Hampa

Fakta om hampa. Hampafrön hela
Kalorier (609 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
62%
35%
3%
1 dl hampafrön vikt ca 55 g: Kalorier 271 g | Fett 29 g | Protein 17 g | Kolhydrater 1,5 g | Socker 1,4 g | Salt 0 mg

Fettsyror (gram) fördelning:
Omega-6
Omega-3
31 g / 9 g (3.1:1)

Hampa är frön i skiftande färger från mestadels ljusa till mörka. Hampafrön är mycket nyttiga liksom andra frön, fast har samtidigt något högre sockerhalt än linfrön och pumpakärnor.

Hampafrön är en god källa till protein och fiber. De är också mycket rika på järn, magnesium och zink. Det finns också gott om vitaminer i fröna och särskilt är halten hög för B1-vitaminer. Vattenhalten i hampafrön är 1,4 %.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Hampa innehåller mycket fett (varav mest fleromättat), mycket protein och lite kolhydrater.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 52  
Protein 30  
Kolhydrater 3  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i hampa är fosfor, magnesium och zink.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 1650 229
Järn 8 57
Kalcium 70 9
Kalium 1200 60
Magnesium 700 187
Natrium 0 0
Selen 2 4
Zink 9.9 99

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i hampa är Vitamin B1 (tiamin), Vitamin B3 (niacin) och Vitamin B9 (folat).

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 0 0
Vitamin B1 1.3 118
Vitamin B2 0.3 18
Vitamin B3 9 56
Vitamin B6 0.6 42
Vitamin B9 110 56
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 1 1
Vitamin D 0 0
Vitamin E 1 8
Vitamin K 34 45

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Hampafrön innehåller även spårämne som koppar (2,2 mg per 100 g) och mangan (1,7 mg per 100 g) samt pantotensyra (77 mg per 100 g). Dessutom innehåller hampa gott om tokoferoler med antioxidantisk verkan.

Allergier

Allergi mot hampa är ovanligt, även bland personer som annars reagerar mot diverse frön.

Förvaring

Hampafrön förvaras i torrt och ej över normal rumstemperatur.

Hållbarhet

Flera månader.

Tillagning

Hampafrön kan ätas som de är.

Hampafrön kan exempelvis användas i müsli och till fröknäcke.

Relevant läsning: Frön jämförelser och fakta om olika frön.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel