Kalorier och kilokalorier
Vad är egentligen rätt benämning på energi i maten. – senast uppdaterad 17 juni 2024Det är lätt att röra ihop innebörderna av kalorier respektive kilokalorier. Av skäl som kommer framgå är det fullt förståeligt att vara förvirrad inför hur dessa benämningar ska förstås.
Läser man på livsmedelsförpackningar kommer man stöta på begrepp med förkortningar som Energi (kJ) och Energi (kcal). Detta är två sätt att ange mängden energinnehåll i livsmedel, fast i olika enheter: kilojoule (kJ) och kilokalorier (kcal). En kilojoule motsvarar för övrigt drygt 0,2 kilokalorier.
På förpackningen Arla Färsk Mjölk 3% fett anges exempelvis för näringsvärde per 100 gram "Energi (kJ) 248 kJ, Energi (kcal) 59 kcal". Det kan tyckas märkligt att förteckningar över näringsvärde inleds med kilojoule som de flesta i själva verket finner irrelevant eller är oförstående inför. Kilojoule omtalas trots allt betydligt mindre än såväl kalorier som kolhydrater, fett och protein i sammanhang som rör mat.
Men för att besvara frågan: Vad det är för skillnad mellan kalorier och kilokalorier och – vilket kanske är den egentliga frågan – vilket är det som är relevant? Vad skillnaden består i är att en kilokalori är tusen gånger mer än en kalori. Liksom en kilometer är tusen gånger mer än en meter.
1 cal = 0,001 kcal
Så långt är det enkelt, men vad är det då som räknas när kalorier omtalas? Är det kalorier (cal) eller kilokalorier (kcal)? Svaret är kilokalorier. Men, vilket är vad som gör det hela förvirrande för många, är att när vi säger kalorier menar vi i själva verket oftast kilokalorier. Alltså är det inte inkorrekt att påstå att Arla Färsk Mjölk 3% fett innehåller 59 kalorier per 100 gram. Säger en annan att det i stället är fråga om 59 kilokalorier per 100 gram har denna märkligt nog också rätt!
Och det är inte bara i vardagstal som kalorier nämns utbytbart med kilokalorier. Beteckningen har med åren förvanskats (sedan slutet av 1800-talet närmare bestämt1) och med tiden har kalorier implicerat kilokalorier. Man skulle alltså kunna säga att vare sig vi säger kalorier eller kilokalorier avser vi samma sak. Fastän detta förstås inte är rätt i teorin är det de facto så orden används.