomar – Perlmutter har författat två böcker som översatts till svenska där temat är matens samband med hjärnan. Fasano (av vilken ingen bok översatts till svenska) har skrivit böcker såsom Gluten Freedom (2014) och Gut Feelings: The Microbiome and Our Health (2021), i vilka han inriktar sig på mikrobiomet och dess roll för bland annat neurologiska sjukdomar.

Perlmutter kallar gluten för ”ett tyst gift” eftersom det enligt honom kan framkalla skador utan att göra sig bemärkt i symtom eller märkas i sådant som kanske inte främst förknippas med gluten som depression och hudproblem. Av Perlmutter ges rådet att alla helt bör undvika gluten oavsett om det finns några tecken på symtom och oavsett vad ett eventuellt test för glutenintolerans gett för resultat. Denna omedgörliga ståndpunkt hos Perlmutter och ett antal andra utgår från att gluten kan störa nedbrytningen av näringsämnen, vilket kan leda till att immunsystemet aktiveras.

Alessio Fasano, en ledande forskare på området, konstaterar det problematiska med kroppens respons på gluten och att det påverkar alla människor, men betonar i Gluten Freedom att han inte delar uppfattningen att alla regelmässigt bör anamma en glutenfri diet.1 Detta är viktigt att understryka: den vetenskapliga synen på gluten är mer nyanserad än den inte fullt så evidensbaserade som exempelvis David Perlmutter och en del bloggare företräder.

Ifråga om gluten som inflammationsframkallande har det har pekats på att gluten ökar produktionen av proinflammatoriska cytokiner i tarmen, vilket kan orsaka besvär för matsmältningen. 2

Den svenska numera avlidna hälsoprofilen Stig Bengmark har anlagt samma inställning till gluten som nämnde Perlmutter. Bengmark menar således att alla bör utesluta gluten och han har räknat upp en mängd fördelar med att gluten utesluts från kosten på sin blogg och i boken Välj hälsa! (2018). Några av dessa fördelar är enligt Bengmark stabilare nivåer för blocksocker, förbättrad matsmältning och näringsupptag, minskad inflammation i kroppen och stärkt immunsystem, ökad energi och uthållighet samt minskad träningsvärk.

Vad är då den allmänna uppfattningen om de eventuella farorna med detta protein? Som ofta inom det komplicerade ämnet som kostens samband med hälsa är finns det knappast något som kan kallas allmän uppfattning. Men några saker från senare tids forskning ska här belysas.

Det på senare tid mycket uppmärksammade icke-celiakirelaterad gluten/vete-känslighet är alltså ett tillstånd där glutenintolerans råder trots att personen vare sig lider av celiaki eller allergi. Åtminstone har detta varit misstanken, men det finns ännu oklarheter och i en norsk studie från 2017 visade sig en troligare orsak än gluten vara fruktaner, som likt gluten också finns i exempelvis vete3. Kanske kommer mer forskning visa att gluten blott är att av flera ämnen som kan vara inblandade i processer i kroppen med skadeverkningar.

Gluten består av två proteingrupper glutenin och gliadin, vilka i sin tur är uppbyggda av mindre beståndsdelar, och som bildar gluten när en deg knådas. Gliadiner bidrar till aktiveringen av proteinet zonulin som uppmärksammats som potential utlösare av läckande tarm.

Läs mer: Veteallergi

Glutenkänslighet och symptom

Glutenkänslighet kan uppträda utan sjukdomen celiaki, så kallad icke-celiakirelaterad gluten/vete-känslighet. När detta är fallet kan gluten helt eller delvis vara bakomliggande till ett antal upplevda besvär. En av de världsledande forskarna Alessio Fasano redogör i boken Gluten Freedom för de statistiskt mest vanliga symptomen genom att hänvisa till data baserat på 6 000 patienter:

Siffrorna är ungefärliga och som alltid vid uppställningar av symptom kan dessa ha andra orsaker än den berörda åkomman.

Negativa aspekter vid uteslutning av gluten

Problemet med att minska eller helt ta bort gluten från kosten är:

Vid celiaki eller glutenintolerans är valet självklart, men om gluten ska uteslutas av alla enbart på grund av outredda misstankar är en annan sak.

Varför celiaki och andra glutenrelaterade besvär ökar

Celiaki liksom glutenrelaterade besvär har blivit alltmer omtalade på senare år. Något av ett startskott för den uppmärksamhet som celiaki fått var en omfattande studie från 2003 som leddes av ovan nämnde Alessio Fasano. Samme Fasano spelade också huvudrollen i den stora studie från 2014 gällande icke-celiakirelaterad glutenkänslighet, vilket bidrog till att gluten som källa till problem blev än mer uppmärksammad.

En teori bakom de ökade antalen fall med glutenrelaterade sjukdomar är att vete som framställs industriellt har ökat halten av gluten. I boken Gluten Freedom tillbakavisar dock Fasano denna koppling med hänvisning till analyser som visar att gluteninnehållet i vete inte ökat då vete genetiskt förblivit samma under de senaste decennierna. Fasano framhåller som en mer tänkbar orsak det faktum att vete idag finns i så mycket av maten vi äter behövs bara en liten känslighet för att reaktioner ska framträda. En del i den ökade uppmärksamheten som endast indirekt har gluten som problemkälla tillskriver Fasano också att en glutenfri diet har blivit något av en trend, inklusive metod för viktminskning. Slutligen feldiagnosticeringar: han menar att det finns ett stort mörkertal för veteallergi plus en rad andra besvär som felaktigt länkats till gluten.

Andra hävdar att det är själva brödets framställning som ligger till grund för magbesvär och dylikt vid intag av bröd. Från att bröd traditionellt bakats genom surdeg med fermentering har jästen ersatt detta i både industriell bakning och hemmabakning (även om vissa fortfarande ägnar sig åt att baka surdegsbröd). Det bröd vi numera köper i affären eller själva oftast bakar har alltså blivit till i en annorlunda process än det bröd människan tidigare ätit i flera tusen år. En del tror att detta kan ge upphov till de besvär en del med misstänkt glutenintolerans har med bröd snarare än närvaron av gluten.

Relevant läsning: Gluten – på allas läppar (Sahlgrenska.se)

Referenser

  1. Fasano kommenterar också i samma bok det faktum att vissa som intagit den kategoriskt avvisande positionen gentemot gluten refererar till hans egen forskning, dock utan att nämna Perlmutter specifikt vid namn.
  2. Umu.se, "Mest aktivitet nära tarmytan vid glutenintolerans" hämtad 2023-10-19 från https://www.umu.se/nyheter/mest-aktivitet-nara-tarmytan-vid-glutenintolerans_5840010/
  3. Studien ifråga baserades på självrapportering hos 59 försökspersoner. Studien "Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity" kan bl.a. tas del av via https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(17)36302-3/fulltext

Källor