Fikon

Fakta om fikon. Färska fikon Torkat fikon
296 kalorier (kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
4%
5%
91%
1 st fikon vikt ca 17 g: Kalorier 50 g
Fett 0,2 g
Protein 0,6 g
Kolhydrater 13 g
Socker 10 g
Salt 0 mg

De fikon som finns att köpa i butiker är ofta torkade, vilka sin tur kan vara i två varianter: soltorkade och mjukare torkade fikon.

Torkade fikon tillför en hel del mineraler till kosten, särskilt kalium. Torkade fikon är fiberrika, men har också hög sockerhalt. Vattenhalten i torkade fikon är 17 %.

Torkade fikon kan innehålla aflatoxin, fumonisin och ratoxin från mögelsvampangrepp, vilka är potentiellt hälsofarliga ämnen. Notera att risken är högst i ekologiska torkade fikon då dessa inte bekämpas med medel mot mögelangrepp. Läs mer i Livsmedelsverkets rapport Mögel och mögelgifter i torkad frukt.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Torkade fikon innehåller lite fett, lite protein och mycket kolhydrater varav mest sockerarter (ca 60 g per 100 g).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 1  
Protein 4  
Kolhydrater 76  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i torkade fikon är kalium, kalcium, järn och magnesium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 68 10
Järn 2 16
Kalcium 144 18
Kalium 710 36
Magnesium 59 16
Natrium 11 2
Selen 2 4
Zink 0.5 5

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

Den vitamin som finns mest av i torkade fikon är Vitamin B6.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 7 1
Vitamin B1 0.1 6
Vitamin B2 0.1 6
Vitamin B3 1.3 8
Vitamin B6 0.2 16
Vitamin B9 8 4
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 0 0
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.3 2
Vitamin K 0 0

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Fikon, i synnerhet torkade, innehåller gott om aminosyror med högst halter av och asparginsyra (850 mg per 100).

Fikon innehåller mycket stora mängder antioxidanter och särskilt inom kategorin polyfenoler.

Allergier

Allergi mot fikon är ovanligt, men förekommer. Analysnamn för fikon som allergen vid test är S-Fikon-ak.

Förvaring

Förvaras svalt och torrt. Rumstemperatur går bra om rummet är svalt, men är därför inte att föredra vid sommartid.

Hållbarhet

Cirka sex månader i oöppnad förpackning och nästan lika länge i öppnad, men väl tillsluten, förpackning.

Tillagning

Torkade fikon kan ätas som de är (den kvarvarande delen av kvisten tas bort eller spottas ut).

Müsli med torkade fikon

Relevant läsning: Grönsaker fakta om grönsaker.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel