Indiskt fikon
Fakta om indiskt fikon.
Fett 0.3 g
Protein 0.4 g
Kolhydrater 9 g
Socker 9 g
Salt 1 mg
Indiskt fikon (Opuntia ficus-indica) kommer från fikonkaktusen. Den innehåller många nyttiga ämnen och har länge använts inom traditionell läkekonst.
Frukten innehåller bland annat ganska stora mängder av magnesium, K- och C-vitainer samt en stor uppsättning olika antioxidanter. Vattenhalten är 88 %. Jämför med vanliga fikon.
Fiberhalten är på ungefär samma höga nivån som i en avokado, men samtidigt finns en hög sockderhalt.
Indiska fikon mognar i augusti då dem får sina gul- och purpurfärger.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Indiskt fikon innehåller nästan inget fett eller protein och relativt lite kolhydrater (varav mest sockerarter).
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0.3 | |
Protein | 0.4 | |
Kolhydrater | 9 |
Mineraler
De mineral som finns mest av i indiskt fikon är magnesium och kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 24 | 3 |
Järn | 0.3 | 2 |
Kalcium | 56 | 7 |
Kalium | 219 | 11 |
Magnesium | 85 | 23 |
Natrium | 5 | 1 |
Selen | 0 | 0 |
Zink | - | - |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i indiskt fikon är Vitamin K och Vitamin C.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | - | |
Vitamin B1 | 0.01 | 1 |
Vitamin B2 | 0.06 | 4 |
Vitamin B3 | 0.5 | 3 |
Vitamin B6 | - | - |
Vitamin B9 | - | - |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 14 | 16 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.9 | 8 |
Vitamin K | 16 | 22 |
Näringsämnen och antioxidanter
Indiska fikon innehåller flavonoider, karotenoider och polyfenoler, vilka samtliga kan fungera som antioxidanter. Frukten innehåller också syror som gallussyra och vanillinsyra samt fettsyror som linolsyra (essentiell fettsyra) och oljesyra (enkelomättad fettsyra).
Allergier
Ingen information om indiskt fikon och allergi.