Pumpakärnor

Fakta om pumpakärnor. Pumpafrön
567 kalorier (kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
55%
30%
15%
1 dl pumpafrön vikt ca 65 g: Kalorier 369 g | Fett 30 g | Protein 16 g | Kolhydrater 8 g | Socker 1 g | Salt 0 mg

Fettsyror (gram) fördelning:
Omega-6
Omega-3
21 g / 0,2 g (99:1)

Pumpakärnor (kallas även pumpafrön och squashfrön) är torkade kärnor från pumpa. De torkade kärnorna är bland annat fullproppade med E-vitaminer. Det finns gott om fiber i pumpakärnor i kombination med låg sockerhalt. Pumpakärnor är också en bra vegetabilisk källa till protein. Vattenhalten är 7 % (att jämföra med 95 % hos pumpa).

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Pumpafrön innehåller mycket fett (varav mest omättat), relativt mycket protein och en del kolhydrater.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 46  
Protein 25  
Kolhydrater 13  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i pumpafrön är zink, magnesium och kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 92 13
Järn 3 24
Kalcium 55 7
Kalium 810 41
Magnesium 540 44
Natrium 18 4
Selen 2 4
Zink 8 75

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i pumpafrön är Vitamin E, Vitamin B2 (riboflavin) och Vitamin B1 (tiamin).

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 19 2
Vitamin B1 0.2 19
Vitamin B2 0.3 23
Vitamin B3 2 11
Vitamin B6 0.1 7
Vitamin B9 0 0
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 0 0
Vitamin D 0 0
Vitamin E 26 220
Vitamin K 5 7

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Pumpafrön innehåller antioxidanter inklusive flavonider.

Kärnorna innehåller spårämnen såsom koppar (0,7 mg per 100 g) och mangan (0,5 mg per 100 g).

Allergier

Allergi mot pumpans kärna är sällsynt.

Förvaring

Fröna förvaras torrt och lufttätt.

Hållbarhet

HAr långt bäst-före datum och i öppnad förpackning sträcker sig hållbarheten till ett par månader vid rätt förvaring.

Tillagning

Pumpakärnorna äts oftast som de är eller rostas. De kan användas som ingrediens i bröd och fröknäcke samt i granola och som topping på gröt.

Müsli med pinjenötter, cashewnötter och gojibär

Relevant läsning: Frön jämförelser och fakta om olika frön.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel