Indiskt fikon

Fakta om indiskt fikon.

Indiska fikon med skal

49 kalorier (kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
3%
4%
93%
1 st indiskt fikon vikt ca 132 g (utan skal 103 g): Kalorier 50 g
Fett 0.3 g
Protein 0.4 g
Kolhydrater 9 g
Socker 9 g
Salt 1 mg

Indiskt fikon (Opuntia ficus-indica) kommer från fikonkaktusen. Den innehåller många nyttiga ämnen och har länge använts inom traditionell läkekonst.

Frukten innehåller bland annat ganska stora mängder av magnesium, K- och C-vitainer samt en stor uppsättning olika antioxidanter. Vattenhalten är 88 %. Jämför med vanliga fikon.

Fiberhalten är på ungefär samma höga nivån som i en avokado, men samtidigt finns en hög sockderhalt.

Indiska fikon mognar i augusti då dem får sina gul- och purpurfärger.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Indiskt fikon innehåller nästan inget fett eller protein och relativt lite kolhydrater (varav mest sockerarter).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.3  
Protein 0.4  
Kolhydrater 9  

Mineraler

De mineral som finns mest av i indiskt fikon är magnesium och kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 24 3
Järn 0.3 2
Kalcium 56 7
Kalium 219 11
Magnesium 85 23
Natrium 5 1
Selen 0 0
Zink - -

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i indiskt fikon är Vitamin K och Vitamin C.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A -  
Vitamin B1 0.01 1
Vitamin B2 0.06 4
Vitamin B3 0.5 3
Vitamin B6 - -
Vitamin B9 - -
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 14 16
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.9 8
Vitamin K 16 22

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Indiska fikon innehåller flavonoider, karotenoider och polyfenoler, vilka samtliga kan fungera som antioxidanter. Frukten innehåller också syror som gallussyra och vanillinsyra samt fettsyror som linolsyra (essentiell fettsyra) och oljesyra (enkelomättad fettsyra).

Allergier

Ingen information om indiskt fikon och allergi.

Förvaring

Rumstemperatur eller kylskåp.

Hållbarhet

Cirka 7-14 dagar.

Tillagning

Indiska fikon skalas före dem äts. För att skala skärs dels de båda ändarna bort, dels skärks ett snitt utmed fruktens långsida varpå skalen kan dras av från långsida till långsida. De hårda fröna (kärnorna) i fruktköttet brukar inte ätas.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor

Fruitsinfo.com, https://www.fruitsinfo.com/indian-fig-tropical-fruit.php
Draxe.com, https://draxe.com/nutrition/prickly-pear/
Sök livsmedelJämför livsmedel