Pumpakärnor
Fakta om pumpakärnor.Fettsyror (gram) fördelning:
Pumpakärnor (kallas även pumpafrön och squashfrön) är torkade kärnor från pumpa. De torkade kärnorna är bland annat fullproppade med E-vitaminer. Det finns gott om fiber i pumpakärnor i kombination med låg sockerhalt. Pumpakärnor är också en bra vegetabilisk källa till protein. Vattenhalten är 7 % (att jämföra med 95 % hos pumpa).
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Pumpafrön innehåller mycket fett (varav mest omättat), relativt mycket protein och en del kolhydrater.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 46 | |
Protein | 25 | |
Kolhydrater | 13 |
Mineraler
De mineraler som finns mest av i pumpafrön är zink, magnesium och kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 92 | 13 |
Järn | 3 | 24 |
Kalcium | 55 | 7 |
Kalium | 810 | 41 |
Magnesium | 540 | 44 |
Natrium | 18 | 4 |
Selen | 2 | 4 |
Zink | 8 | 75 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i pumpafrön är Vitamin E, Vitamin B2 (riboflavin) och Vitamin B1 (tiamin).
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 19 | 2 |
Vitamin B1 | 0.2 | 19 |
Vitamin B2 | 0.3 | 23 |
Vitamin B3 | 2 | 11 |
Vitamin B6 | 0.1 | 7 |
Vitamin B9 | 0 | 0 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 0 | 0 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 26 | 220 |
Vitamin K | 5 | 7 |
Näringsämnen och antioxidanter
Pumpafrön innehåller antioxidanter inklusive flavonider.
Kärnorna innehåller spårämnen såsom koppar (0,7 mg per 100 g) och mangan (0,5 mg per 100 g).
Allergier
Allergi mot pumpans kärna är sällsynt.