Bovete

Fakta om bovete. Bovete hela
Kalorier (339 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
5%
13%
81%
1 dl bovete vikt ca 80 g: Kalorier 271 g | Fett 1,6 g | Protein 8,9 g | Kolhydrater 57 g | Socker 3 g | Salt 0 mg

Fettsyror (gram) fördelning:
Omega-6
Omega-3
0,8 g / 0,1 g (9:1)

Bovete är rikt på mineraler och B-vitaminer samt har höga halter av antioxidanter. Bovete innehåller mycket kolhydrater inklusive fibrer och nyttig resistent stärkelse. Bovete räknas som en ört och är glutenfri (samt innehåller inte vete trots namnet). Sockerhalten är låg i relation till kolhydrater. Mängden salt är dessutom obefintlig. Vattenhalten i bovete är 14 %.

Det går att köpa bovete som mjöl, flingor och hela eller krossade korn (frön).

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Bovete innehåller lite fett, relativt lite protein och mycket kolhydrater varav mest fiber (ca 6 g per 100 g).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 2  
Protein 11  
Kolhydrater 71  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i bovete är magnesium, fosfor och järn.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 320 46
Järn 3.8 27
Kalcium 18 2
Kalium 460 23
Magnesium 180 48
Natrium 1 0
Selen 5 9
Zink 2.5 25

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i bovete är Vitamin B1 (tiamin), Vitamin B3 (niacin) och Vitamin B6.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 1 0
Vitamin B1 0.4 36
Vitamin B2 0.1 7
Vitamin B3 5 33
Vitamin B6 0.4 29
Vitamin B9 40 20
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 0 0
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.1 1
Vitamin K 0 0

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Bovete innehåller bland annat folat, niacin och tiamin. Dessutom innehåller örten flavonoider (antixoidanter). Dessutom flera nyttiga aminosyror och växtsteroler.

Allergier

Allergi mot bovete förekommer främst som korsallergi med latex. Notera att färgämnet fagopyrin som finns i skalet kan orsaka reaktioner, men detta ämne brukar tas bort genom sköljning av matproducenten.

Förvaring

Bovete förvaras i torrt och ej över normal rumstemperatur.

Hållbarhet

Flera månader.

Tillagning

Helt bovete kan ätas som de är.

Bovete kan användas i bröd (bovetemjöl), till gröt, i müsli och som alternativ till ris (helt bovete).

Relevant läsning: Grönsaker fakta om grönsaker.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel